Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари основи конституційного права.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Рекомендована література до підготовки теми:

  1. Декларація про державний суверенітет України // ВВР УРСР. -1990.-№ 31. -Ст. 429.

  2. Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1996. - № 30. — Ст. 141; 2005. — № 2. — Ст. 44.

  3. Кравченко В.В. Конституційне право України: Навчальний посібник. – Вид. 4-те, виправл. та доповн. – К.: Атіка, 2006. – 568 с.

  4. Норми конституційного права України: Автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.02 / О.В. Сінькевич; Київ. нац. ун-т ім. Т.Шевченка. — К., 2003. — 17 с.

  5. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Джерела конституційного права України: поняття, види і система // Право України. - 2002. - №3.

  6. Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності. Указ Президента України від 10 червня 1997 р. № 503/97 із останніми мінами внесеними від 19.05.2005 // www.rada.gov.ua

  7. Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Закон України від 4 лютого 1994 р. № 3929-XII // ВВР України. - 1994. - № 23. - Ст. 162.

  8. Резніченко С.В. Договір у системі джерел конституційного права України: Монографія. – Одеса: Астропринт, 1999. – 139 с.

  9. Цоклан В.І. Класифікація сучасних джерел конституційного права України: проблеми теорії та практики // Часопис Київського університету права. – 2005. -№3.

Семінарське заняття № 2

Тема: Конституційні основи правового статусу особи і громадянина в Україні

Час проведення заняття: 2 години.

Навчальна мета:

  • розкрити основи конституційного статусу людини та громадянина, через виокремлення основних структурних елементів та підходів до розуміння їх сутності та правової природи.

Виховна мета:

  • сприяти виникненню поваги до прав людини у професійній діяльності.

План

1. Сучасні концепції прав людини та їх відображення в Конституції України;

2. Принципи правового статусу людини;

3. Класифікація та зміст прав, свобод та обов’язків людини і громадянина:

3.1. Особисті та фізичні права людини:

3.2. Політичні права людини і громадянина;

3.3. Соціально-економічні права та свободи людини і громадянина;

3.4. Культурні права людини.

4. Основні обов'язки громадян України.

Методичні рекомендації до підготовки

Розвиток інституту прав людини призвів до виникнення низки концепцій праворозуміння їх змісту та виникнення. Перше питання потребує аналізу позиції різних правових шкіл щодо тлумачення питання про походження прав людини. На основі цього необхідно надати порівняльну характеристику позицій зазначених правових шкіл. Після цього необхідно підготувати конституційні аргументи відображення концепцій прав людини в Основному Законі України.

Правовий статус людини розглядається у другому питанні. У цьому питання необхідно розглянути основоположні ідеї покладені в основу виокремлення конституційних статусів людини в Україні. Загальні закономірності правового статусу людини в Україні ґрунтуються безумовно на положеннях конституції, що у свою чергу необхідно продемонструвати.

Широка сфера прав та свобод людини і громадянина потребує системного вивчення. Третє питання у розгорнутому плані пропонує окремо вивчити зміст окремих прав та свобод людини і громадянина у різних сферах. Підготовка до цього питання вимагає глибокого аналізу змісту та взаємопов’язаності прав і свобод. Повне розуміння цього може відбутися лише після аналізу правових актів та практики їх застосування.

Невідривно від прав та свобод людини і громадянина існують обов’язки. Четверте питання семінару передбачає вивчення системи конституційних обов’язків. При цьому необхідно звернути увагу на методологічну різницю у питанні обов’язків людини та обов’язків громадянина. Саме на цьому необхідно будувати систему відповіді на це питання.