Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вопросы и ответы ГО.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Планування заходів го на промислових та с/г об’ектах економіки оє.

На всіх ОЄ забезпечується завчасна підготовка до захисту людей при ЧС мирного і воєнного часу; розробляються міри для зниження втрат і забезпечення функціонування ОЄ, а також своєчасного проведення рятувальних робіт. Зразкова схема організації ГО ОЄ приведена на мал.1. Цивільна оборона на ОЄ повинна забезпечити безупинне керування службами і формуваннями ОЄ, готовність систем оповіщення і зв'язки; створення, оснащення, підготовку сил ГО ОЄ, підтримка їх у постійній готовності; навчання персоналу методам захисту; захист продовольства і джерел водопостачання від заражень. Повну відповідальність за організацію ГО ОЄ і її готовності до виконання поставлених перед нею задач несе начальник цивільної оборони об'єкта, тобто керівник підприємства будь-якої форми власності. Він підкоряється вищої інстанції (відомству, чи концерну будь-якій іншій організації виробництва), у підпорядкуванні якої знаходиться, а в оперативному відношенні — вищестоящому штабу ГОЧС території, на якій цей об'єкт розташований. Для керівництва конкретними ділянками робіт призначаються заступники начальника ГО 0Є.

Заступник начальника ГО 0Є по розосередженню персоналу ОЄ керує розробкою плану розосередження, організує підготовку місць для прийому людей; керує службою охорони суспільного порядку; організує перевезення персоналу до місця робіт і назад.

Заступник начальника ГО ОЄ по інженерно-технічній частині (головний інженер) керує розробкою плану перекладу 0Є на особливий режим роботи; забезпечує виконання ИТМ ГО по підвищенню стійкості ОНХ, керує службами протипожежних, аварійно-технічної, притулків і укриттів. Він здійснює технічне керівництво Сиднр у вогнищах поразки.

Заступник начальника ГО 03 по матеріально-технічному постачанню забезпечує нагромадження і збереження спеціального майна, техніки, інструментів, транспорту і засобів захисту; матеріально-технічне постачання будівництва ЗС ГО, заходів щодо РЗН, проведення Сиднр. Він організує розосередження запасів і резервів, унікального і коштовного устаткування.

Органом керування ГО об'єкта є штаб під керівництвом начальника ГО ОЄ. Штаб комплектується штатними і позаштатними працівниками 0Є (начальник штабу, його заступники, помічники по конкретних питаннях: оперативно-розвідувальній роботі, бойовій підготовці — і інші обличчя, у залежності від конкретних умов). Штаб організує розробку Плану ГО 0Є; узгодження цього плану з територіальним і відомчим штабами ГОЧС і його твердження начальником ГО 0Є, забезпечує своєчасне коректування плану.

План ГО ОЄ для мирного часу розробляється на всіх об'єктах, в установах, організаціях сільського господарства, навчальних закладах. Він визначає заходи, які треба провести при виникненні чи погрози при раптовому розвитку ЧС: нападі, погрозі нападу, диверсії, аварії, стихійному лиху. На 0Є, що продовжують роботу у воєнний час, відпрацьовується план ГО ОЄ на воєнний час, що визначає організацію і порядок перекладу 0Є на роботу в умовах воєнного часу з забезпеченням випуску продукції в запланованому обсязі і номенклатурі. У ньому повинні бути відбиті заходи виробничого плану об'єкта, питання захисту робітників та службовців, підтримки виробничої діяльності 03 і усі види матеріального забезпечення (постачання), даний розрахунок сил і засобів для ліквідації наслідків ЧС, для забезпечення засобами колективного й індивідуального захисту. При плануванні заходів ГО використовуються необхідна вихідна дані, документація і довідкові матеріали. Начальник цивільної оборони території (республіки в складі Російської Федерації, краю, області, міста) визначає задачі об'єкту, кількість і види формувань ГО, що ОЄ повинний мати для виконання

Сидир на своєму ОЄ і на території, терміни виконання заходів ГОЧС. Вимоги, пропоновані до Плану ГО ОЄ:

- повнота і стислість викладу;

- строгий облік часу на виконання кожного захід ГО;

- реальність і лаконічність усіх положень Плану ГО;

- наявність у ньому тільки ретельно перевірених даних;

- чіткість, ясність, наочність рішення конкретних задач зручність для використання: наявність графіків, таблиць, циклограм, схем.

При відпрацьовуванні Плану наносити обстановку, використовуючи умовні позначки ГО і скорочення, дозволені керівними документами.

Усі документи Плану повинні бути погоджені між собою з Планами ГО території і відомства, якому підкоряєте даний ОЄ.