Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать
  1. Якість продукції та показники її оцінювання.

Якість продукції як економічна категорія — це сукупність власти­востей продукції, що зумовлюють ступінь її придатності задовольня­ти потреби споживачів відповідно до призначення.

Оцінка якості продукції передбачає визначення її абсолютного, відносного, перспективного і оптимального рівнів.

Абсолютний рівень якості виробів визначається безпосереднім обчисленням їх певних показників. Відносний рівень якості визна­чається порівнянням абсолютних показників якості виробів з відпо­відними показниками найкращих аналогічних зразків (еталонів). Пріоритетні напрями розвитку науки і техніки відображаються в перспективному рівні якості виробів. Оптимальним рівень якості ви­робів вважається тоді, коли він відповідає мінімальним суспільно не­обхідним витратам на виробництво і експлуатацію цих виробів.

За кількістю показники оцінювання якості виробу поділяють на одиничні (характеризують окрему властивість виробу), комплексні(характеризують сукупність властивостей виробу) і узагальнюючі(характеризують якість продукції загалом).

До одиничних належать такі показники: | • призначення (характеризують пристосованість виробів до викори­стання в тих чи інших умовах і сферу їх використання);

надійності й довговічності;

технологічності (характеризують ефективність конструкцій і тех­нологій виготовлення);

ергономічні (ураховують комплекс гігієнічних, антропометричних і фізіологічних властивостей людини, а також вимоги техніки без­пеки);

  • естетичні (характеризують виразність, відповідність стилю, моді, оригінальність, гармонійність);

  • стандартизації і уніфікації (характеризують ступінь використан­ня у виробі стандартизованих і уніфікованих деталей та вузлів);

  • економічні (ураховують витрати на розробку, виготовлення і ек­сплуатацію виробу).

За комплексними показниками продукцію поділяють на сорти, марки і класи. Загальний рівень якості продукції підприємства оці­нюється за узагальнюючими показниками, основними з яких є такі:

  • коефіцієнт оновлення асортименту;

  • частка сертифікованої продукції в загальному її обсязі;

  • частка продукції, призначеної для експорту.

За способом одержання інформації методи оцінювання якості про­дукції поділяють на об'єктивний, органолептичний і розрахунковий.

Об'єктивний метод оцінювання якості виробів передбачає вико­ристання технічних засобів їх контролю і реєстрації. Органолептич­ний метод ґрунтується на сприйнятті людиною споживчих властиво­стей продукції органами чуття. Розрахунковий метод використову­ють при визначенні показників якості шляхом розрахунків.

За джерелами інформації методи оцінювання якості продукції поділяють на традиційний (якість оцінюється у спеціальних підрозділах), експертний (до оцінювання естетичних показників якості залучають експертів) і соціологічний (визначається враженням споживачів).

Рис. 1. Багатоспрямований вплив підвищення якості й конкурентоспроможності продукції на виробництво та імідж підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]