Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
4.04 Mб
Скачать

2.Причини виникнення контролінгу.

Основна мета контролінгу – орієнтація управлінського процесу на досягнення всіх цілей, які стоять перед підприємством.

Основні причини розвитку контролінгу:

1) нестабільність зовнішніх та внутрішніх факторів функціонування п-ва; контролінг приділяє велику роль аналізу зовн. та внутр. факторам;

2) необхідність удосконалення існуючих систем управління;

3) зміни в організації системи інформаційного забезпечення.

Етапи розвитку контролінгу:

І. кін. ХVIII-кін.ХІХ ст.: швидкий розвиток мануфактурного в-ва, центром дослідження стає с-ма обліку виробничих витрат та калькулювання с\в прод-ї і послуг, вперше почали розроблятися кошториси за механізмом контролю витратами;

ІІ. Поч.. ХХ ст.. – середина 50-х рр.. ХХ ст.: інтенсивне зростання світового капіталізму, відбувається виділення упр-го обліку як окремої с-ми та паралельне функціонування двох бухгалтерій (обов*язкової фінансової та факультативної упр-ї). Упр-й облік починає займатися калькулюванням за системою «стандарт-cost» і і досягненнями результатами за центрами відповідальності;

ІІІ. Середина 50-х рр.. – 1975 р.: відбувається впровадження методу «усіченої с\в» (або методу прямих витрат) і упр-й облік розвивається як самостійна система; IV. З 1975р. - … : інтеграція національних економік країн у єдиний світовий ринок; контролінг набуває стратегічного х-ру і виходить за межі обліку.

В Укр. контролінг прийшов на поч.. 90-х рр. Поштовхом до цього були процеси, що спричинили перехід економіки до ринкових механізмів.

Контролінг як самостійна наука виник давно. Його необхідність зумовлена логікою розвитку управління. Першим доказом існування контролінгу стала поява ще у XV ст. при королівських дворах спочатку Англії, а відтак і Франції спеціалістів по контролінгу під назвою "контролер", завданням яких був документальний супровід і контроль використання грошей та товарів. Про не засвідчують історичні відомості.

Проте ідеї контролінгу були реалізовані в управлінні виробництвом пізніше, коли промислове виробництво зросло і ускладнилось настільки, що вимагало нових метолів планування та контролю. Ріст масштабів промислового виробництва наприкінці XIX та на початку XX ст. викликали необхідність поліпшення методів виробничого обліку і удосконалення методів фінансового контролю. На американських підприємствах функції контролінгу Виникли із взаємозв'язку між секретарем (діловодом) і скарбником. Підвищення вимог та ускладнення завдань обліку призвело до того, що специфічні завдання скарбника (фінансового директора) і секретаря (асистента управління) були передані в організаційно оформлену службу контролінгу.

Передумовою створення концепції контролінгу, яка виникла понад 100 років тому, стали:

> причини всесвітньої економічної кризи;

> більш жорстке оподаткування;

> складні форми фінансування.

3.Функції контролінгу

Мета контролінгу – забезпечення прибутковості та ліквідності п-ва шляхом виявлення причинно-наслідкових зв*язків при зіставленні виручки від реалізації продукції та затрат, а також прийняття заходів з регулювання відхилень та оптимізації цього співвідношення (витрати/прибутки).

Функції контролінгу:

1)Інформаційна функція проявляється у виробленні інформації для управління шляхом трансформації даних, що надходять у відділ контролінгу. Ефективність використання інформації визначається діяльністю користувачів (суб'єктів управління). Перш ніж використати інформацію певним користувачем, слід знати її особливість:

  • інформація володіє великим впливом, якщо її зміст містить відповідний нахил (очікування) реципієнта (суб'єкту управління);

  • сила впливу інформації залежить в певній мірі від якості тієї інформації, що вже є в наявності реципієнта, і її повторення не тільки не викликає в нього відчуження, а навпаки, посилює її вплив;

  • інформація більш впливова, якщо її зміст не має супере­чливих фактів;

  • інформація, що містить факти, суперечливі попередній інформації, зменшує на певну величину довіру до наведених раніше фактів;

  • інформація стає більш достовірною, якщо в ній факти викладені в певній послідовності.

При формуванні інформації, її виборі дотримуються ряду вимог:

- необхідно точно знати мету діяльності підприємства і завдання контролінгової служби для її досягнення;

-використовувати всю наявну інформацію, але відбирати при цьому ту, яка найбільше відповідає ситуації, що склалася на підприємстві;

  • надавати керівнику інформацію, отриману з різних джерел;

  • використовувати при обробці інформації різні моделі (математичні, імітаційні, логічні, операційні, евристичні, динамічні, стохастичні, матричні) для більшої її вірогідності;

  • сумніватися в якості інформації, що спонукає до її ретельного аналізу, використовувати всі можливі варіанти її надходження, обробки та застосування;

  • порівнювати зібрану інформацію із аналогічною ситуацією, що склалася в галузі, або у конкурентів.

Оскільки від якості інформації, яка надається контролером для прийняття своєчасних оперативних управлінських рішень, залежить результативність роботи підприємства.

Формування інформаційного забезпечення системи управління включає два взаємопов'язаних етапи: обґрунтування сукупності даних, необхідних для ефективного функціонування системи управління, а також змістовної сторони інформаційної системи - номенклатури введених в склад інформації показників, джерел їх отримання, методу вимірювання, періодичності обновлення і т.ін.; визначення порядку отримання, зберігання, руху і використання, тобто напрямків, інтен­сивності і форми руху інформації в керуючому об'єкті і керуючій системі.

Таким чином, від якості інформації, яка буде надана контролінговою службою для прийняття управлінських рішень, залежить їх оперативність, відповідність ситуації, що склалася на підприємстві та в суспільстві в цілому, підвищення ефективності роботи суб'єкта господарювання.

2)Управлінська функція контролінга полягає в тому, що не приймаючи безпосередньої участі в управлінні підприємством та його структурними підрозділами, він допомагає приймати ефективні управ­лінські рішення, тим самим покращуючи процес управління.

3)Функція планування передбачає перш за все, вибір концепції контролінгу і визначення його місця в системі управління, прийняття альтернативної стратегії відповідно до вибраної підприємством мети діяльності, тобто розроблення стратегічних бюджетів, встановлення підконтрольних показників, розроблення поточних планів постачання, виробництва, завоювання ринків збуту, розміщення капіталів, забез­печеність трудовими ресурсами в межах перспективних планів.

4)Обліково-контрольна функція. Оцінює ефективність роботи підприємства, контролює дотримання бюджетів для досягнення підприємством наміченої мети, спостерігає за виконанням завдань окремими структурними підрозділами, розробляє уніфіковані методи та критерії оцінки діяльності підприємства та окремих його підрозділів.

5)Аналітична функція контролінгу полягає в аналізі підконт­рольних показників, встановленні відхилень від заданих параметрів, визначенні ступеня впливу кожного чинника на кінцеві результати роботи підприємства, в консультації керівників підприємства по виробленню заходів відносно недопущення знайдених недоліків у майбутньому.

6)Функція мотивації передбачає створення на підприємстві системи заохочення окремих працівників для підвищення ефектив­ності їх праці з метою досягнення підприємством наміченої мети.

7)Функція інтеграції. Контролшг в процесі роботи може впроваджувати як власні розробки в пл-ні діяльності підпри­ємства, впровадження інвестиції так і застосовувати відомі у вітчизняній та міжнародній практиці методики та концепції розвитку.

Спеціальні функції включають

  • збір та аналіз даних про конюнктуру ринку;

  • порівняння даних роботи п-ва з досягнутими результатами конкурентів;

  • обгрунтування доцільності злиття підприємства з іншими фірмами, або відкриття нових філіалів.

  • проведення калькуляції окремих замовлень;

  • розрахунки ефективності інвестиційних проектів;

  • можлива участь під-ва в різних конкурсних заходах для підняття іміджу власного в-ва.

Тобто, функції контроліНГу завжди витікають із завдань, що ставляться перед контролінговою службою. На різних підприємствах вони різні і залежать, перш за все від конкретних виконавців від впровадженої відомої чи власцої К0НцЄпції створення та функціону­вання контролінгової служби, розмежування обов'язків між окремими структурними підрозділами екон спрямування.