Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13. 10-1л.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Намічає місце спостережного посту; здійснює заходи з організації безпосередньої охорони та самооборони;

оформляє картку топогеодезичної прив’язки.

Зайняття вогневої позиції та підготовка вогневих взводів до ведення вогню

Прибувши до району підготовленої вогневої позиції старший офіцер батареї (командир вогневого взводу) зупиняє колону батареї (взводу) поблизу вогневої позиції в укритому місці, виставляє спостережний пост, викликає до себе командира взводу, командирів гармат, командира машини 1В13 (1В110), старшого водія і висувається з ними на вогневу позицію, де вказує:

- основний напрямок стрільби на місцевості;

- місце кожної гармати;

- місце пункту управління вогнем батареї(машини старшого офіцера батареї);

- майданчики під боєприпаси та їх кількість;

- точки наводки;

- місце для укриття машин, з боєприпасами.

Старший офіцер батареї (командир вогневого взводу) подає команду «Приготуватися до зайняття вогневої позиції». За цією командою, командири гармат займають місця в 20-50м позаду кілочків, під панорами, для зустрічі своїх гармат, навідники знаходяться в люках бойових відділень в готовності виконати команди командирів гармат. Старший офіцер батареї (командир вогневого взводу) відходить назад від 3-ї (основної) гармати на 50-60м, переконавшись, що командири гармат готові до зустрічі гармат подає команду «Зайняти вогневу позицію», і наказує одному з гарматних номерів виставити бусоль на місці, яке відмічене кілочком і орієнтує її по раніше визначеному дирекційному куту на орієнтир.

При наступі з ходу з розгортанням батареї безпосередньо з маршу на непідготовленій вогневій позиції старший офіцер батареї (командир вогневого взводу), прибувши в призначений район вогневої позиції, зупиняє колону вогневих взводів у визначеному місці. Виставляє спостережний пост в районі вогневої позиції. Висилає гарматного номера з прибором радіаційної та хімічної розвідки та гарматного номера з міношукачем для перевірки району вогневої позиції на радіаційне забруднення та мінування.

Для виконання цих заходів можливе призначення номера із обслуги 1В13 (1В110). Якщо район вогневої позиції не забруднений і не замінований, старший офіцер батареї (командир вогневого взводу) роботу проводить в наступній послідовності:

- з командиром другого вогневого взводу, командирами гармат, командиром відділення - старшим обчислювачем і старшим водієм машин підвозу боєприпасів виходить у район вогневої позиції;

- оцінює місцевість і можливість розгортання взводів;

- вибирає місце основної гармати;

- визначає по компасу, де на місцевості проходить основний напрямок стрільби і викликає КМ 1В13 (1В110) з включеною апаратурою топоприв’язки, дає вказівку оператору-топогеодезисту і механіку-водію розвернути машину в основному напрямку стрільби (по шкалі «Курс»), зняти координати вогневої позиції;

- визначає місця гармат;

- вказує інтервали між гарматами, точки наводки, місце машини 1В13 (1В110), порядок і кількість вивантаження боєприпасів, місце укриття машин підвозу боєприпасів;

- командує: «Приготуватися до зайняття вогневої позиції». За цією командою командири гармат відходять на 20-25м для зустрічі своїх гармат;

- командує: «Зайняти вогневу позицію» і висуває КМ 1В13 (1В110) на місце пункту управління.

Послідуючий порядок дій при зайнятті вогневої позиції такий же, як і при зайнятті підготовленої вогневої позиції.

Якщо старший офіцер батареї (командир вогневого взводу) має відомості про район вогневої позиції, його стан та інші дані, які не перешкоджають зайняттю вогневої позиції то колона не зупиняється. У цьому випадку вогнева позиція займається безпосередньо з маршу за сигналами управління строєм (командах), які старший офіцер батареї (командир вогневого взводу) подає з машини 1В13 (1В110).

Виїзд вогневих взводів на вогневу позицію проводиться по гарматно, в окремих випадках, якщо дозволяє місцевість, виїзд вогневих взводів на вогневу позицію здійснюється в похідному строю взводів, по можливості з одного із флангів. При неможливості виїзду з флангу вогнева позиція займається з фронту або тилу.