Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
217_7__10-9___2009.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

1.2 Організація зв’язку в батальйоні (в роті).

Для вирішення завдань, які стоять перед зв’язком, і розгортання системи зв’язку в механізованому (танковому) батальйоні є спеціальний підрозділ – вузол зв’язку (польовий). Командує даним підрозділом начальник зв’язку – начальник вузла зв’язку (польового).

Призначення вузла зв’язку КСП мб. Вузол зв’зку КСП мб є важливим елементом системи зв’язку батальйону. Він призначений для обміну повідомленнями з іншими ПУ та забезпечення внутрішнього зв’язку на КСП батальйону. В склад вузла зв’язку КСП мб входять:

  • група КШМ з засобами зв’язку,

  • група переносних радіостанцій,

  • телефонна станція,

  • пост електроживлення та технічного обслуговування засобів зв’язку.

Найбільш повно елементи вз ксп розгортаються в обороні

Група КШМ з засобами зв’язку є основним з елементів ВЗ КСП мб і призначена для забезпечення радіозв’язку командиру і штабу батальйону при знаходженні КСП на місті та в русі. В її склад входять:

  • КШМ командира батальйону;

  • БМП-1КШ (Р-145БМ) начальника штабу;

  • БМП-1 начальника вузла зв’язку.

Крім того в склад групи КШМ може входити машина бойового управління командира приданого артилерійського підрозділу – 1В14 (1В15) . В обороні на КСП мб може знаходитись командир розвідвзводу, в цьому випадку в групу КШМ буде входити БРМ-1К зі складу цього взводу.

КШМ та машини бойового управління розміщуються на віддаленні 25-50 м. від споруди для спостереження командира батальйону в укриттях котловинного типу або з використанням складок місцевості. Для забезпечення радіозв’язку посадовим особам, які знаходяться в укритті, організується дистанційне управління радіостанціями КШМ. Управління радіостанціями КШМ командира батальйону, які забезпечують телефонний засекречений зв’язок , здійснюється по лінії, розгорнутої безпосередньо від КШМ БМП-1КШ (Р-145БМ). Управління радіостанціями КШМ у відкритому телефонному режимі, а також службовий зв’язок з екіпажем здійснюється через телефонну станцію.

Група переносних радіостанцій призначена для забезпечення радіозв’язку в окремих мережах, а при діях батальйону без тяжкого озброєння і техніки –для забезпечення радіозв’язку командиру і штабу в повному обсязі.

Даний елемент, розгорнутий в повному обсязі, може включати 3-5 радіостанцій. З них одна-дві радіостанції призначені для забезпечення радіозв’язку з старшим штабом, дві - для зв’язку з підлеглими, приданими підрозділами і об’єктами управління .

Якщо в складі ВЗ КСП мб діє група КШМ, група переносних радіостанцій включає одну–дві станції. Одна з них забезпечує зв’язок командиру самохідно-артилерійської батареї (при розміщені його на КСП мб) та виділяється з взводу управління сабатр. Друга радіостанція може належати авіанавіднику, який в окремих випадках прибуває на КСП м б.

Переносні радіостанції з обслуговуючим особовим складом розміщуються поруч з посадовими особами, в інтересах яких забезпечується зв’язок в споруді для спостереження командира батальйону. При обладнанні закритої споруди для спостереження радіостанції можуть знаходитись на поверхні, в окремому окопі. В цьому випадку забезпечується дистанційне управління радіостанціями. При розміщенні радіостанцій в споруді, їх антени встановлюються на поверхні.

Телефонна станція ВЗ КСП мб призначена для забезпечення проводового зв’язку з старшим штабом, командирами підлеглих, приданих і взаємодіючих підрозділів та іншими об’єктами управління, внутрішнім зв’язком на КСП , а також для забезпечення дистанційного управління радіостанціями .

Даний елемент ВЗ утворює два з’єднаних між собою комутатора П-193М.

Для телефонної станції в системі сховищ та ходів сполучень КСП обладнується спеціальний окоп (перекрита щілина). Підключення ліній до комутатора здійснюється через лінійні щитки, які виносяться на відстань до 25 м. В напрямку розгортання більшості ліній.

Пост електроживлення та технічного обслуговування засобів зв’язку призначений для зарядки акумуляторних батарей переносних радіостанцій батальйону, поточного ремонту і обслуговування засобів зв’язку.

В склад поста входять зарядні пристрої і електроосвітлювальна станція. На ньому обладнується робоче місце майстра по засобам зв’язку з взводу технічного забезпечення, а також зберігаються засоби зв'язку та майно взводу зв’язку. Пост обладнується в межах КСП батальйону в окремому окопі.

Розгортання і обслуговування ВЗ КСП батальйону здійснює особовий склад вузла зв’язку(польового). Час готовності ВЗ до роботи визначається часом розгортання КШМ, ліній внутрішнього зв’язку та дистанційного управління радіостанціями складає 8-12 хв.

1.2.1. Зв’язок радіозасобами.

Зв’язок радіозасобами в батальйоні (роті) є основним засобом забезпечення управління підрозділами.

Основу системи зв’язку батальйону складає зв’язок, що організований радіозасобами командно-штабних (бойових) машин командира та начальника штабу батальйону

Зв’язок від командно-спостережного пункту батальйону (КСП) організується:

  • з старшим командиром;

  • з командирами підрозділів батальйону;

  • з приданими підрозділами;

  • з взаємодіючими підрозділами

Основним способом забезпечення радіозв’язку в батальйоні є радіомережа, а видом зв’язку – радіотелефонний зв’язок. Дублюючим (обхідним) каналом зв’язку з старшим командиром може служити радіозв’язок артилерійського начальника, який розташовується на КСП батальйону.

Радіозв’язок командира і штабу батальйону зі старшим командиром (штабом) організується розпорядженням старшого штаба силами і засобами роти зв’язку старшого командира та взводу зв’язку батальйону.

Зв’язок командира і штаба мб з командиром і штабом бригади забезпечується у відповідності з розпорядженням по зв’язку штабу бригади у двох УКХ та одній КХ радіомережах командира і штабу бригади.

До складу основної радіомережі командира бригади на радіостанціях Р-111 входять радіостанції командира бригади, начальника штабу бригади (при виїзді командира бригади на КСП) та командирів мб(тб). У цієї радіомережі забезпечується телефонний засекречений телефонний зв’язок з використанням апаратури Т-219.

Радіозв’язок командира і штабу батальйону з підлеглими підрозділами організується від КСП батальйону до КСП підрозділів силами і засобами взводу зв’язку батальйону по двох УКХ - радіомережах командира батальйону на радіостанціях Р-173(Р-123М) та Р-159. У кожну механізовану роту зі взводу зв’язку батальйону виділяються радіостанція Р-159 та по чотири радіостанції Р-158.

До складу радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-173(Р-123М) входять радіостанції:

  • командира батальйону (головна);

  • командирів механізованих рот і мінометної батареї;

  • командирів протитанкового, гранатометного та зенітного взводів;

  • всіх лінійних бойових машин, бойового розвідувального дозору (БРД);

  • відділення радіаційної та хімічної розвідки (РХР);

  • тилових підрозділів батальйону.

Всього понад 30 радіостанцій, що затрудняє ведення радіопереговорів.

Дозволяється робота на передачу тільки радіостанції командира батальйону та радіостанціям командирів рот, командира БРД, командира відділення РХР для передачі донесень. Під час спішування батальйону по цій радіомережі здійснюється управління вогнем та пересуванням бойових машин.

До складу радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-159 входять радіостанції:

  • командира батальйону (головна);

  • начальника штабу батальйону;

  • командирів механізованих рот і мінометної батареї;

До цієї мережі можуть включатися радіостанції командирів протитанкового, гранатометного та зенітного взводів.

Вид зв’язку у вказаних мережах – телефонний радіозв’язок.

Радіозв’язок командира батальйону з командиром танкової роти (приданої) здійснюється по радіомережі командира танкової роти на радіостанціях Р-173(Р-123М) шляхом включення в неї радіостанції Р-173(Р-123М) командира батальйону та радіостанції Р-159 начальника штабу.

Радіозв’язок командира танкової роти (приданих танків) організується розпорядженням штабу мб. До цієї мережі включаються радіостанції:

  • командира тр;

  • командирів усіх лінійних танків;

  • командирів адн, птв, БМ ПТУР (при організації взаємодії).

Всього 19-20 р/ст. Тому роботу на передачу в цій мережі дозволяється командирові тр, командирам тв, командирам лінійних танків, що вийшли з ладу.

В батальйоні спеціальних мереж взаємодії не утворюють. Радіозв’язок між командирами рот, а також командирів рот з командирами БРД, відділення РХР, мінометної батареї, протитанкового, гранатометного, зенітного ракетного взводів та взводу забезпечення здійснюється по радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-173(Р-123М) або Р-159.

Радіозв’язок командирів рот з командирами підрозділів приданих танків забезпечується періодичним включенням радіостанції командира роти в радіомережу командира танкової роти приданих танків.

Оскільки в батальйоні часто використовується метод взаємного входження в радіомережі, начальники зв’язку повинні забезпечувати командирів взаємодіючих підрозділів необхідними радіоданними (частотами та позивними).

В батальйоні також не утворюють спеціальних мереж оповіщення. Сигнали про повітряного противника, радіаційне, хімічне і бактеріологічне забруднення місцевості приймаються і передаються по діючих радіомережах поза всякою чергою.

Радіозв’язок в підрозділах батальйону організується на підставі розпорядження штабу батальйону виходячи з наявності та стану штатних засобів зв’язку.

В кожній механізованій роті під час спішування для забезпечення зв’язку командира роти з командирами взводів утворюється радіомережа командира роти у складі радіостанції Р-158:

  • командира роти (головна);

  • командирів механізованих взводів;

  • командира протитанково-кулеметного взводу.

В роти видаються радіостанції із складу взводу зв’язку батальйону.

При діях роти на бронеоб’єктах радіозв’язок командира роти зі своїми командирами взводів забезпечується по радіомережі командира батальйону на радіостанціях Р-173(Р-123М) з дозволу головної радіостанції.

В мінометній батареї для управління вогнем мінометів створюється Радіонапрямок командира мінометної батареї на радіостанціях Р-159, в якому працюють р/ст командира мінометної батареї на КСП та на вогневій позиції.

В протитанковому та гранатометному взводах радіозв’язок командира взводу з командирами відділень забезпечується по радіомережі командира взводу у складі р/ст Р-158 командира взводу та командирів відділень.

1.2.2. Зв’язок проводовими засобами.

Проводовий зв’язок в батальйоні планується начальником зв’язку батальйону на підставі рішення командира, вказівок начальника штабу щодо організації зв’язку, усного розпорядження по зв’язку старшого штабу, а також за наявних сил і засобів проводового зв’язку.

Зв’язок зі старшим командиром (штабом) забезпечується силами і засобами підрозділу зв’язку бригади за напрямком проводового зв’язку, що прокладається кабелем П-274М від телефонної станції вузла зв’язку бригади до телефонної станції вузла зв’язку КСП батальйону. Обхідним шляхом цього зв’язку може бути проводовий зв’язок старшого артилерійського начальника з командиром артилерійського дивізіону, який підтримує даний батальйон.

Проводовий зв’язок з командирами рот, а також з підлеглими підрозділами (мінометною батареєю, протитанковим, гранатометним, зенітним ракетним взводами та тиловими підрозділами) організується розпорядженням по зв’язку батальйону та забезпечується силами і засобами вузла зв’язку батальйону по напрямках проводового зв’язку, що прокладається від КСП батальйону на КСП підлеглих підрозділів кабелем П-274М. На КСП рот і других підрозділів встановлюються телефонні апарати ТА-57. Обхідним шляхом є проводовий зв’язок командира артилерійського дивізіону з командирами артилерійських батарей, які призначені для підтримки рот, якщо пункти управління їх розташовані сумісно. Зв’язок у цьому випадку буде здійснюватися через вузол зв’язку КСП адн. З цією метою вузли зв’язку КСП мб та адн з’єднуються провідною лінією зв’язку, яка прокладається силами і засобами адн.

В залежності від розташування на місцевості резерву мб та тилових підрозділів проводовий зв’язок з ними може забезпечуватися за допомогою одного напрямку проводового зв’язку шляхом включення в одну лінію декількох телефонних апаратів.

Оповіщення підрозділів мб здійснюється по всіх діючих лініях проводового зв’язку поза всякою чергою.

Проводовий зв’язок з взаємодіючими підрозділами здійснюється:

  • з сусідом по фронту – через вузол зв’язку старшого начальника;

  • з підтримуючим артилерійським підрозділом – через з’єднувальну лінію, що прокладена від вузлу зв’язку КСП адн до вузлу зв’язку КСП мб;

  • проводовий зв’язок між командирами рот забезпечується через вузол зв’язку КСП мб.

1.2.3. Зв’язок рухомими та сигнальними засобами.

Питання організації зв’язку рухомими та сигнальними засобами, можливості рухомих та сигнальних засобів зв’язку призначені для самостійного вивчення і викладені у завданні для самостійної роботи Тема 8. зан.10

Друге навчальне питання Робота командирів підрозділів щодо організації зв’язку.

Зв’язок в батальйоні (роті) організується у відповідності з рішенням командира батальйону (роти) та вказівок начальника старшого штабу (батальйону). Відповідальність за організацію та стан зв’язку в батальйоні (роті) з підлеглими, приданими та підтримуючими підрозділами несе начальник штабу батальйону (командир роти).

Командир батальйону керує зв’язком через начальника штабу.

Начальник штабу батальйону несе відповідальність за організацію та підтримання безперервного управління підрозділами. З питань зв’язку він повинен:

  • ставити завдання з організації зв’язку начальнику зв’язку;

  • віддавати розпорядження щодо зв’язку командирам підлеглих та приданих підрозділів;

  • давати вказівки офіцерам батальйону про порядок підтримання зв’язку під час пересування КСП батальйону та підрозділів;

  • забезпечувати приховане управління підрозділами;

  • організовувати контроль за роботою зв’язку, дотриманням радіодисципліни та прихованого управління;

  • проводити заходи щодо радіомаскування і захисту системи зв’язку від радіо перешкод та радіоелектронного придушення противника.

В результаті оцінки тактичних умов та вивчення розпорядження по зв’язку начальник штабу формує завдання щодо організації зв’язку, які ставить начальнику зв’язку та командирам підрозділів. Начальнику зв’язку він повинен вказати:

  • відомості про противника;

  • задачу батальйону та порядок взаємодії підрозділів;

  • організацію управління (особливо місця розгортання КСП, порядок та напрямок його переміщення), куди (кому) передається управління у випадку виходу зі строю КСП батальйону;

  • з ким, до якого часу і який повинен бути встановлений зв’язок, на які напрямки зв’язку необхідно звертати особливу увагу;

  • порядок підтримання зв’язку та режими роботи радіозасобів;

  • порядок забезпечення зв’язку у випадку застосування противником радіоперешкод;

  • маршрути і порядок висування підрозділів, рубежі розгортання, спішування і т.і;

  • час готовності зв’язку до роботи.

Командирам підрозділів начальник штабу доводить:

  • порядок організації зв’язку у підрозділах;

  • радіоданні та інші документи (переговорні таблиці, таблиці позивних посадових осіб, таблиці сигналів і т.і.), які необхідні для організації зв’язку в підрозділах;

  • заходи щодо захисту від радіопершкод та радіорозвідки противника.

Зв’язок в роті організується у відповідності з рішенням командира роти та вказівок начальника штабу батальйону. Командир механізованої роти особисто організує зв’язок з підлеглими, приданими та підтримуючими підрозділами та відповідає за його роботу.

Заходи щодо організації зв’язку вирішуються командиром роти в процесі організації бою (наприклад, у вихідному районі для наступу) та доводяться до підлеглих окремими вказівками.

Для організації зв’язку командиру роти необхідно усвідомити наступне:

  • де розташовано КСП батальйону і як від буде пересуватися у ході бою;

  • з ким, на яких етапах бою і який зв’язок необхідно мати;

  • чи досить радіоданних для організації зв’язку з командиром батальйону, підлеглими, підтримуючими та взаємодіючими підрозділами;

  • наявність засобів зв’язку та їх готовність до виконання своїх функцій;

  • наявність джерел живлення для переносних радіостанцій та місця їх поповнення (зарядки);

  • чи досить документів кодованого зв’язку (переговорних таблиць, таблиць позивних посадових осіб, таблиць сигналів , кодованих топографічних карт і т.і.) для забезпечення зв’язку зі старшим командиром, підлеглими, приданими, підтримуючими та взаємодіючими підрозділами;

  • способи підтримання радіозв’язку з командиром батальйону у випадку застосування противником радіоперешкод;

  • режими роботи радіостанцій на різних етапах бою …

Результатом роботи командира роти з організації зв’язку є вказівки командира роти з управління (слайд).

Командир взводу при організації управління наряду з іншими питаннями доводить до підлеглих вказівки по забезпеченню зв’язку, де вказує:

  • орієнтири;

  • сигнали управління, оповіщення та взаємодії;

  • частоти (основні, запасні), позивні для роботи в радіомережі командира батальйону (при діях на машинах) та в радіомережі командира роти (при діях у пішому порядку),постійні позивні командира батальйону та командира роти; доводить порядок роботи у цих мережах;

  • режим роботи радіостанції БМП (БТР) на різних етапах бою;

  • порядок підтримання радіозв’язку у випадку застосування противником радіоперешкод;

  • порядок підготовки техніки зв’язку БМП (БТР) до майбутнього бою.

Готовність техніки зв’язку до бою командир взводу перевіряє особисто.

Третє навчальне питання Документи з організації зв’язку.

До документів з організації зв'язку відносяться такі документи:

  • розпорядження старшого начальника щодо організації зв’язку;

  • Вказівки відповідних начальників (командирів) з організації зв’язку

  • схема радіозв’язку;

  • схема проводового зв’язку;

  • таблиці радіоданих та витяги з них;

  • таблиці сигналів;

  • таблиці позивних телефонних станцій і посадових осіб.

З отриманням завдання щодо організації зв’язку в батальйоні (роті) складається схема радіозв’язку та схема проводового зв’язку з розрахунком сил і засобів та таблиці позивних телефонних станцій і посадових осіб.

Схема проводового зв’язку складається, як правило на карті і ведеться протягом всього бою. За відсутності карти схема проводового зв’язку може бути викресленою у вільному масштабі на чистому аркуші паперу.

На схему проводового зв’язку наносять:

  • передній край своїх військ та противника;

  • розмежувальні лінії;

  • командно-спостережні пункти батальйону, роти, та старшого начальника;

  • телефонні станції та проводові лінії зв’язку.

Схема радіозв’язку складається на чистому аркуші паперу.

На схему проводового зв’язку схематично наносять:

  • командно-спостережні пункти старшого начальника, підлеглих, приданих, підтримуючих та взаємодіючих підрозділів;

  • засоби зв’язку, що є в наявності на цих КСП та на рухомих засобах;

  • перелік радіомереж, що мають застосовуватися;

  • відомості щодо порядку підтримання зв’язку у радіомережах.

Викладач кафедри ЗВП

службовець І.В.Дейнега.

“_____” вересня 2010 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]