Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
медж.экономика.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
221.18 Кб
Скачать

9.2. Міжнародна ліцензійна торгівля

Зростання міжнародної торгівлі ліцензіями зумовлене рядом чинників, що стимулюють фірми продавати і купувати ліцензії на світовому ринку:

  • комерційна зацікавленість у здійсненні технологічного трансферту, як з боку ліцензіара (продаючи ліцензію він у короткий термін окуповує витрати на НДДКР, дістає додатковий прибуток), так і з боку ліцензіата (купуючи ліцензію, він економить на НДДКР, має доступ до передових науково-технічних досягнень, одержує доходи від використання новітніх технологій);

  • посилення конкурентної боротьби на світовому ринку;

  • прискорення випуску на ринок нової продукції;

  • одержання доступу до додаткових ресурсів;

  • проникнення і завоювання важкодоступних ринків у країнах, де широко використовуються тарифні і нетарифні бар'єри;

  • країни з обмеженими ресурсами науково-технічного розвитку, беручи участь у міжнародному технологічному обміні, мають можливість зайняти тверду позицію на світовому ринку без додаткових витрат;

Крім переваг міжнародне ліцензування має і недоліки, що для ліцензіара обертаються ось чим:

  • обмеження можливостей одержання майбутніх прибутків, пов'язаних із самостійним використанням активів, внаслідок передачі прав на досить тривалий період;

  • втрата контролю над якістю своєї продукції і технології;

  • зниження цінності технологій у тих випадках, коли вони можуть стати широко відомими і доступними

Об'єкти ліцензій:запатентований винахід чи технологічний процес;технологічні знання і досвід, ноу-хау;промислові зразки (нове художньо-конструкторське рішення, що визначає його зовнішній вигляд);товарний знак.

Ліцензії бувають патентні, тобто такі, що підтверджують передачу права використання патенту без відповідного ноу-хау, і безпатентні, тобто такі, котрі підтверджують право використовувати ноу-хау без патентів на винахід.

За обсягом переданих прав на використання науково-технічних знань ліцензіара розрізняють три види ліцензій:

  • проста (невиняткова), при продажу якої за ліцензіаром залишається право самостійно використовувати об'єкт ліцензії, а також надавати ліцензії на дану технологію й іншим ліцензіатам на даній території;

  • виняткова, що передбачає монопольне право ліцензіата використовувати технологію;

  • повна, що надає ліцензіатові виключне право на використання патенту або ноу-хау упродовж терміну дії угоди і відмовлення ліцензіара від самостійного використання предмета ліцензії упродовж цього терміну.

Ліцензія може бути відкритою, якщо патентом має право скористатися будь-яка зацікавлена особа. Ліцензія буває примусовою у випадку, якщо компетентні органи примушують патентовласника передати іншим особам право на використання патенту.

Продаж ліцензій здійснюється на основі укладання ліцензійної угоди. Ліцензійна угода – це договір, згідно з яким ліцензіар (продавець) надає ліцензіатові (покупцеві) дозвіл на використання у визначених межах своїх прав на патенти, «ноу-хау», товарні марки і за визначену винагороду.

Одним з найбільш важливих і складних питань при продажу і купівлі ліцензій є визначення ліцензійних платежів (ціни ліцензій). Ліцензійні платежі – це визначена винагорода ліцензіарові, виплачувана ліцензіатом як відшкодування за надання прав на використання предмета угоди.