Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Олійник - методичка.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
586.75 Кб
Скачать

4.3. Організація виконання робіт

Організація виробництва – це комплекс заходів, спрямованих на раціональне і ефективне поєднання у просторі і часі засобів праці і самої праці при оптимальному використанні наявних ресурсів. Суть організації проведення лісогосподарських робіт полягає в тому, щоб була виконана виробнича програма згідно агротехнічних і лісівничих вимог при найменшій потребі робітників, машин і механізмів.

Найпоширенішими формами організації праці в лісовому господарстві є бригадна і ланкова. Ланкова форма застосовується при проведенні лісокультурних робіт, охороні лісу від хвороб і шкідників, проведенні біотехнічних заходів тощо. При проведенні доглядових і санітарних рубань найбільш розповсюдженою формою організації праці є малі комплексні бригади (МКБ), до складу яких входять робітники суміжних професій. Вони виконують комплекс робіт по заготівлі деревини (звалювання дерев, обрубування гілок, кряжування, розколювання дров, складання їх у стоси тощо).

МКБ працює за єдиним нарядом на основі загального виробничого плану з оплатою праці за кінцеві результати роботи. Робітники колективно несуть відповідальність за кількість і якість виконаних робіт. При звалюванні дерев, обрізуванні гілок, кряжуванні застосовують бензомоторні пилки (“Січ”, “Stihl”, МП-5 “Урал”, “Тайга-214”, “Хускварна”, “Партнер”) різних модифікацій. При тракторному трелюванні провідним механізмом є трелювальний трактор, а при кінному приймають бензопилку.

Ефективність бригадної форми організації праці залежить від правильного встановлення її чисельного складу. Порядок розрахунку складу бригад студенти опановують на практичних заняттях і відображають у курсовому проекті. Якщо роботи виконуються механізованим способом (садіння лісових культур, влаштування мінералізованих смуг тощо), чисельність робітників визначається згідно нормативів складу обслуговування агрегату.

4.4. Використання бензомоторних пилок

Вихідними даними для розрахунку потреби бензопилок у роботі для кожного виду робіт (табл. 4.3.) є потрібна кількість пилко-змін та календарний час їх виконання в днях. Кількість пилко-змін виписується з табл. 3.1. (графа 7). Календарний час і кількість робочих днів встановлюються у відповідності з лісівничими вимогами сезону проведення окремих видів робіт. Як правило, освітлення і прочищення проводять влітку, а інші рубання – взимку.

Таблиця 4.3.

План використання бензопилок

Види рубань

Обсяг робіт, м3

Потрібна кількість пилко-змін

Календар-ний час і термін виконання робіт, дні

Потрібна кількість бензо-пилок, шт.

1

2

3

4

5

Освітлення і прочищення

Проріджування

Прохідні рубання

Санітарні рубання

В с ь о г о

Розділивши загальну кількість пилко-змін (графа 3) на кількість запланованих робочих днів для виконання робіт, визначають потребу бензопилок на кожен вид рубань. Якщо розрахунки виконані правильно, то потрібна кількість бензопилок на всіх видах робіт і в загальному буде однакова.

Для забезпечення безперебійної роботи на кожні дві працюючі бензопилки передбачається мати одну резервну. Таким чином загальна потреба в бензопилках буде в 1,5 рази більшою, ніж в робочих.

Середній річний виробіток на одну робочу бензопилку визначається діленням обсягів робіт на кількість робочих бензопилок.