Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
США (1).doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

7. «Рейганоміка».

На виборах 1980 р. лідер республіканців Рональд Рейган дістав 51% голосів і став 40-м президентом США (1980-1988 рр.).

Програма Рейгана передбачала скорочення федеральних витрат, що планувалися, на 197 млрд. доларів за трирічний період.

Бюджетні скорочення стосувалися всіх міністерств і відомств за винятком Пентагону (міністерства оборони).

Рейган запропонував здійснити 30% - відсоткове зниження податків на доходи, що дало змогу підприємцям скерувати вивільнені кошти на розширення виробництва.

Було висунуто пакет заходів зі скорочення державного регулювання (це виразилося у відмові від контролю над цінами; знятті обмежень на підприємницьку діяльність і т.д.).

У соціальній політиці Рейган орієнтувався на середній клас, і намагався активізувати й стимулювати їхню підприємницьку діяльність. Особливі пільги в оподаткуванні надавалися тим, хто вкладав капітал в економіку.

Економічна політика Рейгана («рейганоміка») сприяла подоланню кризових явищ шляхом технічного переоснащення підприємств, збільшення частки наукомістких галузей – радіоелектроніки, приладобудування, космонавтики тощо. Залучення іноземного капіталу в економіку США привело до запровадження найновіших досягнень науково-технічного прогресу.

У 1983 р. всі економічні показники різко зросли.

Загальні підсумки проведення «рейганоміки» в економіці США зводяться до таких позитивних наслідків:

    1. запроваджується ресурсозбереження, зменшується споживання нафти, газу, чавуну, сталі і т.д., однак суспільне виробництво зростає.

    2. при менших затратах досягається вища ефективність суспільної праці в цілому.

    3. збільшуються особисті доходи американців на душу населення.

Після закінчення другого президентського періоду Р.Рейган залишив своїм політичним спадкоємцям високорозвинену країну, яка міцно затвердилася на лідерських позиціях у світі.

1988 р. президентом США став бувший при Рейгані віце-президентом Джорж Буш (1988-1992). Його президентство збіглося з грандіозною подією – закінченням «холодної війни».

На виборах 1992 р. перемогу здобув лідер демократів Білл Клінтон, який став 42-м президентом США.

У листопаді 2000 р. у США відбулися чергові президентські вибори. Перемогу здобув республіканець Джорж Буш – молодший, який став 43-м президентом США.

8. Зростання ролі сша у міжнародних відносинах після розпаду срср і комуністичного блоку.

У 1990-ті рр.. США фактично стали єдиною «наддержавою».Одна з головних задач адміністрації Клінтона в зовнішньополітичній сфері полягала в тому, щоб максимально використати у своїх інтересах принципово нову геополітичну ситуацію, що склалася у світі після закінчення «холодної війни», розпаду СРСР і комуністичного блоку.

Американські лідери прагнули пристосувати провідні міжнародні організації - ООН, НАТО, МВФ, Всесвітній банк та інші – до нової ситуації та взяти під свій контроль їхню діяльність.

Велике значення американська дипломатія надавала розширенню НАТО на Схід і прийняттю до цієї організації нових членів. У липні 1997 р. було винесено рішення про вступ до НАТО Угорщини, Польщі, Чехії. З Україною було підписано Хартію особливого партнерства.

11 вересня 2001 р. – поворотний день у сучасній історії США й усього світу. Безпрецедентні терористичні акти в Нью-Йорку і Вашингтоні потрясли США і всю планету. Президент Буш у ці трагічні дні оголосив тотальну війну проти міжнародного тероризму. Президента США в його намірі знищити міжнародний тероризм підтримали лідери провідних країн світу, у тому числі країн Євросоюзу, Росії, Індії, Китаю.

7 жовтня 2001 р. збройні сили США і їхніх союзників почали здійснення міжнародної анти терористичної операції. Першим на черзі був режим талібів в Афганістані, що став схованкою терористів «Аль-Каїди» на чолі з У. Бен Ладеном, які вважалися у Вашингтоні організаторами і виконавцями терактів. Після декількох місяців бойових дій можна констатувати перемогу США і їхніх союзників у війні проти режиму «Талібан» і місцевих відділень терористичної організації «Аль-Каїди» хоча опір невеликих окремих груп продовжувався. З грудня 2001 року влада в Афганістані перейшла до тимчасової адміністрації на чолі з Х.Карзаєм, обраним згодом президентом країни.

9.Українсько-американські відносини на початку ХХІ століття.

Нині у США мешкає майже 2 млн. українців. Найвідомішим центром українознавства є діючий при Гарвардському університеті Український науковий інститут. У США діють також Українська академія мистецтв і наук, Наукове товариство імені Т.Шевченка і багато інших наукових установ. Виходить чимала українських газет і журналів.

Д/З. Впишіть до таблиці президентів США (повоєнного періоду) партії, які перебували при владі за їхнього президентства, і строки їхніх повноважень.

Президент

Провідна партія

Строки

32.

Франклін Рузвельт

демократична

1932-1945

33.

Гарі Трумен

демократична

34

35

43.

Джорж Буш - молодший

республіканська

2000- 2008

44.

Барак Обама

2009 -

6