Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОКОНТРОЛЬ ШПОРА.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

18. Як ви розумієте похідні інвестиції?

Похідні інвестиції — це такі, що зв'язані з розширенням споживання внаслідок зростання нацюнального доходу. Саме цей тип інвестицій бере участь у моделі мультиплікатор — акселератор.

19. У чому полягає суть принципу акселерації?

Суть принципу акселерації полягає в тому, що коли продаж товарів, які випускає підприємство, зростає на кілька відсотків, то виробництво машин і устаткування для випуску цих товарів збільшується у декілька разів.

Акселератор — це коефіцієнт, що характеризує зв’язок між зміною доходу (споживання) і чистими інвестиціями.

20. Які існують варіанти змін національного доходу та індукованих інвестицій

Іінд.=b(У1-У0)= b*∆У

Індуковані інвестиції – це обсяги інвестицій, які потрібні для забезпечення приросту ВНП на певну величину. Коефіцієнт акселератора має важливе значення, бо показує, що негативні процеси в економіці можуть виникати під впливом скорочення споживання, яке потягне скорочення інвестицій, і навпаки – ріст споживання є стимулом до нарощення інвестицій.

Дія акселератора при різних типах зміни національного доходу.           На макрорівні принцип акселератора прийнято вважати базою теорії індукованих капіталовкладень, пов'язаних з особливостями відтворення основного капіталу. На відміну від автономних інвестицій індуковані функціонально залежать від величини НД і служать для задоволення сукупного попиту, який зріс внаслідок росту доходів. При цьому, між зміною доходів і приростом інвестицій лежить часовий шаг, який потрібен для розробки техн. проекту  і його реалізації

21. Які величини пов’язує модель Самуельсона-Хікса? Модель Самуельсона-Хікса - охоплює лише ринок благ. Припущення: 1) рівень цін, ставка відсотку є незмінними; 2) обсяг пропозиції благ - досконало еластичний. Механізм: обсяг споживання домашніх господарств в поточному періоду залежить від величини їх доходу у попередньому періоді. Підприємці здійснюють автономні інвестиції, обсяг яких при заданій ставці відсотку фіксований, і індуцировані інвестиції, що залежать від приросту сукупного попиту в попередньому періоді. При фіксованій величині автоном-них витрат в економіці досягається динамічна рівновага, коли обсяг національного доходу стабілізується на визначеному рівні. Він складається з періодів незмінної величини автономних витрат.

22. Поясніть відмінність між мультиплікатором та акселератором.Мультиплікатор — це числовий коефіцієнт, який показує залежність змін доходу від змін інвестицій. Мультиплікатор використовується для визначення числового коефіцієнта, що показує, у скільки разів зміниться (зросте чи зменшиться) національний доход при певній конкретній зміні (збільшенні чи зменшенні) інвестицій. З приводу цього Дж. Кейнс зазначав, що у разі, коли здійснюються додаткові інвестиції, отримуваний доход зростає на суму, яка в к разів перевищує суму, на яку збільшені інвестиції.

Акселератор. У мультиплікаційному процесі чільне місце посідає принцип акселератора. Його сутність полягає в тому, що збільшений доход, отриманий у результаті мультиплікуючого впливу початкових інвестицій, приводить до зростання попиту на споживчі товари. Галузі, що випускають споживчі товари, розширюються, що зумовлює зростання попиту на товари виробничого призначення (засоби праці та предмети праці). Зміни у попиті на споживчі товари викликають значно суттєвіші зміни в попиті на товари виробничого призначення. Йдеться про те, що принцип акселератора стосується зміни попиту на готовий продукт. Він показує, що попит на інвестиції може бути викликаний зростанням продажу і доходу.

Акселератор — це коефіцієнт, який відбиває залежність між інвестиційним та споживчим попитом. Він допомагає пригальмувати (побороти) затухання мультиплікаційного процесу. Мультиплікатор та акселератор у поєднанні можуть забезпечити постійне зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]