Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_z_praktiki_Yankivskoyi_Natali_FMTs-51.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
485.38 Кб
Скачать

13.2. Структура системи управління охорони праці, її завдання та функції

Метою управління охороною праці є забезпечення безпеки, збереження здоров’я та працездатності людини в процесі праці та відпочинку співробітників, організація санітарно-побутового обслуговування працівників.

Система управління охороною праці в ДПІ Печерського району міста Києва – це є організація спільної роботи начальника інспекції, керівників підрозділів, громадської організації. Тому дуже важливо забезпечити узгоджену, чітко скоординовану діяльність усіх ланок цієї системи.

Щодо Печерської ДПІ, то тут не має окремої служби по охороні праці. Відповідно до наказу №200 від 14.05.2007 р. «Про відповідальність за стан охорони праці» відповідальність за стан охорони праці в ДПІ у Печерському районі м.Києва покладено на головного спеціаліста відділу матеріально-технічного та речового забезпечення адміністративно-господарського управління Демченко В.А.. Саме він відповідає за виконання таких функцій: управління охороною праці, як облік, аналіз, оцінка стану охорони праці; контроль за станом охорони праці; планування робіт з охорони праці тощо. Контроль за виконанням цього наказу покладено на першого заступника начальника інспекції Базанова О.Ю.

Профспілка, що створена в ДПІ відповідно колективного договору повинна забезпечувати працюючих відповідними відпустками з наданням путівок в санаторії та пансіонати для зменшення стресу і повинна здійснювати громадське управління охороною праці.

Призначення відповідальних осіб за технічний стан пожежної сигналізації та техобладнання здійснюється наказом начальника ДПІ. В ньому визначаються відповідальні особи по відділах та контролююча виконання наказу особа (Додаток 25).

13.3.Планування робіт щодо охорони праці; план заходів по покращенню умов і безпеки праці; фінансування охорони праці.

В органах ДПС України працеохоронна діяльність повинна плануватися. Система планів включає: перспективні плани (на період одного року); поточні плани (на рік); оперативні плани (детальні плани, щомісячні, щоквартальні).

Планування працеохоронної діяльності здійснюється з урахуванням таких пріоритетів:

  • розробка стратегій щодо безпеки праці і виробничого середовища;

  • забезпечення повноцінної організації структури з охорони праці;

  • вибір методів та критеріїв оцінки виконання завдань охорони праці та забезпечення функціонування системи контролю;

  • організація соціального навчання з питань охорони праці;

  • розробка планів науково-дослідної роботи з охорони праці в галузі.

Розглядаючи фінансування працеохоронної діяльності в ДПІ у Печерському районі м. Києва можна сказати, що коштів не вистачає для покриття всіх витрат на охорону праці в обсягах, які б забезпечували повну нейтралізацію виробничих небезпек, тому кошти на охорону праці не виділяються.

Планування робіт з охорони праці в ДПІ у Печерському районі міста Києва не ведеться.

Для поліпшення умов і безпеки праці в Печерській ДПІ повинно бути розроблено ряд заходів на даному робочому місці так і в цілому в установі.

Планування охорони праці повинно включати:

  • визначення цілей правоохоронної діяльності та засобів їх досягнення;

  • розрахунок суми вкладень у заходи з охорони праці та розподіл цієї суми за напрямами правоохоронної діяльності на підприємстві, організації;

  • забезпечення організації контролю виконання плану;

  • здійснення постійного контролю умов і безпеки праці;

Кошти на фінансування працеохоронної діяльності в ДПІ у Печерському районі м. Києва не виділяються.