Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_lektsia_1_semestra.pptx
Скачиваний:
66
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
4.72 Mб
Скачать

Як антисептичний засіб калію перманганат використовують у

водних розчинах для промивання ран (0,1-0,5 %), для полоскання рота і горла (0,01-0,1%), для спринцювання і промивання в гінекологічній і урологічній практиці. Для обробки опікових поверхонь на шкірі цей препарат застосовують у більш концентрованих розчинах (2-5 %).

Розчин калію перманганату (0,02-0,1 %) використовують також для промивання шлунка при гострих отруєннях.

Окисники

Розчин перекису водню

Містить близько 3 % перекису водню.

При контакті розчину перекису водню з тканинами виділяється велика кількість піни, яка сприяє очищенню, наприклад, гнійної рани від сторонніх часточок і мертвих тканин, згустків крові, мікроорганізмів тощо. Сприяє також зупинці капілярної кровотечі.

Протимікробна дія слабкіша, чим у пермаганату калію

Використовують

розчин перекису водню для полоскання при запальних процесах рота і горла (стоматити, ангіна), для очистки і лікування забруднених і гнійних ран, зупинки носових кровотеч тощо.

Похідні

нітрофурану

Мають у складі нітрогрупу – NO2

Механізм дії полягає у відновленні NO2 в аміногрупу – NH2 і руйнуванні ряду ензимних

систем мікроорганізмів і

порушенні росту і

Похідні нітрофурану

Похідні нітрофурану

Використовуються не тільки як антисептики, але й хіміотерапевтичні засоби . Препарати цієї групи

проявляють згубну дію на грампозитивні і грамнегативні патогенні мікроорганізми, а

також на деякі великі віруси,

трихомонади, лямблії.

Фурацилін

•Як антисептик розчин фурациліну в концентрації 1:5000 використовують для лікування гнійних ран, пролежнів, опіків, зрошуючи їх поверхню і накладаючи вологі пов’язки.

Спиртовий розчин фурациліну(1:1500)застосовуютья к вушні краплі при хронічних гнійних отитах, фурункулі зовнішнього слухового проходу тощо. 0,2 % фурацилінова мазь застосовується при блефаритах.

використовують місцево для лікування і профілактики гнійно- запальних процесів і перорально для лікування бацилярної дизентерії. Випускається в порошку і таблетках по 0,02 г.

Похідні нітрофурану

Фуропласт-володіє протимікробною активністю.

Показання до застосування: Дрібні травми шкіри

(садна, подряпини, тріщини, порізи та ін.)

Спосіб застосування: Наносять тонким шаром на ушкоджену ділянку шкіри. Препарат швидко висихає і утворює щільну еластичну плівку, яка не змивається водою і тримається 1-3 діб. При

Похідні нітрофурану

Ліфузоль

Показання до застосування: Застосову ють для захисту не тільки операційних ран, післяопераційних шкірних швів від інфікування (замість наклейки і пов'язки), але і шкіри від мацерації (розм'якшення і руйнування тканин внаслідок тривалого впливу на них рідини) при свищах .

Детергенти

Детергенти - це синтетичні сполуки, які характеризуються високою поверхневою активністю і, у зв’язку з цим, миючими, дезінфікуючими і розчиняючими властивостями.

Механізм дії детергентів грунтується на їх здатності різко порушувати поверхневий натяг, в результаті чого значно зростає проникність оболонки мікроорганізмів, дезорганізується обмін речовин, що призводить до їх загибелі.

Соседние файлы в предмете Фармакология