Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 рівень(1-30).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
32.23 Кб
Скачать

Вільний час учня

Учень успішно вчиться, коли не витрачає свій весь час на навчання, а має достатньо вільного часу. ЧИМ ТІСНІШЕ НАПОВНЕНИЙ РОБ ДЕНЬ УЧНЯ ШКІЛЬНИМИ знаннями, чим менше залишається в нього часу для того, щоб подумати про щось безпосередньо не пов’язане з навчанням – тим більша вірогідність перевантажень. Вільний час – перша умова багатства інтелектуального життя і вихованця, Вільний час народжується на уроках, його творцем є розумний учитель. Перший помічник учителя у створенні вільного часу – сам учень. Однак є ще одна важлива умова ств вільного часу – режим праці і відпочинку. Друга половина дня має бути вільним часом. Але вільний час – це не бездіяльність.

Вихователь повинен дивитися на вихованця не як на об’єкт вивчення

З цього основного положення витікають і форми спілкування

вихователя та вихованця і форми його вивчення.В сучасній школі

спостерігається тенденція перенасиченості виховних дій жорстко

запланованими методами, розрахованими на масовість без достатнього

«бачення» конкретного вихованця. В результаті

педагоги непогано вміють працювати з цілим класом, але деколи просто не

володіють методикою виховання і розвитку окремих учнів [1

кожний вихованець повинен відчути звернення саме до нього, а не до

всіх разом.Процес виховання можливий при єдино вірній позиції - більше

поваги до дитини і більше вимог до неї.

У дер нац. Програмі Освіта

Головна мета Програми:

визначення стратегії розвитку освіти в Україні на найближчі роки та перспективу XXI століття

Стратегічні завдання реформування освіти в Українській державі:

відродження і розбудова національної системи освіти

виведення освіти в Україні на рівень освіти розвинутих країн світу Пріоритетні напрями реформування освіти:

розбудова національної системи освіти

забезпечення моральної, інтелектуальної та психологічної готовності всіх громадян до здобуття освіти;

досягнення якісно нового рівня у вивченні базових навчальних предметів

створення умов для задоволення освітніх та професійних потреб і надання можливостей; запобігання пияцтву, наркоманії, насильству, що негативно впливають на здоров'я людей.

Обгрунтуйте положення – триєдиний

Межа між освітою, розвитком і вихованням (у вузькому

розумінні цих питань дуже відносна, а деякі аспекти тісно переплетені

між собою. Тому в реальному навчанні освіта, розвиток і виховання – це

триєдиний процес із провідною у ньому освітньою функцією. В кожний

момент навчання, незалежно усвідомлює це учитель чи ні, здійснюється

освіта, виховання і розвиток.

За яких умов можливо застосувати частково-пошуковий метод

Частково-пошуковий метод навчаннярізновид проблемного методу навчання; метод навчання, при якому сформульовану проблему вчитель в основному розв'язує сам, а учні лише частково залучаються до пошукової діяльності на окремих її етапах. Ч. п. м. н. на практиці застосовується з допомогою словесних, наочних і практичних методів навчання. Педагогічна цінність Ч. п. м. н. полягає в тому, що він розвиває вміння порівнювати, пояснювати явища, розкривати причинно-наслідкові й інші зв'язки, висловлювати припущення, доводити їхню правильність, тобто вчить науковому мисленню.

Розкрийте суть модульного типу навч

Модульне навчання спрямоване на інтенсифікацію навчально-виховного процесу за рахунок більш ефективного використання розумового потенціалу студентів. Модульне (блочно-модульне) навчання виникло на основі ідей і принципів програмованого навчання. Воно передбачає таку організацію процесу навчання, за якої учитель і учні працюють з навчальною інформацією, згрупованою у модулі. Кожен модуль є завершеним і відносно самостійним. Сукупність модулів складає єдине ціле при розкритті навчальної теми чи всієї навчальної дисципліни.

Побудуйте модель проблемної ситуації

Проблемна ситуація – це психічний стан утруднення, неможливість пояснити факт чи розв'язати задачу, спираючись на наявні знання. Перший тип: проблемна ситуація виникає за умови, коли учні не знають способу вирішення поставленої задачі, Другий тип: проблемні ситуації виникають при зіткненні учнів з необхідністю використати раніше засвоєні знання в нових практичних умовах. Третій тип: проблемна ситуація виникає у тому випадку, коли є протиріччя між теоретично можливим шляхом розв'язання завдання і практичною нездійсненністю обраного способу.

Четвертий тип: проблемна ситуація виникає тоді, коли є протиріччя між практично досягнутим результатом виконання навчального завдання і відсутністю в учнів знань для його теоретичного обґрунтування.

Складіть план лекції-бесіди

найбільш поширена й порівняно проста форма активного залучення учнів до навчального процесу. Вона передбачає безпосередній контакт педагога з аудиторією, що дає змогу зосередити увагу учнів на найбільш важливих проблемах теми

Участь учнів у лекції-бесіді можна забезпечити різними прийомами. Поширені в педагогічній практиці, наприклад, запитання до аудиторії.

Складіть план лекції-диспуту

Протягом занять відбуваються не лише відповіді на окремі запитання теми, але й вільний обмін думками між лектором та аудиторією в інтервалах між логічними поділами лекційного матеріалу.

Складіть план лекції-консультації

Загалом побудована на роз’ясненні найбільш складних або важливих запитань з предмету (теми), які безпосередньо ставлять слухачі лекторові. Можливий вільний обмін думками.

Складіть план уроку-тематичного заліку

Урок - залік пов'язаний з перевіркою наявних в учнів знань з певної теми. Якправило, учням заздалегідь пропонуються питання, за якими вони готуютьсявідповідати (відповіді можна подавати як в усній, так і письмовій формі). Такі урокисприяють розвитку механічного та смислового запам'ятовування, якості мислення.

Підготовка до уроку-залікупередбачає збереження учнями необхідного навчального матеріалу, що стаєможливим завдяки: установкам зберегти необхідну інформацію; глибині розуміннявивченого матеріалу; повторенню (для повторення доцільно рекомендувати ви-користання наочності, наведення власних прикладів та ілюстрацій; виконання завданьна порівняння, класифікації та узагальнення вивченого матеріалу; використаннявивченого матеріалу для розв'язання нових навчальних задач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]