Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ТЕМАТИКА НАУКОВО-ДОСЛ...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
371.2 Кб
Скачать

2. Основні напрями науково-дослідної роботи

Термін «стратегія» використовується нині в багатьох сферах суспільного життя. Щодо терміну «стратегія підприємства (фірми)», то тут існує чимало визначень. Її розуміють як: систему організаційно-економічних заходів для досягнення довгострокових цілей підприємства; обґрунтування перспективних орієнтирів діяльності підприємства на основі оцінювання його потенційних можливостей і прогнозування розвитку зовнішнього середовища; генеральний напрямок розвитку підприємства, який забезпечує узгодження його цілей і можливостей та інтересів усіх суб’єктів; ефективну ділову концепцію досягнення конкурентних переваг підприємством; сукупність перспективних орієнтирів для роботи підприємства; план дій, що визначає пріоритети розв’язання проблем і ресурси для досягнення основної мети.

Для полегшення роботи студентів по науково-дослідній роботі, в цьому розділі дані основні напрями цієї роботи:

- Місія та цілі підприємства

- Стратегічний контекст підприємства

- Аналіз стратегічного потенціалу підприємства

- Стратегія диверсифікації діяльності підприємства

- Стратегії зовнішнього розвитку підприємства

- Корпоративна стратегія підприємства

- Альтернативність у стратегічному виборі

- Декомпонування корпоративної стратегії підприємства

- Стратегічні аспекти у функціональних сферах діяльності підприємства

3. Структура роботи

Науково-дослідна робота з дисципліни «Стратегічне управління підприємством» – це самостійно виконана науково-дослідницька робота студентів, яка підбиває підсумок вивчення зовнішньоекономічної діяльності підприємств, глибини розуміння проблем, привчає до самостійного мислення.

Структура науково-дослідної роботи: титульний аркуш, лист завдання, реферат, зміст, перелік умовних скорочень (якщо потрібно), вступ, основна частина, висновки, список використаних джерел, додатки. Текст основної частини роботи поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Вступ роботи повинен розкрити сутність проблеми, яка розглядається, охарактеризувати сучасний її стан, підкреслювати актуальність. Обсяг вступу не повинен перевищувати 2 сторінки.

Основна частина складається з трьох розділів.

Перший розділ – це теоретичні основи проблеми, яка розглядається. Він виконується на основі вивчення літературних джерел і включає питання, які розкривають найважливіші теоретичні аспекти проблеми. Значення теоретичного розділу полягає в тому, щоб розкрити економічну сутність проблеми.

Друга частина повинна розкрити сучасний стан проблеми економічного суб’єкта, як змінювалися ті чи інші показники, що це спричинило, які можливі наслідки, а також розглянути економічну політику держави щодо цього питання.

Останній розділ основної частини науково-дослідної роботи повинен відобразити власну думку виконавця цієї науково-дослідної роботи щодо проблеми, яка досліджувалася; було б доцільним розглянути досвід зарубіжних країн у рішенні такої проблеми, які альтернативні програми вирішення ситуації пропонуються українськими чи зарубіжними економістами.

У висновках викладають найважливіші результати досліджень, підкреслюють значення вирішення ускладнень (якщо вони є) для економіки, коротко формулюють власну оцінку стану питання.