Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB №1 МНФ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
745.44 Кб
Скачать
  1. Зчеплення свинцевих циліндрів

О бладнання: 1) штатив універсальний, 2) два свинцевих циліндра, 3) набір гир, 4) ніж, 5) кювета з піском.

Добре очищені з торця свинцеві циліндри прикладають один до іншого. Рукою, наскільки вистачає сили, притискають їх і злегка повертають навколо поздовжньої осі.

Мал. 6 Зчеплення

свинцевих циліндрів.

Потім підвішують циліндри за гачок на заздалегідь підготовлений штатив. Під циліндри підставляють кювету з піском (у разі падіння пісок «пом'якшує» удар), а на вільний гачок вішають гирі (мал. 6), збільшуючи поступово навантаження по 1 кг. Зазвичай зчеплення циліндрів витримує гирю 5 кг. Коли в процесі демонстрування доводиться підвішувати дві гирі одну за одною (1 кг + 2 кг; 2 кг + 2 кг), то верхню з них треба не забувати підтримувати лівою рукою. Тоді виключається небезпека падіння цієї гирі на іншу руку експериментатора.

Мал.7 Зачистка

свинцевого циліндра.

У спіх описаного досвіду залежить виключно від правильної підготовки свинцевих циліндрів. Їх торцеві поверхні повинні бути перш за все рівними: без виступів, заглиблень, подряпин, забоїн і задирок. Крім того, поверхні повинні бути абсолютно чистими, блискучими.

Для усунення помічених нерівностей циліндри злегка (щоб не пом'яти) затискають в лещата і акуратно обробляють напилком з дрібною насічкою. Потім циліндри закріплюють по черзі в обоймі і гострим ножем поступово зачищають поверхню свинцю до блиску (мал. 7). Цим і закінчується підготовка. При певних навиках зачистку циліндрів можна робити, не застосовуючи обойми: сперти циліндр на кришку столу і тримати його лівою рукою.

  1. Розширення повітря під час нагрівання

Обладнання: 1. Скляна куля з трубкою для демонстрування розширення повітря (термоскоп). 2. Реторта або колба з довгою шийкою. 3. Склянка або банка з водою. 4. Газовий пальник або спиртівка. 5. Колби з пробкою і трубкою — 2 шт. 6. Екран для фону. 7. Вода чиста і забарвлена.

Мал. 8

1. Для демонстрування розширення повітря часто використовують прилад (термоскоп), що складається з скляної зігнутої трубки (мал. 8, а), до короткого коліна якої припаяна невелика скляна куля. Коліно і приблизно до половини кулю наповнюють забарвленою рідиною, ставлять прилад вертикально. Повітря, що залишається над рідиною, розширюючись під час нагрівання кулі рукою чи спиртівкою, витискує в трубку частину рідини і рівень її підвищується.

2 . Реторту місткістю 300—500 см3 закріплюють у штативі догори дном. Кінець шийки занурюють у склянку з трохи забарвленою водою. Газовим пальником або спиртівкою нагрівають реторту, проводячи по ній кілька разів полум’ям. Помічають, що з шийки виходять бульбашки повітря внаслідок

його розширення. Коли реторта охолоджується, об’єм повітря зменшується, вода під впливом атмосферного тиску піднімається в її шийці. Знову нагрівають реторту рукою. Рівень води в шийці знижується, бо повітря розширюється.

Замість реторти можна використати колбу з довгою шийкою або з трубкою, вставленою в пробку, якою закривають колбу (мал. 8, б).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]