Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
история-определения.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
146.26 Кб
Скачать

Фракійське та прибалтійське населення –

Фракійці — загальна назва групи індоєвропейських племен, що населяли в давнину південний схід Балканського півострова, а також північно-східне узбережжя Егейського моря, завойованеПтолемеями, а потім відвойоване македонським царем Філіппом V.

ФРАКЦІЯ - організована група членів партії, представницького органу (ради, парламенту тощо), органу місцевого     самоврядування, громадської організації, що мають свої погляди і платформу, які відрізняються від пог­лядів і платформи решти.

ФРЕСКИ – живопис по сирій штукатурці, одна із технік настінного малярства, протилежна до асекко (розпис по сухому). Фресками називають також твір, виконаний у цій техніці

ХАРИЗМА – особливий позитивний вплив, який пояснюється властивостями особистості керівника, сугестора, його здатністю знаходити однодумців.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ Б. - український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави в Наддніпрянській Україні (1648 — 1657). Шляхтичреєстровий козаквійськовий писар, з 1648 року — гетьман Війська Запорозького . Організатор повстання проти панування шляхти в Україні, яке переросло у Національно-визвольну війну українського народу проти Речі Посполитої. Засновник козацької держави на теренах Центральної України — Війська Запорозького, більш відомої як Гетьманщина. Через ненадійність кримських союзників та важку війну з Річчю Посполитою, у 1654 році в Переяславі уклав військовий союз з Московським царством. Наприкінці свого життя намагався переорієнтуватися на союз зі Швецією та Османською Портою, вбачаючи в амбіціях Москви небезпеку козацькому суверенітету.

ХОЗАРСЬКИЙ КАГАНАТ – (650969) —середньовічна держава, створена кочовим народомхозар. Виділилася з Західно-Тюркського каганату. Контролювала територію Північного Кавказу, Нижнього і Середнього Поволжя, сучасного північно-західногоКазахстануПриазов'я, північну частину Криму, а такожстепи і лісостепи Східної Європи до Дніпра.

ХОЛОДНА ВІЙНА - глобальна геополітична, економічна та ідеологічна конфронтація міжРадянським Союзом і його союзниками, з одного боку, і США та Західною Європою і їх союзниками — з іншого, що тривала з середини 1940-х до початку 1990-х років.

ХРИСТИЯНСТВО – це світова релігія, заснована на вірі в Божого сина Ісуса Христа, який прийшов на землю і був розп’ятий

ШЛЯХТА – суспільний, привілейований, провідний соціальний стан, форма аристократії у Польщі, Литві та Русі у ХІV — ХVІІІ століттях. Землевласники, захищені від позасудового покарання та позбавлення землі «без вини»

ШОВІНІЗМ -  політика, яка полягає в проповіді національної винятковості, розпалюванні національної ворожнечі й ненависті.