Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зан.3.1. вонг. підгот.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Припинення стрільби

Припинення стрільби може бути тимчасовим і повним.

Для тимчасового припинення стрільби подається команда "Стій", а при стрільбі в русі - "Припинити вогонь".

По цих командах автоматник припиняє натискання на спусковий гачок, ставить автомат на запобіжник і, якщо потрібно, міняє магазин.

Для заміни магазину треба:

- відокремити магазин від автомата;

- приєднати споряджений магазин.

Якщо в магазині були витрачені всі патрони, то після приєднання спорядженого магазину до автомата треба зняти зброю із запобіжника, відвести затворну раму за рукоятку назад до упору, відпустити її й знову поставити автомат на запобіжник.

Для повного припинення стрільби після команди "Розряджай" поставити зброю на запобіжник, відтягнути хомутик назад, встановлюючи в автоматі приціл на "П", розрядити автомат.

Для розрядження автомату треба:

- відокремити магазин;

- зняти автомат із запобіжника;

- повільно відвести затворну раму за рукоятку назад, витягти патрон з патронника й відпустити затворну раму;

- натиснути на спусковий гачок (спустити курок з бойового взводу);

- поставити зброю на запобіжник;

- вийняти патрони з магазину й приєднати його до автомата;

- підібрати патрон, витягнутий з патронника.

Після розрядження, якщо потрібно командир може подати команду "Зброя до огляду". По цій команді підготувати автомат до огляду й дати його оглянути.

Способи стрільби

Стрільба - ведення вогню з різних видів зброї.

Стрільба з автомату може вестися лежачи, з коліна, сидячи, стоячи (з руки або упору), на ходу без зупинки або з короткої зупинки, через бійниці БМП (БТР) або поверх борту автомобіля, через оглядове вікно або вхідні двері вантажної кабіни вертольоту.

З автомату ведеться автоматичний або поодинокий вогонь. Автоматичний вогонь є основним видом вогню: він ведеться короткими (до 5 пострілів) і довгими (до 10 пострілів) чергами й безупинно.

Стрільба по груповим цілям ведеться з розсіюванням куль по фронту й глибині цілі.

Розсіювання куль по фронту при стрільбі досягається кутовим переміщенням автомата по горизонту. Швидкість кутового переміщення зброї при стрільбі з розсіюванням куль по фронту цілі залежить від дальності стрільби й необхідної щільності вогню. При цьому щільність вогню у всіх випадках повинна бути не менш двох куль на кожен метр фронту цілі.

Стрільба по цілям, що рухаються під кутом до площини стрільби, ведеться способом супроводу цілі або способом вичікування цілі (вогневого нападу).

При веденні вогню способом супроводу цілі той, хто стріляє, взявши необхідне упередження й переміщаючи зброю у бік руху цілі, у момент найбільш правильного наведення веде вогонь короткими або довгими чергами залежно від дальності стрільби й від швидкості руху цілі.

При вогні способом вичікування цілі той, хто стріляє вибирає на шляху руху цілі, як точки прицілювання, декілька місцевих предметів. Після цього наводить зброю в точку найближчу до цілі, міцно втримує її й з підходом цілі до цієї точки на величину півтора - двох табличних упереджень, міцно втримуючи зброю, робить довгу чергу. Якщо ціль не буде уражена, то стрільба повторюється при підході цілі до наступного місцевого предмету (точки). По повітряним цілям стрільба ведеться загороджувальним або способом супроводу.

Сутність ведення вогню загороджувальним способом полягає в тому, що на напрямку польоту літака ставиться нерухома зона зосередженого вогню з таким розрахунком, щоб забезпечити перетинання снопу траєкторії із ціллю. При цьому зброї надається кут піднесення в 45 у зазначеному командиром напрямку. Загороджувальний вогонь ведеться, як правило, відділенням або взводом по команді командира всім складом.

По повітряних цілях, що повільно летять, - вертольотам, транспортним літакам, парашутистам - вогонь ведеться способом супроводу. Упередження визначається й відраховується у видимих розмірах цілі (у фігурах). При веденні вогню способом супроводу автоматник утримує лінію прицілювання поперед літака (вертольота) на величину потрібного упередження й робить довгу чергу.