Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.курс. раб.ТДП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

36

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи з дисципліни

“Теорія держави і права”

для студентів спеціальності 6.030402 «Правознавство» усіх форм навчання

2008

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Теорія держави і права» для студентів спеціальності 6.030402 «Правознавство» усіх форм навчання // Укл. Г.О. Саміло. – Запоріжжя: ЗНТУ, - 2008. – 32 с.

Укладач: Г.О. Саміло, к.ю.н.

Рецензент: Л.С.Гамбург, доцент, к.ю.н.;

М.М. Жовтобрюх, доцент, к.ю.н.

Затверджено Затверджено

на засіданні Вченої ради на засіданні кафедри

Інституту Управління та права правознавства

ЗНТУ

Протокол № 5 протокол №1

від 25 січня 2008 р. від 14 січня 2008 р.

Мета і завдання курсової роботи

Теорія держави та права відноситься до суспільних і гуманітарних дисциплін. Дослідження загальних специфічних закономірностей виникнення, розвитку й функціонування держави і права як єдиних і цілісних систем виводить теорію держави і права на рівень фундаментальних дисциплін. У межах теорії держави та права вивчаються основні державно-правові поняття та категорії юриспруденції. Теорія держави та права закладає фундамент загальної юридичної культури, юридичного мислення, формує наукову базу юридичного світогляду.

Теорія держави і права має на меті озброїти студентів знаннями про права людини, правову державу, поняття, сутність і місце держави у політичні системі суспільства; об'єктивне і суб’єктивне юридичне право; правову норму та правові відносини; інші державно-правові явища та їх основні ознаки; загальні закономірності їх виникнення, функціонування і розвитку.

Це покладає на студентів обов’язок з перших занять зосередити зусилля на засвоєння відповідних фундаментальних юридичних понять та термінів, концепцій та категорій. Навчальна дисципліна «Теорія держави і права» покликана забезпечити формування у майбутніх правників цілісного, системного розуміння державно-правових явищ, генезис та закономірностей їх функціонування і розвитку, засвоєння основних категорій і понять сучасної юриспруденції і правової практики.

Це завдання може бути виконано шляхом засвоєння студентами юридичного факультету найбільш загальних і провідних закономірностей виникнення, структури, функціонування і розвитку держави і права, які і складають предмет даної науки.

Професіональна підготовка юристів забезпечується не тільки вивченням передбаченого навчальним планом комплексу дисциплін, але й написанням курсових та контрольних робіт, рефератів, наукових статей тощо. Курсова робота займає важливе місце у процесі оволодіння студентами ґрунтовними знаннями, навичками дослідження, творчої діяльності. Це самостійне дослідження студента, порівняно невелика за об’ємом науково-дослідницька або науково-практична робота. Для її створення студент використовує як науково-методичну літературу, так і свої спостереження і факти, результати експерименту, якщо він проводився, може висувати власні гіпотези та пропозиції щодо удосконалення норм чинного законодавства. Виконання студентами курсової роботи передбачено Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, яке затверджено наказом Міністерства освіти України від 2 червня 1993 р. № 161. Методичні рекомендації до виконання та захисту курсових робіт для студентів денної та заочної форм навчання узгоджено з Державним стандартом України 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення».

Відповідно з навчальним планом студенти І курсу денної та заочної форми навчання спеціальності 6.030402 «Правознавство» Запорізького національного технічного університету, виконують курсову роботу з курсу “Теорія держави і права”, що підсумовує отримані теоретичні знання, є однією із важливих форм самостійної роботи студентів.

Курсова робота з курсу “Теорія держави і права” запланована з метою формування системи правових теоретичних знань щодо основних та спеціальних закономірностей формування, становлення, розвитку та сучасного стану держави і права.

В процесі виконання курсової роботи студент повинен навчитися:

  • самостійно формулювати проблему дослідження та доводити його актуальність;

  • визначати мету, основні завдання, предмет та об’єкт дослідження;

  • здійснювати пошук і добір потрібної наукової інформації;

  • логічно і аргументовано висловлювати свої думки та пропозиції;

  • правильно оформлювати науково-довідковий матеріал;

  • публічно захищати підготовлену роботу.

Виконання курсової роботи сприяє більш глибокому засвоєнню теоретичних положень та концепцій як теорії держави і права, так й циклу історико-правових дисциплін, розвитку навичок логічно, послідовно, аргументовано викладати думку, формулювати власні висновки. Для успішного виконання курсової роботи необхідним є ретельний попередній аналіз та опрацювання наявних наукових, науково-публіцистичних та нормативних джерел. На початку виконання курсової роботи студенти повинні ознайомитись з цими Методичними рекомендаціями, а також з рекомендованою літературою. Дотримання рекомендацій допоможе уникнути типових помилок, для виправлення яких необхідні додаткові зусилля і час.