Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА ; ФИН, ПРЕД-Я.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Розрахунок акцизного збору

Платник: МП «Електроніка» за січень 2003 р. (скорочено)

Розділ 1. Обчислення акцизного збору

з/п

Код товару за гармонізова­ною системою опису та кодування товарів

Назва товарів згідно з вказаним кодом

Місткість спирту

(%)

Ємність пляшки

(л)

Кількість пляшок

Оподатковуваний оборот, л

Ставки акцизного збору, грн за одиницю виміру продукції

Сума податкового зобов'язання, грн

Разом

У перерахунку на 100% спирт

інші нараху­вання

підлягає сплаті до бюджету

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10—14

15

1

22.04

Вина виноградні

17

0,7

1500

1050

180

0,8

_

840

2

220300

Пиво

0,5

20200

10100

0,21

2121

3

22.04.10

Вина ігристі

0,7

2000

1400

1,6

2240

Всього

X

X

X

5201

Розділ 2. Результати перерахунку акцизного збору

1. Суми, сплачені в рахунок платежів, що підлягають сплаті за звітний місяць, всього 4680,00 грн. У тому числі:

  1. Щоденними платежами 2340-00 грн;

  2. При придбанні марок акцизного збору 2340-00 грн.

2. Сума, що підлягає доплаті за цим рахунком (___________________________________)

(позитивне значення різниці між сумою графи 15 розділу 1 і сумою пункту 1 розділу 2 розрахунку)

Керівник підприємства __________ підпис ___________ Головний бухгалтер__________ підпис ___________

« 18 »______ лютого ______________________2003 р.

Обчислена за розрахунком підсумкова сума акцизного збору змен­шується на суми, сплачені протягом місяця авансовими платежами, і різниця вноситься до бюджету протягом 10 календарних днів, на­ступних за останнім днем подання розрахунку.

Відповідальність за порушення правил маркування встановлених видів підакцизних товарів, неправильність обчислення акцизного збору і несвоєчасність його сплати несуть платники цього податку. Так, за несвоєчасну реєстрацію юридичних осіб і підприємців як платників акцизного збору вони платять штраф у розмірі 100 неопо­датковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі виявлення внаслідок перевірки недоплати суми акцизного збору юридичні особи і підприємці платять до бюджету штраф, який дорівнює однократному розміру донарахованої суми платежу. За ці ж порушення протягом року після попередньої перевірки утримуєть­ся з порушників штраф у двократному розмірі донарахованої суми платежу. За неподання або невчасне подання податковим органам декларацій, розрахунків або інших документів, необхідних для розра­хунку податків і платежів, до винуватців застосовується фінансова санкція в розмірі 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за кожний випадок. У разі невчасної сплати акцизного збору платнику нараховується пеня в розмірі 120 % річних від облікової ставки НБУ за кожний день прострочення платежу.

Відповідальність за правильність обчислення і своєчасність стяг­нення та сплати акцизного збору до бюджету несуть і податкові агенти. Так, у разі продажу (інших видів відчуження) податкови­ми агентами підакцизних товарів (продукції) без надання письмо­вого повідомлення покупцю (одержувачу) таких підакцизних това­рів (продукції) про його обов'язки щодо сплати акцизного збору або без визначення його суми окремим рядком у документах, а також при продажу (відчуженні) підакцизних товарів (продукції) без вклю­чення суми акцизного збору до їх ціни податковий агент сплачує штраф у подвійному розмірі такого акцизного збору при невне­сенні або несвоєчасному внесенні до бюджету сум акцизного збо­ру, стягнутих з його платника, податковий агент сплачує пеню в роз­мірі 120% облікової ставки НБУ за кожний день прострочення пла­тежу.

Податковий агент може бути позбавлений свого статусу за рішен­ням суду (арбітражного суду).

У разі, коли податковий агент позбавляється свого статусу, його повноваження, а також відповідальність покладаються на покупців (одержувачів) таких підакцизних товарів (продукції) у порядку, що встановлюється центральним органом Державної податкової служби України.