Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna_robota_anatomiya.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
82.68 Кб
Скачать

Оціночна таблиця

oцінка

Показник IP

Показник ІРД

1

15 i більше

10 i більше

2

10-15

8-10

3

6-10

6-8

4

3-6

3-6

5

3 i менше

2,9 i менше

2.Функціональний індекс за Квегом:

Включає комплексне навантаження, яке триває загалом 5 хви­лин і складається з

1) 30 присідань за 30 секунд,

2)максимальний біг на місці 30 секунд,

3)біг на місці з частотою 150 кроків/хвилину 3 хвилини,

4)підскоки із скакалкою 1 хвилина.

Зразу ж після навантаження в сидячому положенні вимірюють ЧСС за 30 секунд (П1, другий показник ЧСС вимірюють через 2 хвилини (П2), а третій - через 4 хвилини(П3).

Індекс оцінююється за формулою:

(тривалість навантаження (с) . 100) : (2 . 1; + П2+ П3))

Оціночна таблиця

Оцінка

Оціночний результат

Дуже добре

105 i больше

Добре

99-104

Задовільно

93-98

Погано

92 i нижче

Висновок: дати оцінку фізіологічному стану серцево-судинної си­стеми за проведеними дослідженнями

Контрольні питання:

І.Як відрізняється показник ЧСС у тренованих і нетренованих людей? Чому?

2.Які чинники впливають на величину ЧСС?

З.Як змінюється значення ЧСС при збільшенні фізичного на­вантаження?

4.Яка різниця між індексом Руфф'є та індексом Руфф'є-Диксона?

Введення

Динаміка ЧСС є важливим критерієм оцінки функціонального стану спортсмена, тому вивчення серцево-судинної системи є важливим питанням у спортивній фізіології, спортивної медицини, а також ці питання повинні бути важливі тренеру.

У даній роботі будуть розглянуті зміни основних параметрів гемодинаміки під впливом фізичних навантажень: частота серцевих скорочень, ударний об'єм крові, хвилинний об'єм крові, кров'яний тиск і т.д. Тут розглядається і функціональні зміни в організмі при роботі різної потужності у скелелазів.

1. Загальні питання зміни гемодинаміки при фізичних навантаженнях

Людський організм може здійснювати різні види механічної роботи за допомогою скелетних м'язів, на частку яких припадає до 40% маси тіла. М'язова робота носить як статичний (підтримання постави, пози) і динамічний характер, причому при статичній роботі переносимість навантаження залежить від функціонального стану тих чи інших м'язових груп, а при динамічній роботі і від ефективності механізмів, що постачають енергію (серцево - судинна, дихальна системи, кров).

У стані спокою рівень метаболізму скелетних м'язів невеликий, а при максимальних динамічних навантаженнях він може зростати більш ніж у 50 разів. Переносимість фізичного навантаження відображає функціональний стан організму і в першу чергу стану серцево - судинної і дихальної систем.

Фізичні вправи приводять до підвищення рівня обмінних процесів, зростає в міру збільшення навантажень. При інтенсивній максимальному навантаженні хвилинний об'єм серця може зростати в порівнянні зі станом спокою в 6 разів, коефіцієнт утилізації кисню - в 3 разів. Коефіцієнт утилізації - це додаткова величина тієї чи іншої речовини, яка може бути утилізовано тканинами в надзвичайних умовах без збільшення притоку крові. У результаті доставка кисню до тканин зростає в 18 разів, що дозволяє при інтенсивному навантаженні у тренованих осіб досягти зростання метаболізму в 15-20 разів у порівнянні з рівнем основного обміну.

Під впливом навантажень зміни серцевої діяльності відбувається зазвичай в два етапи. Перший етап - це період врабативаніе, під час якого основні параметри кровообігу поступово змінюються від величини спокою до величини відповідної даному рівню навантаження. Тривалість цього періоду від 30с до 2-2,5 хвилин. Він у свою чергу підрозділяється на періоди стартовою реакції і початкової стабілізації.

Другий етап - стійкий стан - характеризується сталим режимом серцевої діяльності при даному рівні навантаженні.

Зупинимося на змінах основних показників гемодинаміки під впливом фізичних навантажень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]