Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 2 лекция 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
39.16 Кб
Скачать
  1. Джерела формування громадської думки

Виділяють два основних джерела формування і розвитку громадської думки. Перший – це безпосереднє спостереження за навколишнім, схвалення або осуд тих або інших дій, рішень чи висловлювань. Це багато в чому стихійно утворене і практично не піддаване регуляції джерело громадської думки.

Друге джерело громадської думки – це засоби масової інформації, які надають цілеспрямований вплив на оцінки, думки і поведінку людей. В даний час засоби масової інформації виступають як головний інструмент формування громадської думки, впроваджуючи в масову свідомість певні ідеї, цінності, норми, соціальні установки та зразки поведінки. Враховуючи важливу роль засобів масової інформації в житті суспільства, їх іноді називають «четвертою владою».

Як джерела формування громадської думки можуть виступати численні форми суспільного досвіду, перш за все досвіду найближчого соціального оточення людей, а також наукові знання, офіційна інформація, відомості, що поставляються установами освіти та культури, засобами масової інформації та пропаганди тощо. Оскільки кожне з цих джерел відображає дійсність з різним ступенем адекватності, громадська думка, що формується на цій базі може бути більшою чи меншою мірою «справжньою», відповідаючою реальним інтересам соціального розвитку, або «хибною», ілюзорною.

Громадська думка складається з широко поширеної інформації, як то: думок, суджень, переконань, ідеологій, так само як і з чуток, пліток.

У формуванні громадської думки велику роль відіграють засоби масової інформації (ЗМІ), зокрема: телебачення, радіомовлення, друковані видання (преса). Істотно зростає вплив електронних засобів, соціальних мереж, блогів, твіттера, youtube відео каналів, інтернет форумів. На громадську думку впливають також думки людей, визнаних суспільством авторитетними і компетентними, особистий досвід людей.

Інструментами впливу на громадську думку з боку держави є пропаганда і цензура.

Завдання до семінару

  1. Поняття соціального механізму формування громадської думки

  2. Основні компоненти механізму формування громадської думки

  3. Джерела формування громадської думки

  4. Основні типи висловлювань, їх форма та зміст

  5. Помилки формування громадської думки

  6. Громадська думка та громадський настрій