Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ, I,II розділ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

25

ВСТУП

У ринковій економіці бізнес-план є робочим інструментом, що використовується у всіх сферах підприємництва. Наявність вдалого бізнес-плану здатна допомогти новому бізнесу добути капітал, визначити плани на майбутнє, скласти аналітичні таблиці, за якими можна буде оцінювати, як розвивається справа. Бізнес-план спонукає підприємство ретельно вивчити кожний елемент передбачуваного ризикового ринкового заняття.

Сьогодні вже очевидно, що без бізнес плану не можна управляти будь-яким підприємством. Складання бізнес-плану – нагальна потреба, продиктована діяльністю підприємства.

Бізнес-план є своєрідним рекламним документом, на підставі якого можна зробити висновки не лише про бізнес, а й про його власників. Тому важливим є як зміст, так і зовнішній вигляд бізнес-плану.

Традиційно бізнес-план розглядається як інструмент залучення необхідних для реалізації проекту фінансових ресурсів. Інвестори та кредитори ніколи не вкладатимуть гроші в бізнес, якщо не ознайомляться з ретельно підготовленим бізнес-планом. Такий план має переконати потенційних інвесторів у тому, що підприємницький проект має чітко визначену стратегію успіху та заслуговує на фінансові підтримку.

Метою розробки бізнес-плану є спланувати діяльність організації на найближчий і віддалений періоди відповідно до потреб ринку і можливостей одержання необхідних ресурсів.

Бізнес-план, як і будь-який інший документ, підлягає певним вимогам щодо стилю написання.

Робота над бізнес-планом – це робота над організацією проекту діяльності. Залежно від спрямованості і масштабів задуманої справи обсяг робіт зі складання бізнес-плану може змінюватися в досить великому діапазоні, тобто ступінь деталізації його може бути дуже різною. В одному випадку бізнес-план вимагає менш об´ємного опрацювання, частина розділів може бути взагалі відсутня. В іншому – бізнес-план треба розробляти в повному обсязі, проводячи для цього трудомісткі і складні маркетингові дослідження.

Бізнес-план є документом перспективним і складати його рекомендується мінімум на 3-5 років. Для першого та другого років основні показники рекомендується давати в поквартальній розбивці (а за можливості навіть у помісячному розрізі). Починаючи з третього року можна обмежитися річними показниками.

Бізнес-план пристосовують до конкретних особливостей і потреб даного підприємства залежно від розробки плану, що складається на момент політичного й економічного стану країни, стану законодавства, а також особливостей ринкової конкуренції. У плані враховуються результати діяльності підприємства за попередній період.

Охорона праці й організація робочого місця діловода включає забезпечення робочого місця меблями, спеціальним обладнанням та необхідними засобами техніки, канцелярським приладдям і різноманітним допоміжним обладнанням з урахуванням технологічного планування та вдосконалення умов праці.

Метою курсової роботи є вивчення особливостей складання та оформлення бізнес-плану, специфіки його використання у діяльності підприємства, оргшанізації, установи; визначення поняття охорони праці та вимог щодо організації робочого місця діловода на підприємстві.

РОЗДІЛ І. БІЗНЕС-ПЛАН

1.1 Поняття про бізнес-план. Призначення бізнес-плану

Бізнес-план – плановий документ.

Бізнес-план – це детальний, чітко структурований і ретельно підготовлений документ, який описує, до чого прагне установа, як вона збирається досягти поставленої мети, і який буде мати вигляд після її досягнення. Це зручна, загальноприйнята форма ознайомлення постійних інвесторів з проектом, в якому їм пропонується взяти участь.

Бізнес-план – це документ, який містить систему ув’язаних в часі та в просторі та узгоджених з метою і ресурсами заходів і дій, спрямованих на отримання максимального прибутку внаслідок реалізації підприємницького проекту (угоди).

Бізнес-план – це активний робочий інструмент управління, відправний пункт усієї планової та виконавчої діяльності підприємства; це документ, який визначає оптимальні за часом і найменш ризиковані шляхи реалізації підприємницького проекту.

Це документ, у якому зазначено можливості установ, підприємств продавати свої продукти і послуги для одержання прибутку і залучення потенційних інвесторів.

Бізнес-план – обов’язково письмовий документ, що підсумовує ділові можливості і перспективи і що роз’ясняє, як ці можливості можуть бути реалізовані наявною командою керівників (менеджерів).

Це великий за обсягом письмовий документ що підсумовує ділові можливості й перспективи і роз’яснює, як ці можливості можуть бути реалізовані наявною командою керівників (менеджерів).

Письмовий виклад бізнес-плану робить процес його розробки більш ефективним, а сам план - систематизованим і стиснутим.

Бізнес-план виконує дві найважливіші функції:

1) зовнішню - ознайомити різних представників ділового світу із сутністю та основними аспектами реалізації конкретної підприємницької ідеї;

2) внутрішню (життєво важливу для діяльності самого підприємства) – опрацювати механізм самоорганізації, тобто цілісну, комплексну систему управління реалізацією підприємницького проекту.

1.2 Класифікація бізнес-планів

Класифікують бізнес-плани за різними ознаками:

1) за сферою бізнесу (виробництво, будівництво, роздрібна та оптова торгівля, надання послуг, посередницька діяльність тощо);

2) за масштабами бізнесу (великий, середній, малий);

3) за характеристиками продукту бізнесу (традиційний, принципово новий, виробничо-технічного чи споживчого призначення).

Крім того, залежно від типу інвестиційної ситуації в межах кожної класифікаційної ознаки можна виділити:

а) повний бізнес-план комерційної ідеї або інвестиційного проекту – виклад для потенційного партнера або інвестора результатів маркетингового дослідження, обгрунтування стратегії виходу на ринок, очікуваних фінансових результатів;

б) бізнес-план установи – виклад перспектив розвитку організації на плановий період для ради директорів або зборів акціонерів, де обгрунтовуються необхідні обсяги інвестицій чи інших ресурсів;

в) бізнес-план структурного підрозділу – виклад для вищого керівництва компанії плану розвитку господарської діяльності підрозділу для обгрунтування обсягів ресурсів, що централізовано виділяються підрозділу, або обсягів прибутку, що залишаються в розпорядженні підрозділу.

Виділяють також регіональний бізнес-план, в якому обгрунтовуються перспективи соціально-економічного розвитку регіону та обсяги фінансування відповідних програм для органів з бюджетними повноваженнями.

Крім того, складаються також спеціальні (як правило, скорочені) варіанти бізнес-планів для осіб, у контактах з якими заінтересований підприємець. Форма та зміст таких планів орієнтовані на інтереси таких осіб.