Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття №5.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
61.4 Кб
Скачать
  1. Хвильові електростанції

Хвильові електростанції є одними з найбільш чистих, безвідходних та безпечних джерел електроенергії. На сьогоднішній день, даний вид «дармової» енергії використовується дуже мало, не більше 1% від усього виробленого електрики в світі. Сьогодні підраховано, що за рахунок енергії океанських хвиль можливе отримання до 10 млрд. кВт. електроенергії. Для виробництва електроенергії використовуються дві основні характеристики хвиль: кінетичної енергія, і енергії поверхневого кочення. Саме ці фактори і намагаються використовувати при будівництві хвильових електростанцій. Для використання кінетичної енергії хвиль, на їхньому шляху ставиться труба дуже великого діаметру. Вступники до неї хвилі обертають лопаті турбіни, яка і приводить в рух генератор. В іншому випадку, що надходить вода виштовхує з замкнутого простору труби, що знаходиться там повітря. Далі вироблення енергії відбувається за звичайним принципом. Вихід повітря обертає лопаті турбіни.Найбільш досконалі хвильові електростанції, для вироблення електроенергії застосовують обидва ці способи. При використанні енергії хвильового кочення, електроенергія виробляється за допомогою розташованих на поверхні води поплавців. Хитаючи їх, хвилі приводять в рух систему поплавок-генератор, що призводить у кінцевому підсумку до вироблення енергії. Вчені намагаються ще більше удосконалити їх конструкцію, розробляючи нові технічні рішення. Наприклад, в Австралії будується дуже перспективна хвильова електростанція. Вона являє собою гігантську параболічну камеру шириною близько більше 30 метрів. Для порівняння, 30 метрів - це висота 10-ти поверхового житлового будинку. Під дією потрапляє в трубу води, утворюються дуже потужні потоки повітря, які приводять в рух турбіну. Що характерно, конструкція камери така, що турбіна обертається при русі повітря в будь-якому на правлінні: в камеру або назад. Очікується, що це буде перша в світі комерційно вигідна хвильова електростанція. За оцінками сучасних вчених, світовий океан може «надати» нам до двох терават електроенергії. Цього цілком достатньо, щоб задовольнити всі потреби людства в електриці, наявні в даний час. Дорогий варіант хвильової електростанції, розроблений ірландськими вченими, за їх заявою повинен бути в три рази ефективніше всіх своїх попередників. Вона працює за наступним принципом: на довгому ланцюгу розташований заякореного буй. Його рух за допомогою спеціальної системи перетворюється в електричну енергію. Новизна полягає в тому, що електростанція оснащена механізмом, який автоматично підстроює довжину ланцюга під постійно мінливий рівень води. Однак найбільш вдалою конфігурацією хвильових електростанцій, що використовують енергію поверхневого кочення, вважаються лінійно зчленовані поплавки різної довжини розташовані на поверхні води. Такі електростанції вже побудовані і працюють у водах морів біля Португалії та Англії.

Хвилі піднімають і опускають секції, а внутрішня гідравлічна система чинить опір руху, на основі чого виробляється електрика, яка по кабелях передається на берег. Розміри у перетворювачів, звичайно, немаленькі,140 метрів в довжину і 3,5 метри в діаметрі, так що вид побережжя псується. Проте у такого ресурсу як хвилі величезний потенціал. Хвилі світу можуть генерувати 2 тераватта енергії. Кількість енергії, що виробляється, залежить від сили хвиль, але ці приливи, непостійні тому потрібні великі акумуляторні станції. За те ресурс, що використовується хвильовою електростанцією, відновлюваний і не вимагає затрат.

Ще один варіант електростанції називається бункер. На березі будується будівля, частково занурена в море. Коли набігає хвиля, вода проникає в будівлю знизу через відкриті камери, рівень води в бункері підіймається, підвищується внутрішній тиск повітря в трубі, що веде до турбіни. Турбіна обертається, виробляючи електроенергію. Такі електростанції краще всього будувати на побережжі з сильними морськими хвилями.

Хвильова електростанція – досить дорога, та технічно складна споруда. Її конструкція повинна враховувати особливості ландшафту, щоб оптимально вловлювати хвилі і виробляти найбільшу потужність, при цьому ще й витримувати шторм.