Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema 10 conta datoriilor.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

Contabilitatea datoriilor faţă de personal privind alte operaţiuni

Relaţiile întreprinderii cu personalul pot fi exprimate atât în datorii salariale, cât şi în datorii rezultate din alte operaţiuni. Acestea pot fi datorii faţă de salariaţi pentru sumele cheltuite de aceştea din contul propriu în interesele întreprinderii pentru acoperirea unor cheltuieli şi stingerea datoriilor întreprinderii în special, datorii faţă de titularii de avans.

Pentru evidenţa decontărilor cu personalul întreprinderii privind alte operaţiuni, cu excepţia decontărilor privind retribuirea muncii, este destinat contul de pasiv 532 “Datorii faţă de personal privind alte operaţii”. În creditul acestui cont se reflectă datoriile privind alte operaţiuni calculate personalului, iar în debit – achitarea şi trecerea la scăderi a datoriilor faţă de personal. Soldul acestui cont este creditor şi reprezintă datoriile întreprinderii faţă de personal privind alte operaţiuni la finele perioadei de gestiune.

Dacă titularul de avans pleacă în deplasare fără a primi un avans spre decontare, cheltuielile efectuate de el, în baza decontului de avans, se înregistrează în felul următor:

  • debit conturile 712 “Cheltuieli comerciale”, 713 “Cheltuieli generale şi administrative”, 813 “Consumuri indirecte de producţie”, 111 “Active nemateriale”, 121 “Active materiale în curs de execuţie”, 123 “Mijloace fixe”, 211 “Materiale”, 213 “Obiecte de mică valoare şi scurtă durată”, 217 “Mărfuri”, 251 “Cheltuieli anticipate curente”,

  • credit contul 532 “Datorii faţă de personal privind alte operaţii”.

Salariaţii întreprinderii pot achita unele datorii financiare, comerciale, faţă de buget ale întreprinderii pe seama mijloacelor proprii. În baza decontului de avans, chitanţelor şi bonurilor de plată se întocmesc următoarele formule contabile:

  • debit conturile 521 “Datorii pe termen scurt privind facturile comerciale”, 522 “Datorii pe termen scurt faţă de părţile legate”, 539 “Alte datorii pe termen scurt”,

  • credit contul 532 “Datorii faţă de personal privind alte operaţii”.

În cazul efectuării unor cheltuieli care depăşesc mărimea avansurilor spre decontare eliberate titularului de avans, soldul creditor al contului 227 “Creanţe pe termen scurt ale personalului” se trece în catergoria datoriilor:

  • debit contul 227 “Creanţe pe termen scurt ale personalului”,

  • credit contul 532 “Datorii faţă de personal privind alte operaţii”.

Cheltuielile suportate de titularul de avans sunt restituite acestuia, întocmindu-se formula contabilă:

  • debit contul 532 “Datorii faţă de personal privind alte operaţii”,

  • credit conturile 241 “Casa”, 242 “Cont de decontare”, 243 “Cont valutar”.

Informaţia privind calcularea şi mişcarea datoriilor faţă de salariaţi se reflectă în registre respectiv pentru conturile 531 “Datorii faţă de personal privind retribuirea muncii” şi 532 “Datorii faţă de personal privind alte operaţii”, ţinute independent de întreprinderi. La sfârşitul lunii informaţia se înregistrează în Cartea mare şi, după verificare – în Bilanţul contabil.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]