Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 10. Договір Інкотермс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

10. Форс-мажорні обставини.

Цей розділ містить відомості про те, за яких випадків умо­ви договору (контракту) можуть бути не виконані сторонами (стихійні лиха, воєнні дії, ембарго з боку влади та інше). При цьому сторони звільняються від виконання зобов’язань на строк дії цих обставин або можуть відмовитися від виконання договору (контракту) частково або в цілому без додаткової фінансової відповідальності. Строк дії форс-мажорних обста­вин підтверджується торгово-промисловою палатою відповідної країни.

11. Санкції та рекламації. Цей розділ встановлює порядок застосування штрафних санкцій (у відсотках від вартості недопоставленого товару (робіт, послуг) або суми неоплачених коштів, строки виплати штрафів – від якого терміну вони встановлюються та протя­гом якого часу діють, або їх граничний розмір), строки, протя­гом яких рекламації можуть бути заявлені, права та обов’язки сторін договору (контракту) при цьому, способи врегулюван­ня рекламацій.

12. Урегулювання спорів у судовому порядку.

У цьому розділі визначаються умови та порядок вирішен­ня спорів у судовому порядку щодо тлумачення, невиконання та/або неналежного виконання договору з визначенням назви суду або чітких критеріїв визначення суду будь-якого зі сторін залежно від предмета та характеру спору, а також погоджений сторонами вибір матеріального і процесуального права, яке буде застосовуватися цим судом, та правил процедури судово­го урегулювання.

13. Місцезнаходження (місце проживання), поштові та платіжні реквізити сторін.

При цьому зазначаються місцезнаходження (місце прожи­вання), повні поштові та платіжні реквізити (№ рахунку, на­зва та місцезнаходження банку), контрагентів договору (кон­тракту).

У договорі за домовленістю сторін можуть визначатися несуттєві (додаткові) умови. При їх порушенні однією із сторін інша сторона не має права відмовитися від прийняття товару та розірвати контракт, а може тільки вимагати вико­нання зобов’язань та відшкодування збитків.

До додаткових відносяться умови: страхування, гарантії якості, умови залучення субвиконавців договору (контракту), агентів, перевізників, визначення норм навантаження (розван­таження), умови передачі технічної документації на товар, збе­реження торгових марок, порядок сплати податків, митних зборів, різного рода захисні застереження, з якого моменту до­говір (контракт) починає діяти, кількість підписаних примірників договору (контракту), можливість та порядок унесення змін до договору (контракту) та ін.

  1. Базисні умови поставки товарів (правила інкотермс).

Метою Інкотермс є забезпечення комплекту міжнародних правил по тлумаченню найбільш широко використовуваних торговельних термінів в області зовнішньої торгівлі. Таким чином, можна уникнути або, принаймні, в значній мірі скоротити невизначеність різної інтерпретації таких термінів у різних країнах.

Найчастіше сторони, що укладають контракт, незнайомі з різною практикою ведення торгівлі у відповідних країнах. Це може послужити причиною непорозумінь, розбіжностей і судових розглядів з порожньою витратою часу і грошей. З метою вирішення цих проблем Міжнародна торговельна палата опублікувала вперше в 1936 році звід міжнародних правил для точного визначення торговельних термінів. Ці правила відомі як "Інкотермс 1936". Виправлення і доповнення були пізніше зроблені в 1953, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000. З 1 січня 2011 року набрав чинності нові Інкотермс-2010.

Сфера дії Інкотермс 2010 (Incoterms 2010) поширюється на права та обов'язки сторін за договором купівлі-продажу в частині поставки товарів (умови поставки товарів).

Інкотермс від початку завжди призначалися для використання в тих випадках, коли товари продавалися для постачання через національні кордони: таким чином, це міжнародні торговельні терміни.

Правила Інкотермс тільки вказують, яка зі сторін договору купівлі-продажу має здійснити необхідні для перевезення і страхування дії, коли продавець передає товар покупцеві, і які витрати несе кожна із сторін. Правила Інкотермс не вказують на що підлягає сплаті ціну або спосіб оплати. Вони також не регламентують перехід права власності на товар або наслідки порушення договору. Ці питання зазвичай визначаються в ясно виражених умовах у договорі купівлі-продажу або у праві, застосовне до такого договору.

Кожен термін Інкотермс 2010 (Incoterms 2010) представляє собою абревіатуру з трьох букв.

Структура. В Інкотермс 1990 умови були для полегшення розуміння згруповані в чотири категорії, відмінні між собою по суті, починаючи з терміну, згідно якого продавець тільки забезпечує покупцю на власній території продавця ("E" - термін - EX WORKS); далі йде друга група, відповідно до якої продавець зобов'язаний поставити товар перевізнику, призначеному покупцем ("F" - терміни - FCA, FAS і FOB); далі "C" - терміни, відповідно до яких продавець повинен укласти контракт на перевезення, але не приймаючи на себе ризик втрати або пошкодження товару або додаткові витрати внаслідок подій, що мають місце після відвантаження й відправлення (CFR, CIF, CPT і CIP); і, нарешті, "D" - терміни, при яких продавець повинен нести всі витрати і ризики, необхідні для доставки товару в країну призначення. Наступна таблиця (табл. 1) являє собою класифікацію торговельних термінів.

Питання для самоперевірки:

1. Які основні ознаки та функції зовнішньоекономічного дого­вору?

2. Які принципи міжнародних комерційних контрактів?

3. Яка структура зовнішньоекономічного контракту?

4. У чому сутність базових умов постачання?

5. Мета і сфера застосування Інкотермс.

Література: [1, 9, 11, 26, 33, 35]

Таблиця 1– Класифікація торговельних термінів

Категорія E

Відвантаження

EXW

Будь-які види транспорту

EX Works ( ... named place)

Франко завод ( ...назва місця)

Категорія F

Основне перевезення не оплачене продавцем

FCA

морскі та внутрішні водні перевезення

Free Carrier (...named place)

Франко перевізник (... назва місця )

FAS

морскі та внутрішні водні перевезення

Free Alongside Ship (... named port of shipment)

Франко вздовж борту судна (... назва порту відвантаження)

FOB

морскі та внутрішні водні перевезення

Free On Board (... named port of shipment)

Франко борт (... назва порту відвантаження )

Категорія C

Основне перевезення оплачене продавцем

CFR

Будь-які види транспорту

Cost and Freight (... named port of destination)

Вартість та фрахт (... назва порту призначення)

CIF

Будь-які види транспорту

Cost, Insurance and Freight (... named port of destination)

Вартість, страхування та фрахт (... назва порту призначення )

CIP

Будь-які види транспорту

Carriage and Insurance Paid Тo (... named place of destination)

Фрахт/перевезення та страхування оплачені до (...назва місця призначення)

CPT

Будь-які види транспорту

Carriage Paid To (... named place of destination)

Фрахт/перевезення оплачено до (... назва місця призначення )

Категорія D

Доставка

DAT 

Будь-які види транспорту

Delivered At Terminal (... named terminal of destination)

Поставка на термінал (... назва терміналу)

DAP 

Будь-які види транспорту

Delivered At Point (... named point of destination)

Поставка в пункті (... назва пункту)

DDP

Будь-які види транспорту

Delivered Duty Paid (... named place of destination)

Поставка з оплатою мита (... назва місця призначення)