Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трунова.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
60.91 Кб
Скачать

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Поняття та правова природа шлюбу……………………………………5

1.1 Історичні аспекти та форми становлення шлюбу та сім’ї………………..5

1.2 Правове регулювання та умови укладення шлюбу……………………….7

1.3 Заручини…………………………………………………………………….12

1.4 Реєстрація шлюбу і її значення…………………………………………....14

Розділ 2. Правове регулювання розірвання шлюбу……………………………...18

2.1 Розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану…………………………………………………………………………………18

2.2 Розірвання шлюбу за рішенням суду……………………………………..20

Розділ 3.Поняття, підстави і порядок визнання шлюбу недійсним……………..24

3.1 Недійсність шлюбу…………………………………………………………24

3.2 Правові наслідки недійсності шлюбу……………………………………..28

Висновок………………………………………………………………………...30

Список використаних джерел…………………………………………………32

Вступ

У вступі сформулюйте належним чином завдання, не загальними виразами- конкретно сформовані завдання!!!

Вивчаючи Цивільне та Сімейне право України я зрозуміла, що ці дисципліни є одними із найважливіших у галузі юриспруденції. Обираючи тему курсової роботи обрала: «Шлюб, як інститут сімейного права».

Я вважаю ця тема є актуальною тому, що сім'я - це маленька святиня для кожного з нас. Вона об'єднує в собі не лише біологічні аспекти продовження роду, але й духовні, матеріальні аспекти та, згідно із старими соціальними доктринами, сім'я також є первинною ланкою суспільства. У суспільстві головні проблеми – не економіка, не політика, а проблема взаємин між жінкою і чоловіком, проблема взаємин у сім'ї. Шлюб є домінуючою, основною формою сімейного життя. Він ґрунтується на почутті любові, справжній дружбі і повазі. В переважній більшості випадків саме це є основним аргументом жінки та чоловіка укласти шлюб. І, звичайно те, що нормальна, повноцінна сім'я виникає і розвивається лише на основі шлюбу. Із правових норм, що регулюють порядок та умови його укладення, починається правове регулювання особистих немайнових та майнових відносин між подружжям. Відносно яких на сьогодні виникає багато питань. Отже, актуальність теми обумовлюється особливою значимістю шлюбу у житті кожної людини, про особливості якого вона повинна знати.

Метою моєї роботи є здійснити комплексне дослідження та узагальнення нормативної бази сучасного законодавства, що регулює умови та порядок укладення, припинення та визнання шлюбу недійсним.

Завданням моєї роботи є вивчити і науково обґрунтувати шлюб, як основний інститут сімейного права. ??????????????????

В процесі цього дослідження я використала широкий круг навчальної літератури. Нормативною базою були діючий Цивільний та Сімейний кодекс, науково-практичний коментар до Цивільного та Сімейного кодексу, Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Правила державної реєстрації актів цивільного стану в Україні. Використовувала статті Костенко, Фогель, Нетреба, Падучак, Почекіна, що опубліковані в юридичній періодичній пресі, різні сайти мережі Інтернет, а також підручники таких авторів, як Ромовська, Дякович, Мироненко та ін.

Об’єктом мого дослідження є правовідносини в сфері укладання, розірвання та визнання недійсним шлюбу відповідно до чинного законодавства.

Предмет дослідження – норми в даниій сфері сус. віднос.

шлюб, як інститут, який регулює відносини між жінкою і чоловіком.

Розглядаючи матеріал даної теми я прагнула висвітлити такі питання:

1. Поняття та правова природа шлюбу (історичні аспекти та форми становлення шлюбу і сім’ї, правове регулювання та умови укладення шлюбу, заручини, реєстрація шлюбу та її значення)

2. Правове регулювання розірвання шлюбу (розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану та за рішенням суду)

3. Поняття підстави і порядок визнання шлюбу недійсним (недійсність та правові наслідки недійсності шлюбу)

Логіка дослідження зумовила структуру курсової роботи: вступ, 3 розділи, висновок, список використаних джерел із 21 найменування. Загальний обсяг 33 сторінки.

Розділ 1.Поняття та правова природа шлюбу

1.1 Історичні аспекти та форми становлення шлюбу і сім’ї

Основою сім'ї є шлюб — історично обумовлена, санкціонована та регульована суспільством форма взаємин між чоловіком і жінкою, що визначає їхні права та обов'язки по відношенню одне до одного і до дітей.

Шлюб являє собою надзвичайно складну діалектичну єдність біологічного і соціального, матеріального і духовного, громадського і особистого.[21]

Початковим типом суспільного регулювання статевих взаємин є дуально-родовий, або груповий, характерний для ранньої стадії первіснообщинного ладу. Він відбивав відносини між родами, а не між особами, котрі вступали у статеві взаємини. Міжродові ж відносини регулювалися екзогамією — забороною шлюбів усередині роду. У подальшому груповий шлюб (між групою жінок одного роду і групою чоловіків іншого роду незалежно від їхнього віку) звужувався до осіб, які належали до одного покоління, перетворюючись на парний шлюб. Історично він розпадається на три етапи: на першому члени подружжя, діставши право на статеві взаємини, продовжували належати до різних родів і проживали окремо; на другому — чоловік переходив жити у рід дружини (матрилокальний шлюб), оскільки спадковість визначалася по материнській лінії; на третьому етапі, з переходом людства до землеробства і скотарства, дружина стала оселятися в роду чоловіка (патрилокальний шлюб). Господарські умови останнього етапу сприяли зростанню ролі чоловіка, що викликало необхідність у закріпленні цього статусу, зокрема через право на спадковість та власність. Саме це дало поштовх до формування моногамного шлюбу — союзу чоловіка з однією жінкою. Переважно моногамний шлюб побутує і в сучасних суспільствах (хоча в окремих державах він виступає у вигляді полігінії (багатоженства) або поліандрії (союзу жінки з кількома чоловіками). [20]

Єдиношлюбність як найбільш поширений тип статево-правових відносин не є уніфікованою системою; вона проявляється через різні форми, що утворилися або історично, або внаслідок контактів між різними народами.

Характерний для населення України моногамний шлюб мав різні форми — як наслідки змін соціально-економічної, етнокультурної та конфесійної ситуації. Можна визначити такі його основні форми: за згодою (домовленістю, договором), на віру, уходом і уводом. Із цих чотирьох варіантів лише шлюб за згодою вважався законним, оскільки вписувався в систему державного права та релігійних канонів; інші ж за певних умов визнавалися тільки звичаєвим правом. [14]

Із XVI—XVII ст. оформлення шлюбу взяла на себе церква, котра оголосила його таїнством і домоглася, аби шлюб набував чинності лише через вінчання. Як наслідок опору втручанню церкви, що зобов'язувала молодих лише після вінчання жити подружнім життям, виник шлюб «на віру». Це означало, що люди живуть не повінчавшись, на віру, справивши, принаймні, невеличке весілля, а не справивши весілля, не можна жити у парі, навіть коли люди й повінчалися. Трансформація статусу української жінки викликала таку форму шлюбу, як шлюб «за домовленістю». Він включає взаємну згоду молодих на шлюб і водночас обов'язкове благословіння батьків. Шлюби «уводом», добре відомі ще наприкінці XIX ст., нерідко також пов'язувалися з викраденням дівчини, але переважно за її згоди, хоча і всупереч волі її батьків. Значно ширше побутування мали шлюби «уходом» — часто проти волі обох пар батьків, які не погоджувалися на пошлюблення дітей, або через порушення шлюбної угоди, або коли наречена була покриткою, або коли молоді належали до різних національностей, релігій тощо. До шлюбів «уходом» нерідко вдавалася біднота, неспроможна придбати подарунки за шлюбною угодою. Саме тому по мірі зубожіння значної частини селян та міщан деякі види оплати, передбачені шлюбною угодою, наприкінці XIX ст. відпали. [21]

Отже, інститут шлюбу, шлюбних відносин між чоловіком та жінкою виник ще на ранніх етапах розвитку людської цивілізації. Його розвиток проходив у формах, які відповідали кожному з історичних періодів, оскільки шлюб завжди мав історичний характер.