Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р7 Облік депозиних операцій.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
96.04 Кб
Скачать

Розділ 7 Облік депозитних та інших зобов’язань банку

7.1. Визнання, оцінка й класифікація зобов’язань банку та характеристика рахунків для їх обліку

Вивчаючи зобов’язання банку, необхідно згадати відмінності в тлумаченні термінів «власний капітал» та «зобов’язання» як основних елементів фінансового звіту «Баланс», які ми розглядали в першому розділі. Зобов’язання розкривають відносини банку з постачальниками фінансових ресурсів. Джерелами постачання ресурсів для банку, крім власного капіталу, можуть бути:

  • депозити, які належать до залучених коштів і включають кошти інших банків, кошти суб’єктів господарювання, кошти бюджетів різних рівнів, кошти фізичних осіб;

  • позичені кошти (недепозитні запозичення), які банк одержує у вигляді кредитів від інших банків, кредитів від міжнародних фінансових установ, субординованих кредитів та шляхом розміщення власних боргових цінних паперів (депозитних сертифікатів, облігацій тощо). (Облік операцій з власними борговими зобов’язаннями буде розглянуто у розділі «Облік операцій з цінними паперами».)

Зобов’язання показують у бухгалтерському балансі банку в окремому розділі у складі пасивів. Загальна сума зобов’язань відображає суму боргів банку, а їх структура демонструє додаткові джерела фінансування банківського бізнесу та кредиторську заборгованість банку, яка склалася за проведеними ним операціями з клієнтами та за внутрішньобанківськими операціями. Розглянемо особливості подання зобов’язань у бухгалтерському балансі (річному) банку (табл. 7.1).

Зауважимо, що подання зобов’язань у балансі в такому вигляді не дає змоги провести фінансовим аналітикам аналіз структури основних джерел формування ресурсів банку. Це пов’язано з тим, що виділені статті зобов’язань об’єднують різні за економічною природою джерела.

Таблиця 7.1

Баланс банку (фрагмент)

ПАСИВИ

ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

12

Кошти банків

23 239

9 139

13

Кошти клієнтів

96 082

53 088

14

Інші депозити

0

0

15

Боргові цінні папери, емітовані банком

0

0

16

Нараховані витрати до сплати

1 048

632

17

Інші зобов’язання

2 049

1 921

18

Усього зобов’язань

122 418

64 780

Наприклад, стаття «Кошти клієнтів» включає такі джерела: депозити до запитання, строкові депозити, ощадні вклади, кредити, отримані від міжнародних та інших фінансових організацій, кредиторську заборгованість за операціями з клієнтами.

Таблиця 7.2

Кошти клієнтів (примітка до річного балансу)

Рядок

Найменування статті

Звітний рік

Попередній рік

1

Кошти суб’єктів господарської діяльності

1.1

Кошти до запитання

1.2

Строкові кошти

2.

Кошти фізичних осіб

2.1

Кошти до запитання

2.2

Строкові кошти

3

Кошти бюджету, позабюджетних фондів та інші кошти клієнтів, що утримуються з бюджету

4

Інші зобов’язання перед клієнтами

5

Усього (1 + 2 + 3 + 4)

Такий підхід щодо розкриття зобов’язань застосований і до інших статей зобов’язань. Проте вказані джерела мають суттєві особливості в аспекті їх походження, можливостей доступу до них з боку банку, їх стабільності та вартості для банку.

Для вирішення завдань аналізу ресурсної бази потрібно використовувати інформацію щодо зобов’язань, яка розкривається в примітках до балансу в річному фінансовому звіті, щоденному балансі, а також в додаткових формах статистичної звітності за депозитними операціями та іншими зобов’язаннями. Додаткові форми звітності складаються за даними аналітичного обліку.

Для прикладу розглянемо розкриття в примітках інформації щодо статті балансу «Кошти клієнтів» (табл. 7.2).

На підставі бухгалтерських рахунків для обліку зобов’язань, передбачених у плані рахунків, можна подати таку класифікацію та структуру зобов’язань комерційного банку (табл. 7.3).

Таблиця 7.3