Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охрана труда 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

6.Охорона праці й навколишнього середовищ.

6,1 Загальні питання охорони праці й навколишнього середовища.

У соціальній політиці України місце займають питання охорони здоров'я трудящих і захист навколишнього природного середовища. Проявляється безустанна турбота про забезпечення безпеки й високовиробничих умов праці, ліквідації виробничого травматизму й професійних захворювань, забезпечення екологічної безпеки.

Безпека праці реалізується як при проектуванні виробничих процесів, так й у процесі їхньої реалізації [1,2], забезпечується дотриманням стандартів по безпеці праці, правил по техніці безпеки, санітарних норм і правил, інструкцій з охорони праці.. Здійснюється комплексна автоматизація виробництва виливок, постійне вдосконалення ливарних технологій.

У розділі «Охорона праці й навколишнього середовища» проведений аналіз шкідливих і небезпечних виробничих факторів, які виникають при проведенні бакалаврського проекту на тему: «Система автоматизації процесу виготовлення формувальних сумішей в цеху виготовлення чорних сплавів потужністю 15000т/рік.». У результаті досліджень даної лінії було встановлено, що шкідливими і небезпечними виробничими факторами є електричний струм, шум, інтенсивність теплового випромінювання, загазованість, запиленість, вібрація, електромагнітні поля.

У проект, відповідно до Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» [2], закладені очисні установки для води, пристрій замкнутої системи водопостачання устаткування участку цеху, механізація плавки й заливання металу, готування сумішей і переміщення вантажів.

Питання охорони праці й навколишнього середовища розглянуті для етапу експлуатації автоматичної формувальної лінії на участку.

6.2 Виробнича санітарія

Джерела виникнення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, їх нормовані параметри зазначені у таблиці 6.1 відповідно до ГОСТ 12.0.003-74*[3].

Таблиця 6.1 - Перелік небезпечних і шкідливих виробничих факторів на робочих місцях з виготовленню формувальних сумішей.

Небезпечні

та шкідливі

виробничі

фактори

Джерело їх

виникнення

Нормований

параметр

Характер

впливу

Заходи по

забезпеченню

нормованих

параметрів не

вище

допустимих

Шум

Пневматичні

установки,

плавильні

агрегати, машини

для обрубки

ливників, засоби

автоматизації

LР, дБА

Неврози, кожні

захворювання,

гіпертонічні

хвороби,

глухота,

втомленість

Захисні

кожухи,

акустична

обробка

приміщень

Вібрація

Потужне

устаткування,

механізм ударної

та обертальної дії

Lа, дБ

Lv , дБ

Стійкі

порушення

фізіологічних

функцій

організму,

головний біль,

запаморочення,

порушення

серцевої

діяльності

Застосування

демпфуючих

матеріалів у

вузлах машин,

спеціальне

взуття і

рукавички

Запилення,

загазованість

Формувальні

суміші, вибивка

форми, обрубка

литва

ГДК, мг/м3

Отруєння,

хвороба легенів

Застосування

демпфуючих

матеріалів у

вузлах машин,

спеціальне

взуття і

рукавички

Сила струму

й напруга в

електромере

жах

Електроустатку-

вання,

електропечі

U, В

І, А

Електрична

травма,

електричний

удар

Конструктив-

ні: ізоляція,

огородження.

Схемно-

конструктив-

ні: занулення,

захисне

заземлення

На даному участку цеху передбачені допустимі параметри мікроклімату з урахуванням періоду року і категорії робіт з енерговитрат відповідно до ГОСТ 12.1.005-88 [4], що відповідає категорії робіт IIб, тому що роботи виконуються стоячи, пов'язані з ходінням, переміщенням невеликих (до 10 кг) вантажів та супроводжуються помірним фізичним напруженням.(табл..6.2)

Таблиця 6.2. - Допустимі норми температури, відносної вологості, швидкості руху повітря для участку по виготовленню формувальних сумішей.

Період року

Категорія робіт

Температура, °С

Відносна вологість,%, не більше

Швидкість руху повітря, м/с, не більше

Холодний

Середньої важкості - їїб

15-21

75

0,4

Теплий

Середньої важкості - Пб

16-27

75 (при 25 °С)

0,2 - 0,5

Передбачені заходи забезпечення дотримання нормативних значень параметрів мікроклімату згідно СНиП 2.04.05-91 [5]:у теплий період року -приточно-витяжна вентиляція,у холодний період року - опалювання парове з низьким тиском, з радіаторами і приточно-витяжною вентиляцією.

На участку передбачене суміщене освітлення: природне - при верхньому або комбінованому освітленні та штучне - загальне рівномірне й комбіноване. Нормоване значення коефіцієнта природної освітленості (КПО) наведено у таблиці 6.3 згідно ДБН В.2.5.-28-2006 [6].

Нормативне значення коефіцієнта природної освітленості (КПО) для IV розряду зорових робіт при суміщеному верхньому або комбінованому освітленні становить ен=2,4% згідно ДБН В.2.5.-28-2006 [6]. Для приміщень, розташованих в інших місцях України, КПО визначається за формулою 6.1:

еN= ен·mN , (6.1)

де ен - значення КПО, обумовлене для IV розряду зорових робіт,

ен=2,4% [6];

mN - коефіцієнт світлового клімату (для м. Харкова m=0,9), [6];

N - номер групи забезпеченості суміщеним світлом дорівнює 2 (вікна на північ) [6];

е2= 2,4x0,9 =2,16%.

Нормоване значення КПО при суміщеному освітленні й освітленість при штучному освітленні приведенні в таблиці 6.3.

Таблиця 6.3. – Нормоване значення КПО при суміщеному освітленні й освітленість при штучному освітленні на участку по виготовленню формувальних сумішей.

Характеристика зорової

роботи

Найменший розмір об'єкта розрізнення,мм

Розряд зорової роботи

Підрозряд зорової роботи

Контраст об'єкта

розрізнення із фоном

Характеристика фона

Освітленість при штучному освітленні, лк

КПО (ен) при

суміщеному верхньому або комбінованому

освітленні, %

Комбіновано-му

загальному

Середньої точності

Біль-ше 0,5 до 1

IV

«в»

Середній

Середній

400

200

2,4

Реалізація КПО досягнена розрахунком площі скління світлових отворів на етапі проектування будівлі цеху. Реалізація Emin, у приміщені цеху забезпечена шляхом розрахунку штучного освітлення методом коефіцієнта використання світлового потоку.

Відповідно до ГОСТ 12.1.005-88 [4] граничне допустимі концентрації (ГДК) шкідливих речовин у повітрі робочої зони участку ливарного цеху наведено у таблиці 6.4, де а - аерозоль, п - пари (або гази).

Таблиця 6.4. — ГДК шкідливих речовин у повітрі робочої зони участку по виготовленню формувальних сумішей.

Шкідлива речовина

ГДК, мг/м3

Клас небезпеки

Агрегатний стан

СО

20

IV

п

Двоокис кремнію

0,5

II

а

Бура

4

IV

а

Оксид міді

4-6

IV

а

Мінеральні масла

5

III

а

Пил зі вмістом двоокису кремнію понад 70%

10

III

а

Необхідний безпечний вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони участку по виготовленню формувальних сумішей, забезпечується за допомогою:

  • витяжної вентиляції;

  • застосування засобів індивідуального захисту працюючого персоналу відповідно ГОСТ 12.4.011-89 [7].

Основним джерелом надмірного тепла на участку ливарного цеху є плавильні печі, сушила та тепло від залитих форм. Нормоване значення інтенсивності теплового випромінювання, яке може мати вплив на робітників, не повинно перевищувати 35Вт/м2 при опромінюванні не більше 25-50% поверхні тіла, відповідно до ГОСТ 12.1.005-88 [4].

Для захисту робітників від теплового потоку при плавці, транспортуванні й заливці металу передбачені захисні екрани відповідно ГОСТ 12.4.123-83 [8], спецодяг згідно ГОСТ 12.4.011-89 [7].

Теплозахисні засоби забезпечують теплове опромінювання на робочих місцях не більше 35Вт/м2 і температуру поверхні устаткування не вище 35°С.

Джерелами шуму у цеху є приточно-витяжна вентиляція, відділення вибивки і зачищення литва, електроустаткування. Для забезпечення нормованих параметрів шуму згідно ГОСТ 12.1,003-83* [9] - допустимий рівень шуму 80дБА (за шкалою А) (шумоміра). Захистом від шуму є звукоізоляція приміщення, раціональне розміщення устаткування на участку цеху згідно ГОСТ 12.1.029-80 [10].

Для забезпечення допустимих рівнів вібрації за ГОСТ 12.1.012-90 [11] на проектованому участку цеху застосовані матеріали, що зменшують рівень вібрацій об'єкта. Застосовано мастило для частин механізмів, що труться, згідно ГОСТ 12.4.046-78 [12].

Для організації раціональної праці робітників, що працюють на участку цеху, передбачені побутові приміщення: вбиральня, в якій розміщено шафи для чистого та брудного спецодягу, душові, умивальники. Дані приміщення спроектовані згідно СНиП 2.09.04-87 [13].

На проектованому участку цеху використані системи відводу води -виробнича, господарчо-побутова, пожежна. Джерело постачання водою міський водопровід, згідно СНиП 2.04.02-85 [14]. Для зливу виробничих і

господарських вод передбачені каналізаційні пристрої. Каналізація виробничих площ здійснена по повній роздільній схемі згідно СНиП 11-32-74 [15].