Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laba_4.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
277.5 Кб
Скачать

4 Порядок виконання роботи

  1. За допомогою пінцета покладіть петлю в чашку і ретельно її промийте проточною водою впродовж декількох хвилин. У разі потреби (якщо на петлі є сліди жиру, наприклад, у результаті торкання пальцями) попередньо її знежирити, протерши ватним тампоном у мильному розчині. Потім аналогічну операцію повторіть із внутрішньою поверхнею чашки. Обов’язково впевнитися, що петля, зачіп та чашка знежирені.

  2. Налити в чашку 7 (див. рис. 7.3) води в такій кількості, щоб петля могла в ній повністю зануритися у вертикальному положенні.

  3. Підвісити петлю за допомогою пінцета на зачіп вимірювальної пружини динамометра 3, не торкаючись до неї пальцями. Визначте нульовий рівень відліку.

  4. Встановити чашку з водою на підставку 8.

  5. Підняти підставку з чашкою (рис. 7.3, позиції 7, 8) так, щоб петля повністю занурилася у рідину. Зафіксуйте це положення підставки за допомогою відповідних гвинтів.

  6. Спостерігаючи за стрілкою на шкалі динамометра, повільно повертайте гвинт 9 доти, поки не розірветься плівка рідини, що тягнеться за петлею. Найбільше значення сили відносно нульового рівня (сили поверхневого натягу) запишіть у таблицю 7.1.

  7. Виконати вимірювання, що описані в пп. 5, 6, кілька разів. Запишіть у таблицю 7.1 результати п’яти дослідів.

  8. Обчислити середнє значення сили поверхневого натягу та похибку її вимірювання за допомогою формул:

,

,

,

де – похибка приладу (половина ціни поділки шкали динамометра); – випадкова похибка; – загальна похибка вимірювань.

Таблиця 7.1

Півпериметр l= <l> ±Δl =50,1±1,0 мм

Номер

досл. (і)

n=0;

F, мН

n=1;

F, мН

n=2;

F, мН

n=3;

F, мН

n=4;

F, мН

n=5;

F, мН

1

2

3

4

5

Середнє знач. сили

, мН/м

, мН/м

  1. Обчислити середнє значення коефіцієнта поверхневого натягу води та його похибку:

,

,

де <l> – середнє значення півпериметра петлі; – похибка її вимірювань. Запишіть результати розрахунків у таблицю 7.1.

  1. За допомогою піпетки додайте у чашку з водою одну краплю 10% розчину мильного порошку (ПАР).

  2. Виконати вимірювання коефіцієнта поверхневого натягу розчину так, як це описано у пп. 5–9.

  3. За допомогою піпетки додати у чашку з водою ще одну краплю 10% розчину мильного порошку (ПАР). Виконати вимірювання коефіцієнта поверхневого натягу розчину (див. пп. 5–9). Цю процедуру повторити 4–5 разів, доки не виникне насичення, тобто коли сила поверхневого натягу перестане залежати від кількості крапель.

  4. Побудувати графік залежності коефіцієнта поверхневого натягу рідини від кількості крапель ПАР ( ). На графіку зобразити похибки вимірювання коефіцієнта поверхневого натягу.

  5. Зробити висновки до лабораторної роботи: 1) запишіть експериментально отримане вами значення коефіцієнта поверхневого натягу води, порівняйте цей результат з табличним; 2) проаналізувати залежність та поясніть, чим викликано насичення.

  6. Після вимірювань необхідно з петлі та із зачепа динамометра витерти рідину за допомогою чистої м'якої ганчірочки або чистого промокального паперу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]