Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кд экз.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
164.35 Кб
Скачать

13.Дослідження ринку товарів та послуг.

Комерційна діяльність торговельного підприємства повинна базуватися на дослідженнях ринків товарів: аналіз ринкових процесів, вивчення попиту та пропозиції на товари, причинно-наслідкових зв'язків, характеру й передумов розвитку цільових ринків. Перше завдання - оцінка ринкового оточення: стан реальної кон'юнктури ринків, конкурентна стратегія й комерційні умови, друга — виявлення структури попиту та пропозиції, їх комбінації й збалансованість, третя — вироблення альтернативних розв'язків по обстежуваних об'єктах і їх використання в прогнозованому періоді.

Обов'язковою умовою дослідження ринку є робоча гіпотеза. Вона являє собою обґрунтоване припущення шляхів розв'язку поставлених завдань на основі закономірностей і тенденцій розвитку ринку. По суті, зміст дослідження полягає в перевірці робочої гіпотези. Такий підхід орієнтує на одержання імовірнісної інформації, що підтверджує висунуту гіпотезу. Чим крупніше підприємство, тим більше воно приділяє увагу вивченню ринку. У закордонних країнах існують спеціалізовані дослідницькі організації, які виконують комплексні обстеження ринку по методиках маркетингу. Ринок як сфера обміну розглядається в сукупності: виробництво, розподіл, споживання. Виробництво орієнтоване на конкретний ринок товарів. Важливе значення має кількісна оцінка сформованого пропозиції товару. Структура пропозиції піддається змінам як у результаті збільшення випуску вже освоєних товарів, так і за рахунок знову створених товарів. Розподіл формується під впливом товарно-матеріальних потоків, призначених до реалізації на ринку. Джерелами доведення товарів від виробника до споживача служать канали розподілу. Залежно від контингенту споживачів і запитів на товари канали розподілу мають різне призначення й цільове використання. Споживання визначається насамперед попитом населення: купівельні можливості й потреби, мотиви покупки, споживчі властивості товарів. Ринок установлює й пропорції споживання виходячи з конкретно пропонованих товарів і цін. Таким чином, споживчий ринок, регулюється попитом та пропозицією товарів, потребами й можливостями покупців.

Модель розвитку ринку безпосередньо пов'язана із прогнозними явищами. Прогноз - це передбачення економічного розвитку ринку й попиту споживачів при певних стимулюючих умовах. Предметом імовірного прогнозування попиту є фактори, що виявляють вплив на його структуру й обсяг, динаміку в минулому, сьогоденні й певному майбутньому. Така постановка питання зв'язана з усією ланцюжком комплексного вивчення ринкового попиту, спрямованого на більш повне задоволення запитів споживачів. Слід зазначити, що споживчі вимоги — головна умова у визначенні як якісних, так і кількісних змін у реалізованих товарах. Саме оцінка покупцями споживчих параметрів товару стає фактором, що впливають на його випуск.

При комплекснім дослідженні попиту й споживчих вимог доцільно використовувати маркетинг, орієнтований на усередненого споживача, або «концентрований» маркетинг, розрахований на різні групи населення. Вимоги маркетингу поширюються на структуру товарної пропозиції, з одного боку, і на підвищення вибірковості попиту і його розвиток, з іншої. Отже, маркетинг покликано погодити виробництво й споживання товарів, забезпечуючи збалансованість попиту та пропозиції.Американські маркетологи вважають, що інтереси й купівельні вимоги обумовлені соціально-економічним становищем населення. Іншими словами, попит і потреби людину формуються під впливом характерних ознак суспільних класів і типології особистісних факторів. Досвід закордонних фірм показує, що багато хто з них процвітають у комерційній справі завдяки використанню цілеспрямованого маркетингового дослідження ринку товарів. Ця можливість реалізується на основі відпрацьованої методології маркетингу.

Стан ринку товарів визначається його кон'юнктурою. Кон'юнктура — це ситуація, яка склалася на ринку економічна, яка відіграє істотну роль у комерційній справі. Предметами кон'юнктури є учасники ринку, структура й обсяг руху товарів на ринку, попит і споживання товарів, динаміка цін, політика конкурентів, комерційні умови реалізації продукції. На цільових ринках ці елементи діють із неоднаковою інтенсивністю й тривалістю. Причому той самий елемент може впливати по-різному в різний час.

Постійне вивчення й прогнозування кон'юнктури — необхідна умова для успішної торгівлі. Знання кон'юнктури дозволяє раціонально маневрувати й використовувати ресурси, продавати товар за вигідними цінами, відповідно до очікуваної обстановки на ринку розширювати або скорочувати виробництво товарів.

У якості вихідної інформації про стан ринку й формування попиту в досліджуваний період і на перспективу можуть служити наступні джерела:офіційна державна статистика, яка містить економічні, соціальні, демографічні, етнічні й інші матеріали, що відбивають динаміку ринку й використовувані для його вивчення на рівні регіону, республіки, країни;галузева й відомча статистика - відомості, що втримуються в офіційній галузевій і відомчій статистиці. Така інформація виконує основну або допоміжну функцію;панельні обстеження, або систематично повторювані опитування однієї й тієї ж групи споживачів, здійснювані у формі особистої бесіди. На основі періодичного опитування споживачів установлюються динаміка їх потреб і можливості, пов'язані із придбанням товарів;опитування споживачів - відповіді респондентів на виразно поставлені питання в ході обстеження.