Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М у ДП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

6.2.3. Технологічний процес виробництва

Опис технологічного процесу необхідно починати з вибору початкової заготовки. Потім вказати, як здійснюється підготовка слябів до посаду, посад в нагрівальні печі, в яких нагрівальних пристроях відбувається нагрів металу, як і до якої температури. Далі описати процес прокатування на стані: якщо прокатка ведеться на товстолистовому стані, вказати схеми прокатки, якщо на сортовому стані - дати характеристику калібрів валків для прокатки сортових профілів. Потім вказати температуру кінця прокатки, чим вона обмежується (якщо прокатування ведеться на товстолистовому стані, то необхідно вказати температуру кінця прокатки на чорновій кліті, температуру початку і кінця прокатки на чистовій кліті). Далі описуються всі операції, які здійснюються під час руху металу технологічним потоком, поки метал не поступить на склад готової продукції. Якщо метал прямує на термічну обробку, вказати на якому обладнанні відбувається термообробка металу, режими термічної обробки.

6.3. Спеціальна частина

В спеціальній частині проекту кожен студент повинен більш глибоко і детально пропрацювати тему дипломного проекту, використовуючи додаткову літературу, рекомендації керівника дипломного проектування

Усі теми дипломних проектів умовно можна розділити на дві великі групи:

1) Удосконалення технології виробництва або розробка нової технології.

2) Реконструкція, модернізація обладнання якої-небудь ділянки.

Якщо тема дипломного проекта відноситься до першої групи, то необхідно дати докладний опис існуючої технології, вказати конкретні недоліки і до яких втрат вони приводять. Тут необхідно вказати, скільки одержано браку, продукції 2-го або 3-го сорту, яка ціна продукції I сорту і на скільки вона знижується при перекладі металу в брак, у 2-й і 3-й сорти; чи вплине це на витрати металу, прокатних валків, палива і ін.

Якщо тема дипломного проекту відноситься до другої групи, то необхідно дати докладне описання механізму або обладнання ділянки, яке повинне бути реконструйовано або замінено на нове, вказати недоліки в його роботі і до чого вони приводять (до простою стану, отриманню продукції низької якості та ін.)

Тут необхідно також конкретно вказати:

- якщо стан простоював з вини даного механізму, то скільки годин і скільки тонн металу не додано з цієї причини (згідно агрегатного журналу);

- якщо з вини даного механізму виникає брак або метал переводять в 2-й і 3-й сорт, то скільки тонн металу було переведено в кожну групу згідно даним звіту ВТК і на скільки підвищилася його собівартість при перекладі в кожну категорію, яка собівартість;

- якщо механізм має низьку пропускну спроможність, то необхідно вказати його пропускну спроможність і пропускну спроможність суміжних ділянок, порівняти їх.

При розробці заходів по усуненню виявлених недоліків необхідно:

- якщо тема дипломного проекту відноситься до першої групи, описати докладно те вдосконалення технології, яке усуне виявлені недоліки; при цьому необхідно вказати, до чого це приведе (на скільки відсотків знизиться брак, переклад металу в 2-3 сорт або скоротяться додаткові витрати на обробку металу);

- якщо тема відноситься до другої групи, то необхідно детально описати суть самої реконструкції ділянки або механізму, привести схему або креслення реконструкції. А також вказати до чого приведе ця реконструкція:

- зниженню простоїв і на скільки відсотків(годин на рік);

- зниженню виходу брака, продукції 2-го і 3-го сорту і на скільки відсотків (тон у рік);

- збільшенню пропускної спроможності ділянки і на скільки відсотків (тон у рік);

- зниженню витрат металу, палива, прокатних валків і ін., і на скільки.

При виконанні спеціальної частини необхідно використовувати вітчизняні і зарубіжні винаходи по темі проекту, раціоналізаторські пропозиції і результати науково-дослідних робіт.