Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРОМАМАРКЕТИНГ ЯК ОДИН ІЗ ІНСТРУМЕНТІВ ВПЛИВУ Н...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
29.62 Кб
Скачать

Реакція людей на запахи

Запах

Реакція

Ромашка, жасмин, лаванда, сандалове дерево

Розслаблення

Їжа, свіжоспечений хліб

Роздратованість

Хвоя, трава

Сум, туга

Шкіра, машинне масло

Кураж

М’ята, кориця, ваніль

Зниження роздратованості, посилення пильності

Лимон, апельсин, бергамот, кава, запах «нового автомобіля», троянда, гвоздика, запах деревини, ірис

Концентрація уваги, бадьорість

Морське повітря

Зняття стресу

Груша

Пробудження апетиту

Джерело: А. Ульяновский. «Маркетинговые коммуникации: 28 инструментов миллениума», М.:«Эксмо», 2008. – С.86.

В наших магазинах зазвичай не поспішають із впровадженням прогресивних технологій. Причиною тому є наступне: несподівано може виявитися, що саботує нововведення персонал. Якщо керівництво, під час установки одоруючого обладнання, радісно повідомляє продавцям, що з цього моменту продажі обов'язково повинні збільшитися на 10%, персонал трактує це так: "Чи означає це, що ми повинні працювати тепер більше? Якщо так, то така установка нам не потрібна". І після цього починається потік скарг на те, що "обладнання неефективне", "сльозяться очі", "нам некомфортно" та ін. При зміні аромату претензії залишаються незмінними. Тому при запуску новинки керівнику необхідно правильно мотивувати своїх працівників.

Питання ароматизації набуло особливої ​​актуальності під час бурхливого поширення торгових центрів, які об'єднують під одним дахом безліч орендарів, яким необхідно проявляти кмітливість і творчість, щоб п'янкі аромати, змішуючись, не виштовхували покупців на вулицю. За допомогою аромамаркетингу можна створювати атмосферу в кожному окремо взятому відділі супермаркету. Наприклад, у відділах побутової хімії і засобів по догляду за будинком бажано розсіювати аромат лимона, який не тільки є синонімом чистоти, але і підвищує настрій, бадьорить. Всі інші секції бажано об'єднати якимось певним ароматом. Проте запах не завжди працює на користь магазину, буває і навпаки, що часто трапляється при невдалому сусідстві товарних груп в торговому залі. Якщо розташувати кондитерський відділ поруч з рибним, то специфічний запах свіжої риби повністю заглушить аромат тортів і цукерок.

Слід зазначити, що на загальні для всіх людей рефлекси сприйняття запаху завжди накладається специфіка конкретної культури. Так, європейця може схвилювати запах церковного ладану, створить у нього особливий духовний настрій. Але цей запах ні про що не свідчить індійському буддисту, для якого прийнятними є незрозумілі і дивні для європейця аромати. У людей різних культур один і той же запах може викликати різні асоціації. [1] У другій половині 1980-х років на радянський ринок стали активно проникати західні виробники миючих засобів. Однак, несподівано для виробників продукція дуже погано продавалася попри те, що якість її набагато перевершувала якість продукції вітчизняного виробництва. Відповідь виявилась абсолютно несподіваною. В іноземних засобах для миття вікон і чищення унітазів нашим домогосподаркам не вистачало різкого запаху хлору, властивого вітчизняним миючим засобам. Рідини іноземного виробництва з запахом хвої, яблука або лимона сприймалися як «несправжні». «Раз від нього не пахне хлором, значить засіб неефективний»,— такий стереотип існував у наших покупців. Різкий запах хлору стійко асоціювався з відмінними миючими властивостями. Компанії-виробники терміново розробили добавки з ароматом хлору. І протягом року обсяг продажів виріс в п'ять-сім разів. Таким чином,орієнтуючись на європейського споживача, маркетологи розробили найбільш сприятливі запахи для ароматизації закладів роздрібної торгівлі (табл. 2):

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]