Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історичні етапи розвитку теорії та практики упр...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

2. Історія розвитку менеджменту.

Сьогодні навряд чи хтось скаже, як і коли зародилося мистецтво і наука управління. Менеджмент в тій чи іншій формі існував завжди там, де люди працювали групами і, як правило, у трьох сферах людського суспільства:

  • політичній – необхідність встановлення і підтримки порядку в групах;

  • економічній – необхідність у вишукуванні, виробництві і розподілі ресурсів;

  • оборонній – захист від ворогів і диких звірів.

Основні етапи розвитку менеджменту зароджувалися ще з давніх часів. Навіть у древніх суспільствах були потрібні особистості, які б координували та спрямовували діяльність груп (збір їжі, будівництво житла тощо). Візьмемо, наприклад, єгипетські піраміди – це пам`ятник управлінського мистецтва стародавнього світу, оскільки будівництво таких унікальних споруд вимагало чіткості в плануванні, організації роботи великої кількості людей, контролю за їх діяльністю.

Практика управління так само стара, як організації, а це означає, що вона дійсно дуже древня. На глиняних табличках, датованих третім тисячоліттям до нашої ери, записані відомості про комерційні угоди та закони стародавньої Шумерії, що є чітким доказом існування там практики управління. За археологічним розкопкам можна простежити і давніші докази існування організацій – навіть доісторичні люди часто жили організованими групами. Однак як управління, так і організації в давнину сильно відрізнялися від відомих нам. Хоча саме управління старе, як світ, ідея управління як наукової дисципліни, професії області досліджень – відносно нова.

Розглядаючи основні етапи розвитку менеджменту як розвитку теорії та практики управління, виділяють кілька історичних періодів.

Перший етап розвитку менеджменту

I період розвитку менеджменту – стародавній період. Найбільш тривалим був перший період розвитку управління – починаючи з 9-7 тис. років до н.е. приблизно до XVIII ст. Перш ніж виділитися в самостійну галузь знань, людство тисячоліттями по крупицях накопичувало досвід управління.

Перші, найпростіші, зародкові форми упорядкування й організації спільної праці існували на стадії первіснообщинного ладу. У цей час керування здійснювалося спільно, усіма членами роду, племені або громади. Старійшини і вожді родів і племен уособлювали собою керівний початок всіх видів діяльності того періоду.

Приблизно в 9-7 тисячолітті до н.е. в ряді місць Близького Сходу відбувся перехід від привласнюючого господарства (полювання, збирання плодів і т.п.) до принципово нової форми отримання продуктів – їх виробництва (виробляюча економіка). Перехід до виробляючої економіки і став точкою відліку в зародженні менеджменту, віхою в нагромадженні людьми певних знань в галузі управління.

У Стародавньому Єгипті був накопичений багатий досвід управління державним господарством. У цей період (3000 – 2800 рр. до н.е.) сформувався досить розвинений для того часу державний управлінський апарат і його обслуговуючий прошарок (чиновники-писарі та ін.).

Одним з перших, хто дав характеристику управлінню як особливій сфері діяльності, був Сократ (470 – 399 рр. до н.е.). Він проаналізував різні форми управління, на основі чого проголосив принцип універсальності управління.

Платон (428 – 348 рр. до н.е.) дав класифікацію форм державного управління, зробив спроби розмежувати функції органів управління.

Олександр Македонський (356 – 323 рр. до н.е.) розвинув теорію і практику управління військами.

Наведені матеріали не охоплюють всіх подій і дат, які так чи інакше характеризують процес накопичення знань в галузі управління, однак даний огляд дозволяє в якійсь мірі скласти уявлення про те, на що зверталася увага на ранніх стадіях розвитку древнього мистецтва і новітньої науки – менеджменту. Таким чином, проаналізувавши події древнього періоду, можна охарактеризувати їх як зародження менеджменту як науки.

Другий етап розвитку менеджменту

II період розвитку менеджменту – індустріальний період (1776 – 1890 рр.). Найбільша заслуга в розвитку уявлень про державне управління в цей період належить А.Сміту. Він є не тільки представником класичної політичної економії, але і фахівцем в галузі управління, оскільки зробив аналіз різних форм поділу праці, дав характеристику обов`язків правителя і держави.

Великий вплив на формування багатьох наукових напрямів і шкіл менеджменту зробило вчення Р.Оуена. Його ідеї гуманізації керування виробництвом, а також визнання необхідності навчання, поліпшення умов праці та побуту робітників актуальні і сьогодні.

Перший переворот у теорії і практиці управління пов`язаний зі створенням і використанням обчислювальної техніки. У 1833 р. англійський математик Ч.Беббідж розробив проект «аналітичної машини» – прообраз сучасної цифрової обчислювальної техніки, за допомогою якої вже тоді управлінські рішення приймалися більш оперативно.

Третій етап розвитку менеджменту

III період розвитку менеджменту – період систематизації (1856 – 1960 рр.). Наука менеджмент як наука про управління знаходиться в постійному русі. Формуються нові напрями, школи, течії, змінюється і вдосконалюється науковий апарат, нарешті, змінюються самі дослідники і їх погляди. З плином часу менеджери змінювали орієнтири від потреб своєї конкретної організації на вивчення сил управління, що діють в їх оточенні. Деякі з них вирішували свої управлінські проблеми тими способами, які, здавалося, спрацьовували і в минулі періоди. Інші дослідники шукали більш систематизовані підходи до управління. Їх індивідуальні успіхи і провали можуть дати цінні уроки для сьогоднішніх менеджерів.

По суті, те, що ми сьогодні називаємо менеджментом, зародилося в часи промислової революції в XIX ст. Виникнення фабрик як первинного типу виробництва і необхідність забезпечення роботою великих груп людей означали, що індивідуальні власники більше не могли спостерігати за діяльністю всіх працівників. Для цих цілей навчали кращих працівників – навчали для того, щоб вони могли представляти інтереси власника на робочих місцях. Це і були перші менеджери. Управління було визнано самостійною галуззю діяльності тільки в двадцятому столітті.

Четвертий етап розвитку менеджменту

IV період школи управління – інформаційний період (з 1960 р. по теперішній час).

Пізніші теорії управління розроблені в основному представниками кількісної школи, часто званої управлінською школою. Поява управлінської школи – наслідок застосування математики і комп`ютерів в управлінні. Її представники розглядають управління як логічний процес, який може бути виражений математично. У 60-і рр. починається широка розробка концепцій управління, що спираються на використання математичного апарату, за допомогою якого досягається інтеграція математичного аналізу і суб`єктивних рішень менеджерів.

Формалізація ряду управлінських функцій, поєднання праці, людини і ЕОМ зажадали перегляду структурних елементів організації (служб обліку, маркетингу тощо). З`явилися такі нові елементи внутрішньофірмового планування, як імітаційне моделювання рішень, методи аналізу в умовах невизначеності, математичне забезпечення оцінки багатоцільових управлінських рішень.

В сучасних умовах математичні методи використовуються практично у всіх напрямках управлінської науки.

Дослідження управління як процесу призвело до широкого поширення системних методів аналізу. Так званий системний підхід в менеджменті був пов`язаний із застосуванням загальної теорії систем для вирішення управлінських завдань. Він припускає, що керівники повинні розглядати організацію як сукупність взаємозв`язаних елементів, таких як люди, структура, завдання, технологія, ресурси.

Головна ідея системної теорії управління полягає в тому, що жодна дія не робиться в ізоляції від інших. Кожне рішення має наслідки для всієї системи. Системний підхід в управлінні дозволяє уникнути ситуацій, коли рішення в одній області перетворюється в проблему для іншої.

На базі системного підходу розроблялися завдання управління в декількох напрямках. Так виникла теорія непередбачених ситуацій. Суть її полягає в тому, що кожна ситуація, в якій опиняється менеджер, може бути схожою з іншими ситуаціями. Проте їй будуть властиві унікальні властивості. Завдання менеджера в цій ситуації полягає в тому, щоб проаналізувати всі фактори окремо і виявити найбільш сильні залежності (кореляції).

У 70-і рр. з`явилася ідея відкритої системи управління. Організація як відкрита система має тенденцію пристосовуватись до досить різноманітного внутрішнього середовища. Така система не є самозабезпеченою, вона залежить від енергії, інформації та матеріалів, що надходять ззовні. Вона має здатність пристосовуватися до змін у зовнішньому середовищі.

Таким чином, дотримуючись теорії систем, можна припустити, що будь-яка формальна організація повинна мати систему функціоналізації (тобто різні форми структурного поділу):

систему результативних та ефективних стимулів, що спонукають людей робити внесок в групові дії;

систему влади;

систему логічного прийняття рішень.

З точки зору економіки організації, найбільш істотні в науково-методичному плані результати були отримані в рамках ситуаційного підходу. Суть ситуаційного підходу полягає в тому, що форми, методи, системи, стилі управління повинні суттєво змінюватись в залежності від ситуації, що склалася, тобто центральне місце повинна займати ситуація. Це конкретний набір обставин, які сильно впливають на організацію в даний конкретний час. Іншими словами, суть рекомендацій з теорії системного підходу полягає у вимозі вирішувати поточну, конкретну організаційно-управлінську проблему в залежності від цілей організації і сформованих конкретних умов, в яких ця мета повинна бути досягнута. Тобто придатність різних методів управління визначається ситуацією.

Ситуаційний підхід вніс великий вклад у розвиток теорії управління. Він містить конкретні рекомендації, що стосуються застосування наукових положень до практики управління залежно від ситуації, що склалася і умов зовнішнього і внутрішнього середовища організації. Використовуючи ситуаційний підхід, менеджери можуть зрозуміти, які методи і засоби будуть щонайкраще сприяти досягненню цілей організації в конкретній ситуації.

Таким чином ми охарактеризували основні етапи розвитку менеджменту.