Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15. 12-1л.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Тилове забезпечення

Тилове забезпечення дивізіону (батареї) є однією з основних умов успішного ведення бою. Воно організовується і здійснюється в усіх видах бою і в повсякденній діяльності з метою підтримання підрозділів у боєздатному стані, створення сприятливих умов для виконання поставлених завдань. Підготовка підрозділів тилу до забезпечення бою проводиться одночасно з підготовкою бойових підрозділів і залежить від характеру бойового завдання, наявності, стану підрозділів тилу, а також умов ведення бойових дій.

Будучи нижчою ланкою військового тилу, тил дивізіону виконує завдання з безпосереднього забезпечення батарей боєприпасами, пальним, засобами захисту, речовим майном та іншими матеріальними засобами; щодо приготування і видачі особовому складу гарячої їжі; щодо здійснення технічного обслуговування, ремонту і евакуації озброєння і техніки; щодо збирання поранених і хворих та надання медичної допомоги, евакуації їх з поля бою, запобігання поширенню хвороб серед особового складу.

Основним видом тилового забезпечення підрозділів є матеріальне забезпечення. Потреби підрозділів у матеріальних засобах на бій (марш) або на якийсь певний період бойових дій визначаються, як правило, відповідним начальником служби частини, а також командирами дивізіонів та батарей.

Потреби дивізіону (батареї) визначаються як сума потреб усіх його підрозділів на відновлення витрат і на відновлення встановлених запасів наприкінці бою (маршу).

Витрата матеріальних засобів – величина не постійна. Вона залежить від характеру завдань дивізіону (батареї), умов ведення бойових дій, бойового і чисельного складу підрозділу, ступеня його підготовленості, стану озброєння і техніки, бойових якостей військ противника, а також від умов місцевості, пори року та часу доби.

Підрозділи не можуть витрачати матеріальні засоби в необмеженій кількості. за будь-яких обставин використання матеріальних засобів повинно суворо лімітуватися шляхом встановлення старшим командиром визначених норм витрат.

Задоволення потреб дивізіону в матеріальних засобах здійснюється насамперед за рахунок його запасів.

Забезпечення підрозділів матеріальними засобами здійснюється, як правило, за схемою: чатина – дивізіон – батарея – солдат (сержант, екіпаж, обслуга, відділення); речове майно видається за схемою: частина – батарея – солдат.

Отримання для дивізіону пального, бронетанкової, автомобільної техніки та майна, артилерійського озброєння організовує заступник командира дивізіону з озброєння, а боєприпасів, продуктів харчування та інших матеріальних засобів – начальник штабу дивізіону.

Батареям (солдатам, сержантам, екіпажу, обслузі, відділенню) матеріальні засоби видають за усними заявками їх командирів також з урахуванням установлених норм витрат і наявності запасів. Розпорядження на видавання їм матеріальних засобів дає командир дивізіону (батареї) особисто, а також через начальника штабу, своїх заступників (відповідальних посадових осіб батареї). Забезпечення дивізіону предметами артилерійського озброєння та майна організовує начальник служби артилерійського озброєння частини на основі плану, затвердженого його командиром, та заявок дивізіону.

Боєприпаси усіх видів надходять до дивізіону, як правило, із частини, а озброєння – безпосередньо зі складу вищої ланки тилу.

Витрачені запаси боєприпасів, пального, провіанту та інших матеріальних засобів завжди поповнюються до встановлених норм.

Медичне забезпечення є складовою тилового забезпечення. Медичне забезпечення на марші, в бою та при розташуванні на місці організовується для зберігання боєздатності та зміцнення здоров’я особового складу, своєчасного надання медичної допомоги пораненим та хворим, їх евакуації, послідуючого лікування та повернення до строю, попередження виникнення та поширення хвороб. Медичне забезпечення полягає в здійсненні лікувально-евакуаційних, санітарно-гігієнічних, протиепідемічних заходів і заходів медичної служби по захисту частини й підрозділів від ЗМУ.

Відповідальність за медичне забезпечення підрозділів несе командир дивізіону (батареї) і його начальник штабу. Безпосередньо організовує медичне забезпечення: у дивізіоні – фельдшер дивізіону (начальник медичного пункту), у батареях – санітарні інструктори батареї, в інших підрозділах – їх командири.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]