Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юхно-.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

Висновки до теоретичного розділу

Отже, цілеспрямований процес залучення дитини до моральних цінностей людства і конкретного суспільства повинен починатися у ранньому дитинстві. Його успішність залежить від єдності моральної свідомості і поведінки. Він має бути заснованим на принципах рівноцінності особистостей педагога і дитини, гуманістичності змісту і засобів виховання, довіри і поваги в процесі виховання, створення позитивної емоційної атмосфери, творчої взаємодії педагога і дитини. Визначальною у цьому процесі є роль дорослого як "соціального провідника", зразка для наслідування, організатора соціального досвіду дитини.

Навчити учнів любити життя, боротися за нього, за щастя людини можна лише тоді, коли навчальна і позакласна робота, всі виховні заходи ПТНЗ будуть тісно пов'язані з життям, з навколишньою дійсністю. Майстерність учителя в тому й полягає, що він повинен відкрити учням зміст життя, навчити їх бачити все те добре, що є в нашій дійсності, радіти йому, прагнути примножити загальнолюдські духовні цінності людства – доброту, правду, любов, чесність, гідність, красу, мудрість, справедливість.

Таким чином, на наш погляд, саме моральні основи виховання та розвитку особистості є засобом формування духовності людини.

Наша стаття не вичерпує всіх аспектів досліджуваної проблеми. Подальшого розгляду, на нашу думку, вимагають питання дослідження внеску українських педагогів періоду 60-80 рр. ХХ ст. у моральне виховання особистості.

2. Практичний розділ. Виховний захід для учнів птнз за темою «етикет»

Тема: «ЕТИКЕТ»

Мета - сформувати в учнів етичну культуру, моральні цінності та норми, дружність і ввічливість, повагу та чуткість по відношенню до інших людей. У додатках - методичні матеріали до заходу

Форма: групова.

Метод: виховна ситуація

Засоби: екран, ПК, мультимедійний проектор,

презентація викладача, картки – завдання, плакати. Епіграф: Манери людини – це дзеркало, в якому відображається його портрет. Й.Гете

Хід заходу

План

І Підготовча частина

1.Робота з підготовки приміщення.

- знайти необхідне приміщення.

- здійснити генеральне прибирання.

- з`ясувати чи вільне приміщення в назначений час.

2.Підготовка необхідного обладнання.

- перевірка справності аудіо систем

-перевірка освітлення

ІІ Основна частина.

1.План проведення заходу

1.1 Вступне слово вчителя.

1.2Основна частина

1.3Заключна частина.

Сценарій проведення заходу

    1. Вступне слово вчителя

Класний керівник:

В силу вашого віку ви недооцінюємо роль та значення етикету в нашому житті. Але етикетні правила — це маленькі цеглинки, з яких складаються імідж, репутація людини. Іноді етикетні тонкощі дратують, але водночас вони допомагають висловлювати почуття поваги і симпатії.

До етикету відносимо: правила вітання, представлення та знайомства; звертання до інших; вимоги щодо одягу, поведінку у громадських місцях, поведінку чоловіка щодо жінки; правила піднесення подарунків та сувенірів; накривання столу і поведінки за столом тощо. Сукупність правил поведінки, які регулюють зовнішні прояви людських стосунків, називається етикетом.