Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

3.3 Облік виробничих запасів.

Для обліку виробничих запасів призначено рахунок 20 “Виробничі запаси”.

Канцелярське приладдя, медикаменти і готові ліки (крім спирту медикаментів та перев’язувальних засобів, що дорого коштують ), придбані та відразу видані на поточні потреби, списуються на фактичні видатки з відображенням їх загальної суми за доходами і видатками.

Поза балансом бюджетної установи на позабалансовому рахунку 02 “Активи на відповідальному зберіганні” обліковують тмц:

  • прийняті установою на відповідальне зберігання (включаючи спец обладнання, придбане для виконання науково-дослідницьких і конструкторських робіт за договорами);

  • оплачені вищестоящим органом із державного та місцевих бюджетів і відвантажені установам своєї системи;

  • які перебувають на інших бюджетах;

  • усі види обладнання та предмети тирів, спортивних стрільбищ, кабінетів військової дисципліни навчальних закладів тощо.

3.4 Облік тварин на вирощуванні та відгодівлі.

Облік всіх тварин на вирощуванні і відгодівлі, птиці, кролів, хутрових звірів, сімей бджіл, незалежно від їх вартості ведеться на рахунку 21 “Тварини на вирощуванні та відгодівлі”. Молодняк тварин, одержаний від приплоду у власному господарстві, оприбутковується за плановою собівартістю на підставі акта на приплід в день отелення, опоросу тощо. Приріст ваги приєднується до початкової ваги молодняку на підставі акту.

3.5 Облік МШП.

МШП обліковують на рахунку 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”. Надходження МШП на склад оформлюється накладною (вимогою), а у випадках розбіжностей складається акт приймання матеріалів. У бухгалтерському обліку вартість придбаних МШП відображається за первісною вартістю за дебетом рахунку 22/1 “МШП на складі” в кореспонденції з кредитом рахунків:

-361 “Розрахунки в порядку планових платежів” – при придбанні МШП у порядку планових платежів;

  • 362 “Розрахунки з підзвітними особами” – при придбанні підзвітними особами;

  • 364 “Розрахунки з іншими дебіторами”;

  • 675 “Розрахунки з іншими кредиторами”.

При придбанні МШП бюджетні установи створюють фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах, облік якого ведеться за субрахунком 411 “Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами”.

3.6 Облік матеріалів і продуктів харчування.

На рахунку 23 “Матеріали і продукти харчування” обліковуються матеріали і продукти харчування, що знаходяться в установі за субрахунками.

Продукти харчування і тара на складі повинні розміщуватись за найменуваннями, сортами в доступних місяцях у секціях, а в середині секцій – за окремими видами (на стелажах, ящиках, полицях тощо).

Облік надходження продуктів харчування ведеться у накопичувальній відомості. Записи здійснюються на підставі первинних документів (накладна, акт приймання) в кількісному та сумовому вираженні.

Дані накопичувальної відомості є підставою для здійснення записів у меморіальному ордері № 11 “Зведення накопичувальних відомостей про надходження продуктів харчування”.

Відпуск продуктів харчування зі складу установи до харчоблоку проводиться на підставі меню-вимоги на видачу продуктів харчування ф. № 3-4. Записи до меню-вимоги здійснюється лікарем (дієтсестрою) і працівником бухгалтерії в такому порядку.

У меню-вимозі лікар (дієтсестра) зазначає кількість продуктів харчування для приготування однієї порції кожної страви відповідно до затверджених норм харчування на одного хворого у лікувальних закладах, або на одну дитину в навчальних закладах, дошкільних установах. Працівник бухгалтерії визначає кількість продуктів для всіх порцій однієї страви.

На підставі даних меню-вимог заповнюється накопичувальна відомість про витрачання продуктів харчування ф. 3-12.

У накопичувальній відомості про витрачання продуктів харчування протягом місяця в окремих графах здійснюються записи про кількість витрачених продуктів харчування за кожний день ( або декілька днів) виходячи з меню-вимоги.

Після закінчення місяця у відомості підраховується загальна кількість витрачених продуктів харчування за місяць, зазначається їх ціна за одиницю і визначається загальна вартість витрачених продуктів харчування за звітний період. Одночасно звіряється кількість осіб, які одержують харчування.

Накопичувальні відомості про витрачання продуктів харчування складаються по кожній матеріально-відповідальній особі та разом з меню-вимогами у встановлений термін подаються до бухгалтерії.