Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

2. Маркетинг послуг гостинної садиби й управління якістю послуг

Маркетинг послуг гостинної садиби й управління якістю послуг. МАРКЕТИНГ — це філософія вашого бізнесу

Маркетинг складається з усіх видів вашої діяльності, які втілюють ваші плани у життя.

Маркетинг — це значно більше, ніж просто розвиток вашої справи.

Маркетинг це:

  • визначення бажань ваших клієнтів;

  • спрямування вашого бізнесу для досягнення цієї мети;

  • отримання прибутку.

Найбільш важливими елементами маркетингу є продукт, вивчення ринку, партнерські стосунки, конструктивний підхід до реклами та розвиток справи.

Розробка продукту

Продуктом може бути як фізичний об'єкт, так і сервіс. Продукт або послуги, які ви пропонуєте, поєднують у собі вигоди, які споживач бажає отримати.

Туристичний продукт — це не стільки умови розміщення, харчування або компетентність екскурсовода чи відмінна спортивна підготовка провідника на маршруті, скільки відчуття, з яким клієнти сприймають та усвідомлюють ті речі, які ви підготували для них, для задоволення їхніх потреб. Під час туристичного походу клієнти не купують транспортування або сухий пайок, вони задовольняють своє прагнення отримати нові знання, спілкування, повноцінний відпочинок.

Ви повинні вміти визначити та передбачити, що саме придбають ваші споживачі.

Для того, щоб бути завжди успішними, ви повинні побачити свій бізнес їхніми очима.

Визначення свого ринку

Для того, щоб мати гарні стосунки з вашими клієнтами, ви повинні добре знати людей, котрим ви пропонуєте свої послуги.

Запам'ятайте головні запитання: «хто?», «що?», «коли?», «де?» та «яким чином?»:

Хто користується вашими послугами і платить за них?

Що користувач являє собою (вік, інтереси тощо)?

Коли клієнти шукають ваші послуги?

Де вони розташовані?

Яким чином ви можете найкращим чином спілкуватися з ними?

Дослідження ринку показали, що ціна не є визначальною ознакою для споживачів, тобто тим, на що вони звертають увагу в першу чергу.

В першу чергу клієнти шукають продукт або сервіс: як він виглядає, наскільки він привабливий.

Маркетинг для вашої садиби на практиці полягає в постійному просуванні на ринку послуг ГС, пошуку і заповненні визначеної споживчої ніші.

Аналоги ГС в розвинених країнах уже не просто мініготелі, що лише надають стандартний пакет послуг для туристів, це насамперед частина визначеного туристського продукту, місцевість, яка і залучає туристів. Наприклад, багато членів Асоціації готелів В&В Округи Південний Вельс (Австралія) прямо зв'язують свою діяльність з напрямками екологічного туризму «відпустка на фермі, ранчо тощо». У свою чергу члени Мережі готелів В&В Округу Полярна Зірка штату Аляска (США) тісно пов'язують імідж своїх готелів з духом часів «золотої лихоманки».

Кожна гостинна садиба по-своєму унікальна й не схожа одна на одну, і тому власники ГС повинні активно шукати ті чи інші атрибути залучення клієнтів.

Насамперед ви повинні визначитися зі своїм цільовим клієнтом. Деякі ГС можуть надавати послуги тільки для транзитних мандрівників, інші будуть орієнтуватися винятково на іноземних туристів. У зв'язку з цим вам потрібно вивчити потенційні привабливі можливості своєї місцевості, найближчого міста або території. Для цього доцільно щороку користуватися платними послугами професійних консультантів. Таблиця дає деякі узагальнені уявлення для правильного вибору власниками ГС своїх цільових клієнтів.

Ефективний маркетинг полягає в тому, щоб потенційний клієнт зробив вибір на користь того чи іншого господарства ГС, затративши на це мінімум часу й енергії. У кожної угоди є своя транзакційна вартість, що зводиться до сукупності енергії, часу, знань, грошових ресурсів, затрачуваних для досягнення визначеного якісного показника. Тому доступність є важливим чинником при виборі туристом того чи іншого місця відпочинку та засобу розміщення.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]