Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9 Сукупні витрати і ВВП..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать

Тема 9. Сукупні витрати і ввп.

Питання лекції:

  1. Сукупні видатки та рівноважний ВВП на основі моделі „витрати -випуск”.

  2. Модель „вилучення – ін’єкції”.

  3. Сукупні видатки та потенційний ВВП.

Питання для самостійного вивчення:

  1. Ринок позичкового капіталу та рівновага між інвестиціями та заощадженнями.

Література:

  1. 2 с. 57 – 68

  2. 4 с. 229 – 243

  3. 5 с. 88 – 91

Мета теми — надати можливість вивчити механізм формування економічної рівноваги на основі співвідношення між сукупними видатками і ВВП.

Модель «сукупний попит — сукупна пропозиція», є базовою моделлю економічної рівноваги. Моделі, які спираються на видатки, є похідними від неї, тобто засобом сходження від абстрактного до конкретного. В реальній практиці економічні суб’єкти не знають обсяги сукупного попиту і сукупної пропозиції. Але слід враховувати, що за сукупним попитом стоять сукупні видатки, а за сукупною пропозицією — вироблений ВВП. Тому в реальному економічному кругообігу рівновага забезпечується тоді, коли економіка витрачає стільки, скільки необхідно для закупівлі виробленого ВВП.

Питання1. Сукупні витрати та рівноважний ВВП на основі моделі

витрати – випуск.”

Для поступального розвитку економіки вироблена продукція в умовах повної зайнятості має бути продана.

Інакше кажучи, сукупні видатки — загальна сума видатків усіх покупців на кінцеві товари і послуги, вироблені національною економікою, — мають бути достатніми для реалізації усього створеного продукту.

До початку 1930-х років більшість економістів заперечували можливість ситуації, за якої рівень сукупних видатків буде недостатнім для закупівлі продукції, виготовленої за повної зайнятості ресурсів. Згідно з цим поглядом, якщо така ситуація і виникає, то ціни, заробітна плата і процентні ставки швидко знижуються, щоб ліквідувати відносний надлишок товарів, який утворився, і подолати незначний спад виробництва, зумовлений недостатніми видатками. У результаті відновлюється рівень виробництва за повної зайнятості ресурсів. Деякі економісти дотримуються цього погляду і сьогодні.

На підставі досвіду Великої депресії Дж. М. Кейнс показав, що в національній економіці можуть виникати недостатні сукупні видатки, менші за ті, які потрібні для купівлі товарів і послуг, вироблених за повної зайнятості. У цьому разі фактичний рівень безробіття буде вищий за його природну норму. Економіка переживатиме спад, зростатиме вимушене безробіття. І навпаки, можлива ситуація, коли сукупні видатки перевищують ті, які достатні для купівлі ВВП, виробленого за повної зайнятості. Тоді загальний рівень цін в економіці зростатиме.

Модель «витрати — випуск» є кейнсіанською моделлю закритої національної економіки. Визначальним у цій моделі є сукупний попит, який знаходить своє відображення через сукупні витрати, і сукупна пропозиція, яка представлена реальним ВВП.

Для розуміння рівноваги в економіці за цією моделлю слід розрізняти фактичні і заплановані сукупні витрати.

Економічна рівновага – це рівновага між запланованими сукупними витратами і ВВП. Тому в моделі “витрати-випуск” під сукупними витратами слід розуміти заплановані сукупні витрати. Для даної моделі рівняння сукупних витрат можна визначити таким чином: СуВ = СВ + ВІ = ВВП. Згідно з цим рівнянням, ВВП — вироблений продукт, а СВ (споживчі витрати) + ВІ (валові інвестиції)—сукупні витрати.

Співвідношення між сукупними витратами та ВВП – це співвідношення між планами покупців і продавців, які, як правило, не збігаються. В результаті виникають незаплановані зміни в товарних запасах. Так, коли СуВ < ВВП, виникає перевиробництво, яке супроводжується незапланованим збільшенням товарних запасів і незапланованим приростом інвестицій у товарні запаси. За цих умов у підприємств з’являється мотивація зменшувати виробництво до рівня попиту. Це відновлює рівновагу між ВВП та сукупними видатками

І навпаки, коли СуВ > ВВП, виникає недовиробництво, яке супроводжується незапланованим зниженням товарних запасів і, відповідно, незапланованим зменшенням інвестицій у товарні запаси. Це слугує для підприємств підставою збільшити виробництво до рівня попиту, завдяки чому виникає тенденція до відновлення рівноваги.

Незаплановані зміни в товарних запасах порушують інвестиційні плани підприємств. З цієї точки зору слід розрізняти заплановані і незаплановані інвестиції. До запланованих інвестицій відносяться витрати на інвестиційні товари, які відповідають уявленням підприємства стосовно очікуваних змін у сукупному попиті на вироблені товари та послуги. Але уявлення підприємств про сукупний попит (сукупні витрати) не завжди збігаються з дійсністю, так виникають незаплановані інвестиції. До них відносяться витрати, які підприємства змушені здійснювати в товарні запаси. Отже, фактичні інвестиції складаються з запланованих та незапланованих інвестицій.

Таким чином, незаплановані інвестиції в товарні запаси виконують балансуючу роль в економіці. Якщо величина сукупних витрат недостатня порівняно з ВВП, то відбувається незаплановане збільшення інвестицій в товарні запаси; якщо сукупні витрати перевищують ВВП, то відбувається незаплановане зменшення інвестицій в товарні запаси. Завдяки цим інвестиціям фактичні сукупні витрати завжди дорівнюють ВВП:

СуВ +/- ВІн = ВВП

де +/- ВІн – збільшення або зменшення незапланованих інвестицій в товарні запаси

СуВ +/- ВІн – фактичні сукупні витрати.

Із формули випливає, що незалежно від того, знаходиться економіка в стані рівноваги чи ні, фактичні сукупні витрати завжди дорівнюють ВВП. Це досягається за рахунок незапланованих інвестицій.

Якщо між сукупними витратами і ВВП спостерігається тотожність, то незаплановані інвестиції дорівнюють нулю. Таким чином незаплановані інвестиції грають в економіці балансуючу роль.

Рівноважний ВВП — це такий обсяг виробництва, якому відповідають сукупні витрати, достатні для закупки всієї продукції, виробленої в поточному році. Економіка постійно тяжіє до рівноваги. У випадку, коли сукупні витрати перевищують ВВП і відбувається незаплановане зменшення товарних запасів, підприємства будуть зацікавлені збільшувати виробництво до рівня сукупних витрат, і навпаки, сукупні витрати менші від ВВП і відбувається незаплановане збільшення товарних запасів, вони будуть змушені скорочувати виробництво до рівня сукупних витрат. Аналіз рівноважного ВВП можна здійснити за допомогою графічної моделі «витрати-випуск», яка досить часто іменується як «кейнсіанський хрест».

Економіка постійно прагне до рівноваги як своєї природної норми. Це означає: коли сукупні витрати перевищують ВВП і відбувається незаплановане зменшення товарних запасів, підприємства будуть зацікавлені збільшувати виробництво до рівня сукупних витрат; якщо ж, навпаки, сукупні витрати менші за ВВП і відбувається незаплановане збільшення товарних запасів, вони будуть змушені скорочувати виробництво до рівня сукупних витрат.

Для більш ґрунтовнішого розуміння рівноважного ВВП розглянемо умовний приклад визначення рівноважного ВВП (у млрд. грн.) на основі моделі “витрати-випуск “.

Табл. 9.1.