Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pat_anat_krok_stomat_po_temam.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
413.7 Кб
Скачать

8. Розлади кровообігу (повнокрів'я, недокрів'я, стаз, кровотеча).

?

Больной, страдавший на протяжении 20лет бронхиальной астмой, приведшей к развитию эмфиземы легких, умер при явлениях хронической легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии обнаружены выраженный отек подкожной жировой клетчатки, асцит, гидроторакс, мускатная печень, цианотическая индурация почек и селезенки. Какое расстройство кровообращения развилось у больного?

+Общее венозное полнокровие.

-Общее артериальное полнокровие.

-Общее хроническое малокровие.

-Общее острое малокровие.

-Разжижение крови.

?

На аутопсії хворого 69 років, що помер від хронічної серцевої недостатності, печінка збільшена, щільна, на розрізі строката - сіро-жовтого кольору з темно-червоним крапом. Образно таку печінку визначають як:

+“мускатну”

-“жовту”

-“крапчасту”

-“строкату”

-“червону”

?

Больной умер при явлениях сердечно-сосудистой недостаточности. Результаты вскрытия: постинфарктный кардиосклероз, гипертрофия миокарда и дилатация его полостей, особенно правого желудочка. Печень увеличена, с гладкой поверхностью, на разрезе полнокровна, с темно-красным крапом на буроватом фоне ткани. Гистологически: полнокровие центральных отделов долек; в периферических отделах вокруг портальных трактов - гепатоциты в состоянии жировой дистрофии. Как называются описанные выше изменения печени?

+Мускатная печень (хроническое венозное полнокровие)

-Ложномускатная печень

-Амилоидоз

-Цирроз печени

-Стеатоз печени

?

Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий мужчина. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно –деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

+Гостра ішемія

-Хронічна ішемія

-Вакатна артеріальна гіперемія

-Гостра венозна гіперемія

-Ангіоневротична артеріальна гіперемія

?

На розтині хворого 65 років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Як звуться такі зміни у легенях?

+бура індурація легень

-мускатні легені

-сотові легені

-хронічний бронхіт

-хронічна емфізема

?

На розтиніпомерлого, хворівшого вадою серця виявлена збільшена в розмірі печінка строкатого виду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. Назвіть вид порушення кровообігу

+загальне венозне повнокрів'я

-Загальне артеріальне повнокрів'я

-Недокрів'я

-Крововилив

-Кровотеча

?

На розтині померлого виявлено, що печінка збільшена в розмірах, щільна, краї закруглені, на розрізі тканина жовтувато-коричневого кольору з темно-червоними крапками та смужками, що нагадує малюнок мускатного горіху. Який патологічний процес лежить в основі таких змін печінки?

+Хронічне венозне повнокрів’я

-Гостре венозне повнокрів'я

-Артеріальне повнокрів’я

-Артеріальне недокрів’я

-Хронічна кровотеча

?

У больного, длительно страдавшего ревматизмом, обнаружен стеноз митрального отверстия, смерть наступила от сердечно-легочной недостаточности. На вскрытии обнаружена бурая индурация легких. Назовите при каком виде нарушения кровообращения возникают подобные изменения в легких.

+Хроническая левожелудочковая недостаточность.

-Хроническая правожелудочковая недостаточность.

-Острая левожелудочковая недостаточность.

-Острая правожелудочковая недостаточность

-Портальная гипертензия.

?

Хворий, який страждав ішемічною хворобою серця і переніс повторний інфаркт міокарда, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органа встановлені склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають зміни

+Цианотична індурація селезінки

-“Сагова” селезінка

-“Сальна” селезінка

-Порфирова селезінка

-Септична селезінка

?

На розтині померлого в підкоркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5 х 3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розмякшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулась у

+Гематома.

-Геморагічне просякнення.

-Ішемічний інфаркт.

-Кіста.

-Абсцес.

?

При розтині померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина , стінки якої мають іржавий кольор. Що передувало виникненню данних

+Гематома

-Діапедезні крововиливи

-Ішемічний інфаркт

-Плазморагії

-Абсцес

?

На розтині померлого від хронічної серцевої недостатності легені великі, ущільнені, іржавого віддтінку, з розростанням сполучної тканини сірого кольору навколо бронхів, судин. Найбільш імовірний діагноз?

+Бура індурація легенів

-Вогнищева пневмонія

-Крупозна пневмонія

-Інтерстиційна пневмонія

-Геморагічна пневмонія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]