Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова курсова Шестакова. Настя.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
153.6 Кб
Скачать

34

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

КОЛЕДЖ СУМСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Навчальна дисципліна:

«Теорія держави і права»

Курсова робота

на тему:

«Правова і правомірна поведінка. Правопорушення»

Виконала:

студентка 423 групи

Шестакова А.О.

Перевірив:

Викладач

правових дисциплін

Борозенцева О.М.

Суми - 2012

РЕЦЕНЗІЯ

На курсову роботу студентки 423 групи Шестакової Анастасії з дисципліни «Теорія держави і права»на тему : « Правова і правомірна поведінка. Правопорушення»

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ I. Поняття, ознаки і види правової поведінки.

РОЗДІЛ II. Правомірна поведінка.

    1. Склад правомірної поведінки.

    2. Види правомірної поведінки.

    3. Основні причини нестабільності.

РОЗДІЛ III. Правопорушення.

3.1 Поняття, ознаки правопорушень.

3.2 Види правопорушень.

3.3 Склад правопорушень.

РОЗДІЛ IV. Причини правопорушень та шляхи їх подолання.

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Актуальність теми. Будь-яка держава для того, щоб на світовій арені визначалась, як правова, демократична, з високим економічним становищем і рівнем розвитку, повинна спочатку забезпечити такий правовий порядок, щоб дотримувались всі норми законів у всіх сферах.

Право являється важливим інститутом регламентації, розвитку й охорони суспільних відносин. Основа даних відносин є продуктом життєдіяльності людей, їх поведінки у суспільстві. Насамперед, право може регулювати суспільні відносини, лише впливаючи на поведінку конкретних людей, окремих осіб, із дій яких складаються ці відносини. Таким чином, право є одним з важливих інструментів управління поведінкою людей, яка є безпосереднім об'єктом правового регулювання.

Поведінка людей може проявлятися в досить різноманітних формах. Вона має різні форми вираження, інтенсивність, мотиви, цілі, наслідки. Властиво, будь-яка поведінка виступає об'єктом моральної й правової оцінки. В тому випадку якщо оцінювати поведінку з позиції права, то окремі відносини в суспільстві не характеризуються з цього боку, до таких можна віднести особисті відносини між людьми в формі дружби, кохання тощо. Дані відносини підлягають лише моральній оцінці. Також є такі категорії відносин, що не регулюються правом і являються юридично байдужими, до таких можна віднести: захоплення музикою, спортом, мистецтвом.

Основоположними принципами такої держави об'єктивно виступають верховенство Права, першочергова соціальна цінність прав і свобод людини і громадянина.

Україна, обравши для себе шлях розвитку та становлення дійсно суверенної і незалежної держави, неухильно орієнтуючись на визнані світовою спільнотою демократичні та гуманістичні за своїм змістом і спрямованістю міжнародні стандарти, продовжує формувати державні інституції, місцеве самоврядування, систему національного права. Конституція України визначає нашу країну як суверенну й незалежну, демократичну соціальну, правову державу.

Об’єктом дослідження є правова і правомірна поведінка.

Метою дослідження даного курсової роботи є розкриття понять правової та правомірної поведінки, їх основних ознак, видів та розкриття юридичного змісту правопорушення за допомогою опрацювання теоретичних літературних джерел та статей з періодичних видань правового спрямування.

Предметом дослідження є розвиток права та правової поведінки у суспільстві, а також правопорушення в сучасних правових системах.

Завдання роботи розглянути наступні питання:

  • Розглянути виникнення і розвиток права і правомірна поведінка. Правопорушення;

  • Про аналізувати джерела права і правомірна поведінка. Право порушення;

  • Розібрати питання права і правомірної поведінки та доктрини;

  • розглянути права і правомірні поведінки. Правопорушення в сучасних правових системах

У ході роботи використані праці таких учених: Скакун О. Ф., Беккін Р.І., Кельман М.С., Оніщенко Н.М та інші

РОЗДІЛ I. ПОНЯТТЯ, ОЗНАКИ І ВИДИ ПРАВОВОЇ ПОВЕДІНКИ

Поняття «поведінка» являється багатозначним, в цілому, правову науку і практику правового регулювання відносять до поведінки, та людську діяльність, яка характеризується певними соціальними та юридичними ознаками.

Можна виділити наступний перелік ознак правової поведінки:

а) соціальна значущість;

б) вираженість зовні у формі діяння чи бездіяльності;

в) свідомо-вольовий характер прояву поведінки;

г) регламентованість правовими нормами та властивість зумовлювати юридичні наслідки.

Основною ознакою правової поведінки є соціальна значущість, яка має дві форми - соціальну корисність і соціальну шкідливість. Сутність соціальної значущості правової поведінки пов'язана з її властивістю впливати на стан суспільних відносин, змінювати зв'язки між суб'єктами, сприяти чи, навпаки, гальмувати нормальний процес взаємодії між людьми. Правова поведінка має безпосередній вплив на взаємовідносини суб'єктів, стан суспільних відносин тільки за зовнішньої вираженості, якщо вона сприймається іншими суб'єктами, обумовлює певні зміни в соціальному середовищі.

Правова поведінка виявляється у формі дій, що впливають на відносини між суб'єктами, чи у формі бездіяльності. Оскільки правова поведінка здійснюється суб'єктами, то вони повинні адекватно

усвідомлювати обставини, характер поведінки і мати можливість здійснювати свою волю, скеровувати свої вчинки. Властивість правової поведінки впливати на стан суспільних відносин пов'язана не тільки з соціальною значущістю, а й з особовим сенсом - реалізацією суб'єктами своїх інтересів, що здійснюється в межах правової поведінки. Тому правова поведінка часто тягне за собою певні юридичні наслідки.

Однією з найважливіших форм правових наслідків є реакція держави на результати правової поведінки у вигляді заохочення, стимулювання, охорони соціальне корисних вчинків чи застосування заходів юридичної відповідальності за шкідливі дії.

Потрібно зазначити що в нормах права здебільшого моделюється не правова поведінка в цілому, а її елементи - правові вчинки. Правовий вчинок - це діяння, що складається з певних елементів, сукупність яких утворює його склад. Складовими елементами правового вчинку є: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона.

Суб'єктом правового вчинку може бути фізична або юридична особа , які визнані дієздатними, тобто здатними здійснювати свої права та обов'язки, та нести юридичну відповідальність. Внутрішнє ставлення суб’єкта до свого діяння та його наслідків відображає суб’єктивна сторона правового вчинку. Об'єкт правового вчинку - це явища навколишнього середовища, на які спрямовані діяння.

Правова поведінка складається з двох протилежних за своєю спрямованістю видів: поведінки правомірної і протиправної. Кожен з цих видів правової поведінки характеризується, своїми особливими рисами, крім спільних.[15]

А всі інші дії можна назвати юридично байдужими, індиферентними до права, такими, що не потребують якого-небудь правового виправдання. Правова поведінка складається з елементів правових вчинків. Юридично нейтральна поведінка не є правовою. Правова поведінка - форма вияву свободи особи. (Додаток №1).

Розділ II. Правомірна поведінка.

2.1 Склад правомірної поведінки.

Правомірна поведінка, на відмінну від протиправної поведінки, є соціально корисною, і є видом правової поведінки. Вона відповідає закріпленим у правових нормах моделям поведінки і має позитивні юридичні наслідки. Відповідність приписам правомірних норм, є основною юридичною ознакою правомірної поведінки.

Термін «правомірність» має широкий спектр значень:

- Відповідність поведінки приписам норм прав;

- Одиницю виміру, з допомогою якої, з погляду права, дається оцінка поведінки як такої, що має правову природу;

- Здатність права регулювати певну поведінку суб’єктів, а також властивість цієї поведінки бути врегульованою правовими засобами

Правомірна поведінка має складний характер. Зокрема, вона пов’язана з правовідносинами не тільки як юридичний фактор. Правомірна поведінка являє собою загальну форму реалізації суб'єктивних прав і обов'язків, втілення правових настанов у життя, форму перенесення юридичних можливостей і необхідностей у соціальну дійсність.

Правомірна поведінка виявляється по - різному в механізмі правового регулювання:

  • правомірна поведінка у нормах права виявляється як модель бажаної поведінки суб'єктів адресатів норми;

  • у юридичних фактах – як життєві конкретні обставини, що тягнуть за собою виникнення, зміну або припинення правовідносин;

  • у правопорядку - як його зміст;

  • у фактичному змісті правовідносин - як дії сторін правовідносин, спрямованих на реалізацію їх взаємних прав і обов'язків.

Звичайна правомірна поведінка характеризується тим, що необхідність її здійснення стала притаманною суб'єктові властивістю, переросла у звичку і вона може навіть не усвідомлюватись ним у всіх її аспектах. Маргінальна правомірна поведінка базується не на позитивних правових настроях суб'єкта, а на його страху перед юридичною відповідальністю за скоєне правопорушення. Такий суб'єкт готовий до протиправних дій у разі переконаності в їх безкарності.

Слід зважити на те, що правомірна поведінка складається із елементів - правомірних вчинків, тобто таких, що мають суспільно корисний характер.

В основі правомірної поведінки лежить розуміння справедливості і корисності розпоряджень правових норм, відповідальності перед суспільством і державою за вчинки, що є показником соціальної зрілості і юридичної грамотності особи.[16]

Більшість індивідуальних і колективних суб'єктів права діють у правовій сфері правомірно. Завдяки правомірній поведінці право функціонує, поза нею воно мертве. Правомірна поведінка виступає як загальна форма реалізації суб'єктивних прав і юридичних обов'язків. Вид і міра правомірної поведінки встановлені диспозиціями норм права.

Правомірна поведінка складається з елементів - правомірних і неправомірних дій особи. У них виявляється соціальна зрілість і юридична грамотність, рівень правосвідомості особи. Провідне місце в мотивах поведінки людей посідають потреби і інтереси.

Правомірна поведінка є соціально значущою, оскільки завдяки їй відбувається упорядкування суспільних відносин, забезпечується правопорядок, задовольняються інтереси індивідуальних і колективних суб'єктів права.

Щоб правомірна поведінка перетворилася на норму життя для переважної більшості населення, необхідні розвинута економіка, достатня для задоволення життєвих запитів громадян, стабільний демократичний політичний режим, додержання законності всіма посадовими особами і громадянами, високий рівень правової культури.