Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Задача 2

Визначити тиск, який створюється насос, і його подачу, якщо сила, яку він долає поздовж штока F = 10 кН, а швидкість переміщення поршня п = 0,1м/с. Врахувати втрату тиску на тертя в трубопроводі довжиною = 8 м; діаметр d=14 мм. Кожен канал розподільника за опором еквівалентний довжині трубопроводу ιе =100d. Діаметр поршня D = 100 мм, площею штока знехтувати. В’язкість масла l Ст; ρ= 900 кг/м3.

Рис. 14.4

Лабораторна робота № 15

Дослідження роботи гідравлічної трансмісії трактора

Т-150К

Мета роботи: Ознайомитися з конструкцією і принципом дії гідравлічної трансмісії трактора Т-150К.

При виконанні лабораторної роботи треба отримати наступні знання і уміння:

Знання:

- особливості використання гідроприводу в потужному тракторі Т-150К;

- використання гідроприводу в коробці передач;

- використання гідроприводу для повороту трактора.

Уміння:

- визначати тип та параметри основних комплектуючих гідроприводу трактора Т-150К (насосу, розподільника, гідроциліндрів тощо);

- користуватись органами управління гідросистем трактора.

Обладнання та інструменти: Трактор Т-150К.

Короткі теоретичні відомості

Гідравлічна система трансмісії призначена для керування гідропідтискною муфтою коробки передач при переключенні передач на місці та в русі трактора без зміни потужності.

Гідросистема трансмісії працює таким чином: через фільтр 15 (рис. 15.1) робоча рідина всмоктується насосом 12 з корпусу роздаткової коробки і далі нагнітається через фільтр 14 до розподільника 6: Потім робоча рідина проходить крізь отвір у золотнику 4 по свердлінням в корпусі 2 розподільника в одну з чотирьох точок у втулці, запресованій в корпус 2, або на злив через перепускний розподільник 6.

Кожна проточка втулки розподільника з’єднується через радіальні проточки з проточкою у хвостовику вторинного вала коробки передач, бо розподільник встановлено на цьому валу. По свердлінням у вторинному валу робоча рідина потрапляє до виконавчих механізмів кожної з чотирьох гідропідтискних муфт коробки передач. Одночасно робоча рідина потрапляє через клапани 15, 16 і 18 до гідроакумулятора. Кожне положення золотника 4 по курсу повороту встановлюється сектором 12 і надійно фіксується роликовим фіксатором 11. При включенні будь-якої з передач ролик 6 фіксатора входить в одну з западин зубчатої г ребінки сектора 12 і утримується зусиллям пружини 10, сила стиску якої регулюється гвинтом 9.

Рис.15.1

1 – бак; 2 – перепускний клапан; 3 – масляний радіатор; 4 – заливна горловина; 5 – сітчастий фільтр; 6 – перепускний розподільник; 7 – манометр; 8 – клапанна (бічна) кришка розподільника переключення передач; 9 – гідроакумулятор; 10,11 – перепускні клапани; 12 – шестеренний насос; 13 – запобіжний клапан фільтра; 14 – фільтр лінії нагнітання; 15 – запобіжний фільтр насоса; 16,17,20,21 – гідро підтискні муфти; 18 – набір дисків; 19 – поршень гідро підтискної муфти; 22 – вторинний вал коробки передач; 23 – розподільник переключання передач; 24 – золотник розподільника; 25 – запобіжний клапан.

При подачі робочої рідини в одну з муфт передач решта муфт сполучені зі зливом.

З перепускного розподільника 6 надлишок робочої рідини потрапляє під торець вторинного вала 22 коробки передач і по його центральному свердлінню подається на змащення останньої. Решта рідини спрямовується до запобіжного клапана 2 радіатора 3.

Внаслідок того, що золотник розподільника розвантажений від радіальних і осьових сил, його легко переключати під тиском.

Якщо золотник 24 знаходиться в одному з чотирьох фіксованих положень (передача вимкнена), робоча рідина всмоктується насосом 12 з корпуса розподільної коробки, нагнітається через фільтр 14 в лінію нагнітання до розподільника 23. Звідти вона спрямовується в залежності від положення золотника 24 через відповідну проточку і свердління у вторинному валі 22 коробки передач до гідропідтискної муфти, наприклад, 19, яка спрацьовує при включенні першої передачі.

Під дією робочої рідини поршень 20 пересувається праворуч і затискує металокерамічні диски 18, вмикаючи передачу. Робочі порожнини муфт 16, 17 і 21 у цей час з’єднані зі зливом.

Робоча рідина одночасно подається під перепускний клапан 8. Вона відводить його праворуч і проходить під центральний перепускний клапан 10, який також зсувається праворуч, і робоча рідина потрапляє до гідроакумулятора 9, заряджаючи його. Постійний тиск робочої рідини у гідропідтискних муфтах підтримується перепускним розподільником 6, який відрегульовано на тиск 1,2 МПа. Залишкова робоча рідина зливається. Частина її потрапляє на змащування деталей коробки передач, а решта - до запобіжного клапана 2 радіатора 3. Влітку, коли в’язкість робочої рідини невелика, остання, минаючи клапан, зливається у бак 1 через радіатор 3, а взимку при підвищеній в’язкості робоча рідини відкриває запобіжний клапан 2 і потрапляє прямо в бак 1. З баку 1 робоча рідина потрапляє в корпус розподільчої коробки, де вона змащує металокерамічні втулки.

При переключенні передачі (перевід золотника 24 в положення для вмикання даної передачі, наприклад, з І на ІІ) відбувається наступне. В сталому режимі роботи гідросистеми при ввімкненій передачі тиску у порожнині муфти 19 цієї передачі в гідроакумуляторі 9 підтримується насосом 12.

Після переводу золотника 24 в положення включення II передачі робоча рідина спрямовується золотником через проточку і свердління валу 22 в робочу порожнину гідропідтискної муфти 17 другої передачі, вмикаючи її. В цей час робоча рідина подається і під торець перепускного клапану 11, зсуваючи його ліворуч, а далі потрапляє під протилежний торець (відносно торця, до якого подавалася рідина при включеній перед тим передачі) центрального перепускного клапану 10.

У робочій порожнині муфти 19 першої передачі, що вмикається, тиск підтримується гідроакумулятором, який у цей час відключений від насосу 12. При цьому акумулятор 9 починає поступово розряджатись через дроселюючі щілини золотника і робоча рідина з нього потрапляє в порожнину муфти 19 включеної передачі. Це буде продовжуватись, поки у порожнині муфти 17 включеної її передачі тиск робочої рідини, створеної насосом 12, не перевищить тиск, який підтримує гідроакумулятор у порожнині муфти 19, включеної І передачі. Як тільки це відбувається, центральний перепускний клапан 10 пересувається ліворуч, відключаючи акумулятор від порожнини муфти 19 І передачі і підключаючи його до порожнини муфти 17 її передачі, після чого гідроакумулятор починає знову заряджатися від насосу.

Поршень 20 включеної муфти 19 відтискується пружинами від дисків 18, і І передача вимикається. Таким чином відбувається перемикання решти передач без розриву потоку потужності не тільки на наступну передачу але й через одну.

Порядок виконання роботи

  1. Ознайомитися з теоретичними відомостями, до лабораторної роботи;

  2. Ознайомитися з будовою трактора Т-150К, знайти важіль перемикача трансмісії. Спробувати перемикати швидкості, (відчуйте легкість перемикання передач;)

Питання для самоконтролю