Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

Контрольна робота №2

Тема: Вивчення компонентів-перемикачів.

Мета: ознайомитися з властивостями та методами компонентів TChexBox, TRadioButton та TRadioGroup сторінки Standard палітри компонентів та навчитися використовувати в процесі візуальної побудови додатку.

Теоретичні відомості

  1. TChexBox – незалежний перемикач

Незалежний перемикач TChexBox використовується для того, щоб користоувач міг обрати своє рішення у вигляді Да/Ні або Да/Ні/Не зовсім (в останньому випадку у віконці компоненту встановлюється прапорець, а саме віконце замальовується сірим кольором). Це рішення відображається у властивості State компоненту, яке є доступним як для читання, так і для запису. У складі вікна може бути декілька компонентів TChexBox. Стан будь-якого з них не залежитьвід стану інших, тому такі перемикачі називаються незалежними.

Основні властивості компонента:

Властивість

Тип

Призначення

AllowGrayed

Boolean

Дозволяє/забороняє використання стану cbGrayed (не зовсім)

Caption

String

Містить пов’язаний з компонентом текст

Checked

Boolean

Містить вибір користувача типу Да/Ні. Стани cbUnсhaked та cbGreyed відображаються як False

State

TChexBoxState

Містить стан компоненту. cbUnсhaked – ні, cbGreyed – не зовсім, cbCheked – так

Властивість Height та Width визначають параметри прямокутника, в якому виводиться текст.

  1. TRadioButton – залежні перемикачі

На відміну від TChexBox компоненти TRadioButton уявляють собою задлежні перемикачі, призначені для вибору одного з декількох взаємовиключаючих рішень. В компоненті-контейнері (TForm, TPanel, TGroupBox) розміщують як мінімум два таких компоненти. Вони можуть мати тільки два стани, які визначаються властивістю Checked. Якщо в одному компоненті ця властивість приймає значення True, в усіх інших компонентах, розміщених в тому ж контейнері, властивості Checked приймають значення False.

  1. TRadioGroup – група залежних перемикачів

Компонент класу TRadioGroup уявляє собою спеціальний контейнер, призначений для розміщення залежних перемикачів класу TRadioButton. Кожний перемикач потрапляє в спеціальний список Items і доступний за індексом.

Характерні властивості компоненту:

Властивість

Тип

Призначення

Columns

Integer

Визначає кількість стовпців перемикачів

ItemIndex

Integer

Містить індекс обраного перемикача

Items

TStrings

Містить список рядків з заголовками елементів

Після розміщення компоненту на формі він порожній. Для створення в ньому хоча б одного перемикача потрібно розкрити редактор списку Items та ввести хоча б один рядок. Рядки Items використовуються як поясненюючи підписи зправа від перемикачів, а їх кількість визначає кількість перемикачів в групі. Після створення компонента його властивість ItemIndex за умовчанням має значення –1, тобто жоден з перемикачів в групі не обрано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]