Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції_модуль3.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
5.34 Mб
Скачать

Центр мас (центр інерції) системи матеріальних точок та його координати.

Поряд з поняттям центра тяжіння, яке вводиться в елементарному курсі фізики, як точки прикладання рівнодійної паралельних сил тяжіння, що діють на окремі елементи тіла, вводиться поняття центра мас тіла (системи), яке є більш загальним.

Для однорідного поля сил тяжіння ці уявні точки геометрично співпадають. Поняття центру тяжіння має сенс тільки для достатньо малих тіл (розміри яких порівняно малі з радіусом Землі), тобто для тіл невеликих розмірів центр мас практично співпадає з центром тяжіння.

Для достатньо великих тіл, розміри яких сумірні або перевищують розміри Землі, ці поняття не співпадають, (наприклад: центр мас озера Байкал). Центр мас – це уявна геометрична точка, що характеризує розподіл маси в тілі (системі тіл) і радіус-вектор якої виражається через радіус-вектори rі окремих точок за формулою:

маса системи.

Центр мас є точкою прикладання не тільки рівнодійної сил тяжіння, але і рівнодійної будь-яких масових сил за умови. Що сили, що діють на елементи тіла (точки системи) паралельні між собою. Шкільне означення:

Центр мас - це уявна точка перетину ліній дії сил, що діють на елементи тіла, зумовлюючи його поступальний рух (сили інерції). Звідси інша назва — центр інерції.

Проектуючи вектори, що входять до формули радіус-вектора центра мас на координатні осі, маємо:

(3-21)

Рівняння руху центра мас. Закон збереження швидкості центра мас.

Покажемо, що поступальний рух тіла (системи) як єдиного цілого можна охарактеризувати рухом однієї його точки, вважаючи, що в ній зосереджена маса всіх точок, що входять в систему. Розглянемо формулу радіус-вектора центра мас системи:

Обчислимо похідну за часом від записаного виразу:

Так як імпульс системи, то:

Таким чином, сумарний імпульс механічної системи дорівнює імпульсу її центру мас, якщо вважати, що в ньому зосереджена маса всієї системи.

Якщо взяти похідну за часом від останнього виразу, то матимемо:

згідно рівняння імпульсів,

а прискорення центру мас. Тоді:

(3-22)

Одержаний вираз носить назву рівняння руху центру мас, яке є узагальненням II закону Ньютона, сформульованого для матеріальної точки, на випадок механічної системи.

Центр мас механічної системи рухається як матеріальна точка, в якій зосереджена маса всіх точок системи, під дією результуючої зовнішніх сил, прикладених до системи.

Розглянемо випадок замкнутої механічної системи:

. Тоді ; ;

(3-23)

Останній вираз складає зміст закону збереження швидкості руху центра мас замкнутої системи:

Якщо механічна система – замкнута, то її центр мас (інерції) рухається з постійним вектором швидкості, тобто знаходиться в стані спокою або рівномірного прямолінійного руху.

Висновок: змінити рух центру мас системи (тіла) можуть тільки зовнішні сили, а внутрішні сили не можуть впливати на рух центра мас (інерції).

Приклади: рух Сонячної системи, частин заряду після вибуху та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]