Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №2. Причини і наслідки аномальної поведі...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Емоційні стани

Основна причина поведінки, що відхиляється, про яку вже багато мовилося, – емоційна напруженість. Вона виявляється в різному ступені: від легкої, тонізуючої, такої, що викликає природне бажання побігати, пустувати, пошкодничать до важкої, чреватої глибокими розладами і деструктивною поведінкою (мал. 11). Виділимо наступні рівні емоційної напруженості:

• легке емоційне збудження

• руховий неспокій

• легка тривожність

• тривожність середнього ступеня

• сильна тривожність

• позамежна тривожність, депресія

• гнітюче відчуття лишенности, знедоленості (депривация)

• крах всіх надій (фрустрация).

Цілі поведінки, що відхиляється. Девіантною поведінкою дитина намагається досягти своїх цілей.

По спільності цілей виділено три головні стратегії девіантної поведінки: 1) задоволення вимог; 2) реалізація влади; 3) здійснення мести. Вони заслуговують того, щоб розібратися в них докладно. Дітей з такими стратегіями поведінки назвемо відповідно вимогливими, владними, мстивими. Розглянемо їх наміри і характерні шляхи досягнення своєї мети.

Вимогливі діти. Дітей, віднесених до даної групи, важко назвати девіантними, але їх поведінка насторожує. їх головна мета – привернути до себе увагу, бути завжди на вигляді, проявити перевагу над іншими, закріпити високий власний статус. Це діти з дуже розвиненою потребою бути завжди в центрі уваги.

Шляхи досягнення мети: манірність, клоунада, показна лінь, нарочита недбалість, недоречні вигуки, іноді хуліганські вчинки. Такі діти постійно крутяться біля вчителя, лізуть «в очі», ставлять неістотні і недоречні питання єдино з метою звернути на себе увагу, готові виконати будь-яке доручення вчителя. Щоб на них звернули увагу, виставили перед іншими, похвалили, вони готові на все. Часто такі діти ходять у фаворитах у вчителів, але справжньою метою їх поведінки є самопіднесення, а не співпраця.

Характерні особливості поведінки вимогливого учня:

- хороша поведінка, надійний, постійний помічник вчителя;

- старанний, старанний;

- настирливий, непостійний, неврівноважений* ревнивий;

- здатний на дрібні капості, щоб помститися вчителеві і друзям «за зраду»;

- підвищена тривожність;

- любить прибрехати, прикрасити події.

Корекція поведінки:

1. Увагу вимогливій дитині краще приділяти тоді, коли він чим-небудь зайнятий. Педагог похвалить його роботу, зверне увагу інших дітей, як добре виконується завдання.

2. Вчитель ігноруватиме будь-які спроби дитини звернути на себе увагу (капризи, прояви агресивності і т. п.). Він запитає: «Чи не хочеш ти, щоб я був тільки з тобою?», «Чи потрібно мені забути про всіх інших дітей?»

3. Вчитель не покаже свого незадоволення настирливістю, недоречною наполегливістю учня.

4. Буде стійким, спокійним, урівноваженим, поводитиметься рівно, передбачено, щоб не дати приводу учневі запідозрити його в мінливості поведінки.

5. Вчитель буде однаковий уважно відноситися ко всім учням, щоб не давати приводу для ревнощів.

Владні діти. Це дуже складний тип поведінки, що відхиляється. Прихована мета дітей, що відносяться до даної групи, – влада. Вони наполегливі, вимогливі, такі, що вимагають уваги, охочі верховодити, управляти іншими, бути постійно в центрі уваги. Діти даної групи підсвідомо на перший план виставляють питання «Хто головніший?» З пелюшок вони увірували: їх люблять тільки тоді, коли їм поступаються. Свої права вони звикли відстоювати за допомогою вимог, тобто крику, підвищених інтонацій, відмов від виконання завдань. Владна дитина в жорсткому протистоянні со старшими і однолітками може відмовитися від всіх і всього. Наполягає на своєму. Заперечує, часто різко і грубо. Хоче верховодити, вибухає гнівом, робить все навпаки. Працює мало або не працює зовсім. Може одурювати, брехати, лицемірити, поки не доб'ється свого.

Видимі ознаки поведінки:

• ледачий, неохайний, з поганими манерами;

• недовірливий, неслухняний;

• часто нащетинюється і заперечує;

• забуває обіцянки, не тримає слово;

• якщо сильний фізично, то кривдить всіх, хто слабкіший;

• якщо слабкий фізично, то боїться сильних, боязкий, йде від чесного поєдинку, вважає за краще діяти обманом.