Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билет№5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
55.3 Кб
Скачать

2. Чи буває таке, коли підраховані Вами ціни облігацій і акцій різняться від реальних ринкових цін?

Так, таке буває, коли підраховані ціни облігацій і акцій різняться від реальних ринкових цін. Це відбувається у випадку зміни реальної ринкової ціни за будь-яких умов.

Ринкові ціни на облігації, як і акції (активи), постійно змінюються на біржі під впливом різних чинників, серед яких найважливішими є: стан грошового потоку від облігацій чи акцій, темпи приросту грошового потоку, ризик або непевність грошового потоку. Збільшення грошового потоку підвищує ціну цінних паперів, і навпаки, ціна акцій та облігацій падає, якщо грошовий потік зменшується, стає непевним. Ця залежність є основною в оцінці активів. Враховуючи непевність, ризик, пов'язаний з фактором часу, майбутні платежі дисконтують, тобто за майбутньою вартістю грошових доходів визначають теперішню їх вартість (РУ), знаючи термін і відсоткову ставку, яка називається дисконтною. Дисконтна ставка — це відсоткова ставка, яка застосовується до майбутніх платежів для врахування ризику. Високий ризик означає високу ставку дисконту (капіталізації), малий ризик означає низьку дисконтну ставку. Це правило слід враховувати, обчислюючи теперішню вартість інвестованих грошей.

Основним фактором, що впливає на коливання цін на визначені цінні папери, є фактор попиту-пропозиції.

Даний фактор є одним з найбільш важливих законів функціонування ринкового механізму.

У кожен даний момент співвідношення попиту та пропозиції в сутності являє собою складну сукупність незалежно прийнятих рішень. Результат їхньої взаємодії відбивається на динаміці цін. Курсова вартість цінних паперів постійно коливається залежно від зміни співвідношення між попитом на ті або інші цінні папери та їх пропозицією на ринку. У свою чергу, попит і пропозиція залежить від очікуваної зміни рівня позичкового відсотка, а за звичайними акціями – і доходів, які визначаються, насамперед, перспективами розвитку корпорації, що випустила акції, а також станом політичної обстановки, загальною економічною ситуацією в країні. На курс цінних паперів також впливає стан державних фінансів і грошового обігу. Інфляційне знецінення грошей призводить до зменшення попиту на цінні папери з фіксованим доходом і водночас зростає попит на звичайні акції, облігації, що конвертуються.

Є ще такі "вартісні фактори" цінних паперів як тривалість їх "життя", а також ліквідність.

Вартість конкретних цінних паперів завжди знаходиться в прямій залежності стосовно тривалості їх "життя". Це означає, що чим більша вартість "життя" цінних паперів, тим більшою є їх вартість.

Ліквідні цінні папери легко переходять із власності одних інвесторів у власність інших. Можна сказати, на них у будь-який момент часу існує попит та пропозиція. Таким чином, вартість цінних паперів знаходиться стосовно ліквідності в зворотному взаємозв'язку. Чим більш ліквідними є визначені цінні папери, тим меншою є їхня вартість.

У будь-якому випадку варто визнати, що реальна ціна конкретного цінного папера являє собою результат взаємодії безлічі факторів, що складаються на визначений момент та вона може змінюватися у майбутньому зі зміною цих факторів, тому ціни на акції та облігації, що підраховані можуть відрізнятися від реальних ринкових цін.