Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма з фаху.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Інформаційний бізнес

Інформаційний бізнес: поняття, сутність, ознаки, особливості.

Взаємовідношення понять «бізнес» та «підприємництво»; «інформаційний бізнес» та «індустрія перероблення інформації». Визначення і характеристика поняття «інформаційний бізнес». Основні ознаки інформаційного бізнесу: продукти, що виробляються; засоби виробництва; предмети та знаряддя праці; технологічний процес створення продукції; призначення продукції, що виробляється; потенційні споживачі. Поняття «інформаційна продукція», «інформаційна послуга». Класифікація інформаційних продуктів та послуг. Особливості інформаційного бізнесу я к самостійної сфери економіки.

Структурно-функціональна модель інформаційного бізнесу.

Економічні, правові, політичні, соціально-культурні, технологічні, організаційно-технічні, фізичні умови діяльності: середовище інформаційного бізнесу, ринки (фінанси, робоча сила, інформаційно-комунікаційні технології, товари, послуги). Функції інформаційного бізнесу: загальні (управління фінансами, кадрова функція, матеріально-технічне забезпечення, виробнича, маркетингова, інженерна) та специфічні (консультаційне обслуговування, організація служби інформаційної безпеки, сервісне обслуговування, лізингові операції тощо).

Інформаційне виробництво: предмети, засоби, продукти праці

Поняття «інформаційне виробництво». Основні елементи інформаційного виробництва: предмети праці, засоби виробництва, продукти праці, власне праця в інформаційному виробництві. Види предметів праці в інформаційному виробництві, їх основні особливості. Види засобів інформаційного виробництва, їх основні особливості. Особливості кінцевого продукту інформаційного виробництва: корисність, тиражування, старіння, додаткова вартість, адресність, наукомісткість, якість. Особливості процесу праці в інформаційному виробництві.

Особливості процесу праці в інформаційному виробництві.

Високоінтелектуалізований характер інформаційного виробництва. Особливості нормування праці в інформаційному виробництві та визначення її обсягів. Проблеми оцінювання обсягів робіт в інформаційному виробництві. Наявність «пікових навантажень». Особливості організації віртуального виробничого процесу в інформаційному виробництві. Наявність шкідливих факторів виробничого середовища в інформаційному виробництві.

Особливості венчурного бізнесу в інформаційній сфері.

Поняття про венчурний бізнес як сферу підприємницької діяльності. Особливості венчурного бізнесу в інформаційній сфері. Національні особливості венчурного бізнесу в інформаційній сфері США та країн Європейського Союзу. Механізм венчурного фінансування в інформаційному бізнесі. Участь держави у підтримці венчурного бізнесу.

Внутрішня та зовнішня організаційні форми венчурних груп. Поняття про венчурну фірму. Обов’язкові умови для створення венчурної фірми. Чотири етапи заснування венчурної фірми в інформаційному бізнесі. Значення венчурного бізнесу для розвитку інформаційної сфери держави.

Тенденції та проблеми розвитку інформаційного бізнесу в Україні.

Зародження інформаційного бізнесу в Україні в 90-х рр. ХХ ст. як самостійного сектору економіки. Фактори впливу на становлення і розвиток інформаційного бізнесу.

Концепція національної інформаційної політики як чинник забезпечення свободи слова, зростання ролі інформації у соціально-економічному та культурному розвитку держави, розвитку інформаційного бізнесу.

Нормативно-правова база інформаційного бізнесу в Україні, характеристика базових законів.

Характеристика сучасного стану вітчизняного інформаційного бізнесу: поєднання виробничої, наукової, творчої діяльності; інтеграція та кооперація інформаційних фірм; створення конкурентно-спроможних інформаційних продуктів і послуг; зникнення меж між видами інформаційної діяльності (вироблення ІПП, оброблення даних з використанням сучасної техніки – перехід до надання послуг у зв’язку з доступом до БД) та ін.

Проблеми інформаційного бізнесу (загальне відставання від світового рівня розвитку технічної бази та електронної техніки; недостатня розвиненість елементів ринку інформаційної інфраструктури; фрагментарність інформаційного бізнесу тощо).

Франчайзинг в інформаційному бізнесі.

Франчайзинг як форма ведення бізнесу. Сутність, особливості, типи франчайзингу. Етапи відкриття бізнесу по франчайзингу. Правові аспекти. Переваги та вади франчайзингу.

Франчайзинг в інформаційному бізнесі, його особливості. Характеристика та спеціалізація діяльності франчайзингових фірм, що працюють в Україні (впровадженні та супроводі програм офісної автоматизації; маркетингових і рекламних послуг з використанням технологій мобільного зв’язку; Інтернет-маркетингу та Інтернет-реклами; рекламно-інформаційні портали, РR-технології; інформаційні мережі, що забезпечують доступ до системи навчання) тощо.

Організаційно-правові засади інформаційного бізнесу в Україні.

Становлення і розвиток правових основ інформаційного бізнесу, що регламентують права людини на доступ до інформаційних ресурсів, технологій, телекомунікацій, захист інтелектуальної власності, свободи слова, інформаційної безпеки, інформаційного виробництва. Суспільно-політичні чинники законодавчих змін в сфері розвитку та захисту інформаційного бізнесу України на сучасному етапі.

Формування нормативно-правового поля діяльності суб’єктів інтелектуально-виробничої сфери. Конституція України, загальні положення. Закон України „Про інформацію” (1992 р.) як правова основа інформаційної діяльності. Визначення основних принципів інформаційних відносин; унормування інформації як товару; поняття інформаційних продукту і послуг.

Закони України „Про друковані засоби масової інформації” (2004 р.), „Про телебачення та радіомовлення” (2004 р.), „Про видавничу справу” (2002 р.), „Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні” (2002 р.), „Про інформаційні агентства” (1995 р.), „Про науково-технічну інформацію” (1993 р.), „Про захист інформації в автоматизованих системах” (1994 р.), „Про електронні документи та електронний документообіг” (2003 р.), „Про державну таємницю” (1994 р.), „Про захист суспільної моралі” (2003 р.), „Про рекламу” (1996 р.), „Про інформаційне суспільство” (2008 р.), їх основні положення.

Розробка проекту Інформаційного кодексу України, його актуальність в сучасних умовах. Характеристика базових положень Закону України „Про підприємницьку діяльність” (1991р.).Інформація та право власності. Закон України „Про авторське право і суміжні права” (1993 р.). Специфічність застосування норм авторського права в інформаційному бізнесі.

Податкова політика держави щодо суб’єктів інформаційної діяльності. Система податкових пільг для виробників інформаційних продуктів і послуг.

Інформаційний ринок та механізм його функціонування.

Інформаційні продукти і послуги (ІПП) як товар, продукт виробництва або інтелектуальної діяльності людей.

Чинники що регламентують механізм формування і функціонування сучасного механізм інформаційного виробництва і ринку ІПП: система об’єктивних економічних законів товарного виробництва; інтереси і цілі виробників ІПП (корпоративів, фірм, підприємств, окремих виробників); нормативно-правова база; державний сектор і державне регулювання процесу інформатизації економіки; інформаційні потреби і запити користувачів.

Суб’єкти ринку ІПП (виробники (розробники) ІПП; замовники; власники; посередники; дилери; дистриб’ютори; користувачі) тощо.

Процес доведення ІПП від виробника до споживача.

Система НТІ на інформаційному ринку.

Організація та проведення презентації фірми.

Сутність, мета, цілі презентації. Типи презентації (внутрішня; зовнішня; за домінуючими характеристиками – просувні, інформаційні; за об’єктом презентації; за цілями і масштабами).

Підготовка презентації: формулювання мети; розроблення головної ідеї; планування тривалості заходу; аналіз аудиторії; вибір стилю проведення; розробка структури виступу; передбачення можливих запитань й підготовка до відповіді на них.

Хід презентації. Використання допоміжних засобів. Методи підвищення ефективності презентації.

Прес-досьє: сутність, характеристика, технологія складання.

Прес-досьє як формалізована, складена за певними планом розгорнута характеристика об’єкта (певної особи, організації, товару, послуги тощо), результат АСПІ з великої кількості вихідних документів.

Типи прес-досьє (персональне прес-досьє; прес-досьє на організацію; досьє на різні програми, проекти, в яких приймала участь фірма, установа, регіон), їх характеристика, специфіка.

Етапи укладання прес-досьє: особливості розробки плану; виявленні і добір інформаційних джерел; їх аналіз. Вимоги до оформлення.

Планування підприємницької діяльності в інформаційній сфері.

Бізнес-план (БП): його характеристика, функції, роль у відпрацюванні стратегії розвитку фірми та залучення інвестицій.

Зміст і структура БП. Взаємозв’язок факторів, які впливають на склад, структуру та обсяг БП. Процес та послідовність етапів розроблення БП. Вимоги щодо БП (функціональність; текст і мова; забезпечення конфіденційності і захист інформації; відповідність до чинних стандартів; повнота викладення; перспективність з точки зору інвесторів тощо). Правила оформлення БП.