Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 лекция 1 семестра4813118827117168934.pptx
Скачиваний:
112
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
5.3 Mб
Скачать

ПРОТИГЕЛЬМІНТНІ ЗАСОБИ

Суцвіття пижма звичайного

Використовують у вигляді настою, по 1 столовій ложці 3 рази на день.

ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ

Фенасал -синтетичний

 

 

ЦЕСТОДОЗІВ

 

 

протиглисний засіб.

 

 

Застосовується в

 

 

таблетках по схемі з

 

 

одночасним вживанням

 

 

напіврідкою

 

 

легкозасвоюваною

 

 

нежирною дієтою. З

 

 

метою прискорення

 

 

переходу фенасалу з

 

 

шлунка в кишечник

 

 

перед його прийомом

 

Препарат добре

вживають 2 г натрію

 

переноситься. У деяких

гідрокарбонату. Перед

 

хворих можлива поява

прийомом таблетки

 

нудоти, алергічних

 

реакцій, загострення

старанно розжовують. Є

 

дерматиту.

ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ЦЕСТОДОЗІВ Насіння гарбуза

Застосовується у вигляді розтертого порошка з медом чи варенням, попередньо призначають ранкову клізму, ввечері – сольове проносне.

ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ

ЦЕСТОДОЗІВ

Кора гранатника

.Використовується висушена кора стовбура і гілок цієї рослини. Як протигельмінтний засіб застосовується у формі відвару (25-40 г кори на 200- 300 мл води). Хворі приймають його натще, протягом однієї години.

Механізм протигельмінтної дії полягає в тому, що настає параліч м’язів стьожкових глистів під впливом алкалоїдів пельєрину і ізопельєрину.

ЗАСОБИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ПОЗАКИШКОВИХ ГЕЛЬМІНТОЗІВ.

На території України позакишкові гельмінтози зустрічаються дуже рідко, на відміну від тропічних країн. До цієї групи гельмінтозів належать фасціольоз і опісторхоз, збудники яких викликають ураження печінки, шистозоматоз і більгарціоз, збудники яких паразитують у кровоносних судинах. Крім того, в лімфатичних судинах можуть поселятися нематоди, трематоди, філярії. Для лікування цих захворювань використовуються

ПРОТИМІКОЗНІ ЗАСОБИ

Протимікозні засоби - це лікарські препарати, які застосовуються для лікування грибкових інфекцій шкіри (дерматомікози), волосся (трихофітія і мікроспорія), нігтів (оніхомікози). Серйозним ускладненням при тривалому лікуванні антибіотиками, особливо широкого спектра дії, є ураження організму дріжджовими грибками роду Сапсіісіа, зокрема грибком Сапсіісіа аІЬісапз. При цьому можуть уражуватись шкірні покриви, слизові оболонки травного тракту, вагіни, інші органи, виникати сепсис.

Для профілактики і лікування мікозів використовуються ністатин, леворин, гризеофульвін, амфотерицин В, нітрофунгін, клотримазол тощо.

ПРОТИМІКОЗНІ ЗАСОБИ

Ністатин - антибіотичний препарат. Згубно впливає на патогенні гриби, особливо на збудників кандидозу. Призначають для профілактики і лікування цього захворювання при локалізації процесу на слизових оболонках ШКТ, жіночих статевих органів. Із профілактичною метою використовують при тривалому застосуванні антибіотиків, особливо широкого спектрадії.

Застосування ністатинової мазі поєднується з пероральним прийомом таблеток. Із шлунковокишкового тракту не всмоктується.

ПРОТИМІКОЗНІ ЗАСОБИ

Леворин - антибіотик. За своїми властивостями і застосуванням відповідає ністатину. Випускають його в таблетках для перорапьного (по 500000 ОД), трансбу кального (по 500000 ОД), вагінапьного (по 250000 ОД) застосування; леворинова мазь містить 500000 ОД в 1 г.

ПРОТИМІКОЗНІ ЗАСОБИ

Гризеофульвін

-протигрибковий антибіотик, застосовується при трихофітії, мікроспорії, епідермофітії. Випускається в таблетках, суспензії, лініменту для місцевого застосування.

Таблетки приймають усередину під час їди з чайною ложкою олії (6-8

таблеток на добу