Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар№6.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

2. Глобальні проблеми людства як фактор трансформації освітніх систем в сучасному світі

XX століття принесло людству не тільки видатні досягнення в науці, техніці і технології, прорив у космос, незабутні зразки благородства і величі людського духу, збагачення культурної спадщини, досягнення в сфері літератури і мистецтва. Він приніс і глобальні, катастрофічні за своїми наслідками руйнівні катаклізми, війни і революції, тоталітаризм і фашизм, расову ненависть, міжнаціональні та релігійні чвари, міжнародний тероризм, реальну небезпеку ядерного взаємознищення та екологічного колапсу, яку важко виправити деформації моральних ідеалів і цінностей

Це було століття різкої поляризації економічної могутності і багатства, з одного боку, і приголомшливою бідності та злиднів, з іншого. Століття все ще непереможених смертоносних хвороб і гнітючою за своїми масштабами (близько мільярда чоловік) неписьменності. Століття торжества грубої військової сили, економічного диктату і шантажу, примітивною, розрахованої на ниці людські інстинкти політики, все ще не зжиті в багатьох країнах світу свавілля і беззаконня. Століття різкого посилення напруженості, нетерпимості в людських відносинах через важко переборною ментальної несумісності людей і людських спільнот, не кажучи вже про ганебні факти геноциду, реанімації фашизму, тоталітарних і диктаторських політичних режимів, нехтуванні елементарних прав людини, репресивного придушення інакомислення і демократичних свобод.

Отже, перша і, можливо, головна складова глобального виклику XXI століття, зверненого до цивілізації, полягає в проблемі гармонійного єднання знання і віри, їх світоглядного синтезу, повернення людині розуміння сенсу його життя, віри в своє унікальне призначення і знання шляхів найбільш повної життєвої самореалізації . Від освіти залежить, чи зможе людство позбутися від архаїчних, містичних, ірраціональних догматів, що відводять людину від реалій життя і фактично принижують його. Саме в цьому полягає найважливіше - веросозідающая функція освіти

ХХI століття докорінно змінив світ. Немає тепер жодної важливої​​, ключовою для людської цивілізації проблеми, яка мала б рішення на рівні національно-державної самодостатності.

Звідси друга складова глобального виклику майбутнього, яка полягає в об'єктивній необхідності єднання, конвергенції, духовної інтеграції людських спільнот, подолання їх роз'єднаності, ментальної, світоглядної несумісності, постійної загрози конфронтації.

Таким чином, однією з основних задач освітнього процесу має стати формування особистості майбутнього фахівця. Саме в особистості як соціальний конструкт закладена як потенційна можливість збереження індивідом своєї автономності і стійкості в суспільному житті, так і можливість самодіяльної активності і перетворення навколишньої дійсності. Реалізація цих можливостей здійсненна лише при наявності відповідного рівня особистісного потенціалу, що дозволяє протистояти циркулюючим інформаційним потокам, проявляти стійкість по відношенню до їх деструктивної складової, знаходити найбільш адекватні методи реагування, реалізувати свої соціальні потреби і забезпечити саморозвиток.

Вирішення всього комплексу завдань з формування особистісного потенціалу забезпечить процес гуманізації та гуманітаризації освіти, що лежить в основі кардинального оновлення національних освітніх систем в усьому світі, без чого немає і не може бути навіть розмов про подолання глобальної кризи освіти.