Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вертикальний та горизонтальний аналіз активу та...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
502.78 Кб
Скачать

Вертикальний та горизонтальний аналіз активу та пасиву балансу

Вертикальний (структурний) та горизонтальний (динамічний) аналіз балансу підприємства проводиться шляхом аналізу змін статей балансу за методикою М. Крейніної.

У ході горизонтального аналізу визначаються абсолютні зміни розміру валюти балансу та різних його статей за звітний період, а також темпи зростання, що важливо для характеристики фінансового стану підприємства.

Для цього підсумок балансу на кінець року, який аналізують, порівнюють з підсумком на початок цього періоду. Це дає змогу вивчити масштабність підприємства, загальний напрям руху балансу. В звичайних умовах діяльності збільшення валюти балансу оцінюється позитивно, але необхідно визначити, за рахунок чого вона зросла. Якщо це сталося за рахунок власного капіталу або за рахунок власного капіталу разом із збільшенням позикових коштів, то це добре.

Однак керівництву підприємства варто замислитися, якщо зростання валюти балансу обумовлене зростанням лише боргових зобов'язань. Зменшення валюти балансу свідчить про звуження діяльності підприємства.

Після вивчення динаміки зміни валюти балансу потрібно встановити її відповідність динаміці обсягів виробництва та реалізації продукції, прибутку. Більш швидкі темпи зростання обсягів виробництва, реалізації продукції і прибутку порівняно з темпами зростання валюти балансу свідчать про поліпшення використання коштів на даному підприємстві і, навпаки, відставання темпів зростання виробництва, реалізації і прибутку від темпів зростання валюти балансу вказує на погіршення використання коштів.

Читання бухгалтерського балансу передбачає також визначення характеру змін окремих статей і розділів балансу. Позитивно оцінюється збільшення в активі балансу залишків грошових коштів, поточних фінансових інвестицій, як правило, основних засобів, нематеріальних активів і виробничих запасів; у пасиві балансу - підсумку першого розділу й особливо сум прибутку, доходів майбутніх періодів. Негативної оцінки заслуговує різке зростання дебіторської заборгованості в активі і кредиторської заборгованості в пасиві балансу.

Потрібно зазначити, що в умовах ринкової економіки переглядається оцінка характеру змін деяких статей балансу.

Наприклад, якщо раніше в усіх випадках позитивно оцінювались збільшення залишків грошових коштів на розрахунковому та валютному рахунках, то тепер підприємство повинно намагатися більш раціонально використовувати вільні грошові кошти. Підприємства, які орієнтуються на ринкову економіку, як правило, здійснюють короткострокові фінансові вкладення, капітальні вкладення, купують патенти, ліцензії та іншу інтелектуально власність, які відображається в статті "Нематеріальні активи".

Метою вертикального аналізу є вивчення: питомої ваги статей балансу у валюті балансу на початок і кінець звітного періоду; змін у питомій вазі; змін у відсотках до розміру статей балансу на початок періоду (темп приросту статті балансу); змін у відсотках до змін валюти балансу (темп приросту структурних змін - показник динаміки структурних змін).

В табл. 3.4- 3.7 стовбці 3-4 відображають стан статей балансу на вказаний в заголовку період. Горизонтальний аналіз (порівняння показників на початок року з показниками на кінець року) - відображається в стовбці 5. Стовбець 6 - це зміна стану кожної статті балансу за досліджуваний період. Відносне відхилення - це зміна (у %) показників за звітний період, тобто на скільки змінився стан кожної статті балансу протягом звітного періоду (стовбець 6).

Вертикальний аналіз - це питома вага кожного з показників відносно валюти балансу, він відображається в стовб. 7-9.

Згідно Додатку А та Додатку Б зробимо горизонтальний та вертикальний аналіз балансу Будівельно-монтажно експлуатаційного управління № 7 м. Іловайськ за 2007 -2009 роки розрахунки наведенні в табл. 3.4 та 3.5.

Таблиця 3.4.