Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль з ПСЗ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
122.88 Кб
Скачать

56.Допомога у зв’язку з інвалідністю

Пенсії за інвалідністю призначаються особам у зв'язку з інвалідністю, одержаною внаслідок трудового каліцтва, професій­ного захворювання або інших причин.

        7.1.  Залежно від" ступеня втрати здоров'я інваліди розподіля­ються на три групи. Причини і групи інвалідності, а .також час настання інвалідності встановлюються органами медико-соціальної експертизи.

         7.2.  Інвалідність І групи — найбільш тяжкий ступінь інвалід­ності. Підставою для її встановлення являється таке порушення функцій організму, при якому людина не може себе обслугову­вати і потребує сторонньої допомоги. У цьому разі мається на увазі не епізодична потреба у догляді, а щоденна, постійна не­обхідність у ньому. Інвалід, що потребує стороннього догляду (допомоги, нагляду), звичайно, непрацездатний.

         7.3. Підставою для встановлення інвалідності IIгрупи є виражені порушення функцій організму, що призводять до повної постійної або тривалої втрати здоров'я. Інвалідність IIгрупи відрізняється від інвалідності І групи практично тим, що функціональні порушення організму інваліда не потребують постійної сторонньої допомоги.

         7.4. Інвалідність IIIгрупи часто спрощено називають частковою інвалідністю. Вона встановлюється при значній втраті здоров'я, що настала внаслідок порушення функції організму, обумовленій хро­нічними захворюваннями або анатомічними дефектами.

7.5. Останнім часом на умови призначення пенсій по інвалід­ності така ознака інвалідності, як група інвалідності, не впливає.Проте ця ознака відбивається на розмірі пенсії. Законодавством встановлений більш високий рівень забезпечення для інвалідів І групи порівняно з інвалідами IIгрупи, а останніх — порівняно з інвалідами ІІІ групи.

         7.6. Другою ознакою інвалідності, з якою пов'язується розмір пенсії і саме право на неї, являється її причина. Розрізняють такі причини інвалідності, які тягнуть за собою різні правові наслідки при пенсійному забезпеченні: загальне захворювання, трудове каліцтво, професійне захворювання, захворювання з дитинства.

         Причина інвалідності "загальне захворювання" встановлюється у тому разі, якщо захворювання або травма (каліцтво), що зумови­ли інвалідність, прямо не залежать від професійного захворюван­ня, поранення, контузії у період перебування на військовій службі.

          Причина інвалідності "професійне захворювання" встанов­люється, якщо інвалідність настала внаслідок захворювання, спричиненого впливом професійних шкідливостей, властивих даній професії, або умовами праці, характерними для того чи іншого виробництва. Професійне захворювання як причина інвалід­ності встановлюється на підставі Списку професійних захворю­вань, затвердженого Міністерством охорони здоров'я спільно з іншими міністерствами наказом від 2 лютого 1995 року №23/36/9.

57.Державні допомоги сім’ям з дітьми

Громадяни України, в сім'ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, яким надано статус біженця в Україні, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім'ям з дітьми:

1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами;

2) допомога при народженні дитини;

3) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

4) допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

5) допомога на дітей одиноким матерям;

6) допомога при усиновленні дитини.

Покриття витрат на виплату державної допомоги сім'ям з дітьми здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів.

Документи, необхідні для призначення державної допомоги сім'ям з дітьми, подаються особою, яка претендує на призначення допомоги, самостійно. За наявності письмової заяви особи, яка претендує на призначення допомоги, але за станом здоров'я або з інших поважних причин не може самостійно зібрати необхідні документи, збір зазначених документів покладається на органи, що призначають допомогу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]